Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej. Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się
Moje Kuchenne Rewelacjedekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem(...)składników. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać masę łyżką, aby składniki ładnie się połączyły. Uważać, aby nie przebić masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe
olalacookingBabka jest bardzo prosta ale pyszna. Babka znalazła się w piekarniku w ciągu 5 minut Nie jest sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo
Kuchnia Pokoleńorzechowa 400 g zmielonych orzechów włoskich 250 g masła 250 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 laski wanilii pół kieliszka koniaku lub rumu masa śliwkowa 500 g suszonych śliwek bez pestek 1/2 szklanki koniaku lub rumu 3 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki posiekanych pistacji Wykonanie: W rondlu rozgrzać(...)sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach
kgwjanczewowaniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 gruszki Dodatkowo: 100 g mrożonych wiśni bez pestek Poltino 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta jogurtowego: 1. Wiśnie rozmrozić i lekko odsączyć. Czekoladę drobno posiekać. 2. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. 3. Jajka wymieszać z cukrem, zmiksować, ale nie ubijać(...)proszkiem do pieczenia i solą, wlać płynne składniki, całość dokładnie wymieszać. 5. Keksówkę o wymiarach około 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Na cieście ułożyć połowę wiśni, posypać czekoladą i wyłożyć resztę wiśni. owoców nie wciskać w ciasto. 6. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowotortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka suchego maku Krem: 20 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo(...)chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem
IzabelawkuchniCiasto przekładamy na sylikonową matę do pieczenia, staramy się je równomiernie rozprowadzić, można też przykryć je folią spożywczą i delikatnie rozwałkować (ja uzyskałam grubość około 3-4 mm). Następnie zdejmujemy folię i tępą stroną noża nacinam w taki sposób, aby podzielić ciasto na kromki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut
Quinoa Raz!pomyślałam sobie: "po co kupować, skoro można samemu zrobić" :) Często przepis wymaga dodania samych żółtek (np. sernik, kruche ciasto) a białka zostają i nie wiadomo co z nimi zrobić, więc się wyrzuca. Od dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Składniki: 4 białka, niepełna szklanka cukru(...)piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy kleksy łyżką (pomagamy sobie drugą łyżką). Można również użyć szprycy dla ładniejszych kształtów, ja jednak nakładałam łyżką :) Z podanego przepisu wyszły 2 blaszki kokosanek ok. 40 sztuk. Pieczemy 20-25 minut w 150-160 stopniach- piekłam z termoobiegiem ze względu na to, że piekłam
Aga w kuchnikolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku(...)dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. • Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania
To co kochamdość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na galaretkę: 3 opakowania galaretki malinowej szklanka malin szklanka jeżyn na krem: 600 ml śmietanki kremówki(...)bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Upiec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie(...)godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta koła i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!). Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła olejek waniliowy Składniki na polewę: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier(...)mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Polewa
RAROSSAprzetestowania tarty. Ciacho nie tylko dla czekoladoholików. Mnie smakowała zarówno z dodatkiem owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła(...)składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie ręcznie. Gotowe kruche ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepnąć, formę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat
Smaczne Zdroweróżne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części(...)pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem. Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami. Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto, nakładamy pozostałą część piany. Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto i posypujemy je na wierzch. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy lukrem
Pyszności Słodkościdżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować(...)łyżkę dżemu) na każdym trójkącie i zawinąć lewy róg do prawego rogu, a prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie