dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna(...)rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół . 200 g miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście. Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero(...)ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut
Słodkości i nie tylkocukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo(...)poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Masa Czekoladowa:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku
Słodka Stronaskładniki: sodę z mlekiem, sól i na koniec przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Ciasto można wyrobić ręką lub mikserem. Zachęcam do użycia miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być. Po dokładnym wyrobieniu, ciasto przełożyłam do porcelanowej miski (może być garnek emaliowany, kamionkowe naczynie). Przykryłam bawełnianą ściereczką(...)moje pierniczki nadziewane. Piekarnik nagrzałam do temp. 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pierniczki ułożyłam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę urosną. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam gęsty lukier. Najlepiej zrobić
Kuchnia u KrysiDzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka
Niezły MłynekPrzepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120
Gotowanie...to proste !Przepis mam od mojej mamy, jest on bardzo stary można powiedzieć bo z lat 70 jak go mama otrzymała. A oto składniki 3 galaretki różne smaki
Moje WyrobyCiasto czekoladowe Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 300 ml mleka ryżowego 1
nietadietaCiasteczka ryżowo-jaglane Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki płatków jaglanych 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3/4
nietadietaCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4
Moje domowe kucharzenieTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia 1 łyżeczka sody
nietadietaCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by
Zainspirowana w kuchniKolejny weekend i wspólne pieczenie..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę(...)tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym razem jednak się udało choć bez przeróbek się nie obyło. Zobaczcie sami! Chałka na zakwasie podaję za blogiem "W poszukiwaniu Slow Life" (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej) zaczyn(...)ciasto było miękkie i elastyczne. Zostawiamy na 10 minut, po czym ponownie krótko wyrabiamy (10-15 sekund). Zostawiamy na 10 minut i ponownie krótko wyrabiamy. Zostawiać w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie odgazowujemy ciasto uderzając w nie pięścią i zostawiamy do wyrastania na kolejną godzinę. Formujemy chałkę zaplatając warkocz. Ciasto bardzo dobrze współpracuje, jest elastyczne i nie klei się
Dzieje kuchennej Wiewióry