ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:618/1234)

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 476

oprószeniaWYKONANIE:CIASTO:Mąkę, masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia przełóż do malaksera i krótko zmiksuj na gładkie ciasto lub wyrób ręcznie. Ciasto podziel na porcje 60% i 40%, każdą osobno zawiń w folię spożywczą i zamroź. (Możesz to zrobić spokojnie dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem ciasta).Piekarnik nagrzej do temperatury(...)wymiarach 33 x 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor. Ostudź dokładnie ciasto.PIANKA:Białka ubij na sztywną pianę.Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier i cukier waniliowy, wciąż

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffiny z mąką z ciecierzycy 134

lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2 łyżki letniej(...)przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla jabłkowa 190

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę(...)minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Na rozwałkowane ciasto kładziemy starte jabłka. Ciasto zwijamy w rulon. Formę

prawdziwe jedzenie
Ciasto drożdżowe 154

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.   Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody  pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy(...)minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem

prawdziwe jedzenie
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 204

beza, a nie jak prawdziwa tarta.      Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków migdałowych 200 g truskawek   Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku.  Dodać ziarenka z laski wanilii  i pustą laskę.  Gotować przez około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało lekko(...)przestudzone masło.  Przelać masę do formy do tarty (24 - 26 cm).  Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem).  Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste.  Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni
Saskie knedle z boczkiem 258

wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g boczku wedzonego1 cebula50g masla2 kromki chleba tostowego2 jajka150g makisolgalka muszkatalowamaka ziemniaczana do obtoczeniaWykonanie:Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac(...)ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi.Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto kruche z rabarbarem 343

Kruche ciasto z rabarbarem.Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :)  Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru  3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki(...)ciasto przełożyć do malaksera i wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Posypać łyżką cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Gdy ciasto

Zabawa smakiem
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 448

łyżeczka proszku do pieczenia2,5 łyżki kakaoMasa wiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe(...)dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części.Masa wiśniowa:Syrop podgrzewamy i dodajemy

Słodka Strona
Kremowy sernik z borówkami (bez pieczenia) 111

Dziś zapraszam Was na pyszny kremowy sernik z borówkami. Latem najczęściej stawiam na ciasta bez pieczenia. Przy wysokich temperaturach sernik na zimno na serkach homogenizowanych sprawdza się doskonale. Całość wychodzi pysznie kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam borówki (u mnie świeżo zerwane z krzaczka :)) i ta galaretka… mmm coś cudownego(...)sernik z borówkami to nasz numer jeden tego lata. Ten przygotowałam wraz córeczką. Dlatego wierzę, że nikt z Was nie będzie miał z nim problemów. Proste i jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g waniliowych serków homogenizowanych* 250 g śmietanki 36%* 4 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny w proszku

Słodkie okruszki
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 147

dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna(...)rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale marcińskie 1364

lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół . 200 g miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście.  Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero(...)ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut

Słodkości i nie tylko
Tort Czekoladowo Wiśniowy 295

cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo(...)poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Masa Czekoladowa:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku

Słodka Strona
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 218

składniki: sodę z mlekiem, sól i na koniec przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Ciasto można wyrobić ręką lub mikserem.  Zachęcam do użycia miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być. Po dokładnym wyrobieniu, ciasto przełożyłam do porcelanowej miski (może być garnek emaliowany, kamionkowe naczynie). Przykryłam bawełnianą ściereczką(...)moje pierniczki nadziewane. Piekarnik nagrzałam do temp.  180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pierniczki  ułożyłam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę urosną. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam gęsty lukier. Najlepiej zrobić

Kuchnia u Krysi
Krem z pieczonej dyni z oscypkiem 153

Dzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka

Niezły Młynek