składniki: 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej3 szklanki mlekaolej rzepakowy do smażenia1 szczypta soli1 szczypta cukru1 jajko farsz:500 g ricotty1 mała biała cebulka15 suszonych pomidorków1
Monia miesza i gotujeDruga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci biszkoptów. Dzisiejsze są z ksylitolem z prawdziwą wanilią i dodatkiem mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą
Smaczne Zdrowemąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól(...)papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
Mango Papajamąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól(...)papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
Mango PapajaEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda ciepła- 2/3 szklankiDodatkowo:* jajko- 1 szt.* śliwki* masa marcepanowa- 120 gMąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry
Kraina Miodem PłynącaJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag
Proste PotrawyW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujeSkładniki: ( na około 15-20 sztuk) 500 g białego sera 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki
KreatywnePinyjakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować(...)posmarowania przed pieczeniem 2 średniej wielkości jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli (płaska) Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę i mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Dodajemy masło, jajka i mąkę do składników w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy
Kolorowy Przepisownikamaretto Dodatkowo: - puder trzcinowy do oprószenia ciasta Ciasteczka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i amaretto (ja dodałam także 2 kopiaste łyżki mielonych migdałów). Masę mieszamy i rozkładamy na spodzie blaszki (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dokładnie wygniatamy spód i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły twaróg mielony), cukier, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i amaretto wrzucamy do miski(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym
Smaczne Zdrowetych dań, które ciężko jest zjeść publicznie z godnością, ale jeśli robimy śniadanie czy lunch tylko dla siebie, to będzie przepyszna. Tuńczyk i jajko sprawią, że dłygo nie poczujemy głodu po takim posiłku. Składniki: mała bagietka jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny(...)osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji pieczywo do podania Pełny przepis tutaj. Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto Jeśli tak jak ja kochacie topiony
Ugotowane pozamiatanekolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym - takie jajko zamknięte w makaronie. Jednak jak dla mnie jest przy nim za dużo pracy aby robić to wczesną porą... ale, że są przepyszne to możemy zrobić mały wyjątek(...)mąki pszennej 1 jajko+2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki zimnej wody kilka oddzielonych od białek żółtek masło do polania Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego wcześniej wbite do filiżanki jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy sól i wodę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto makaronowe wałkujemy
sierotka maRysia w kuchnipoznańskiego szneki z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi. 350 g mąki pszennej typ 500 3 żółtka 2 dkg drożdży sól szczypta 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 szklanki(...)jajko do posmarowania Do miski przekładam drożdże , dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól, roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt. Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta.Zarabiam ciasto mikserem
wesoła kuchniaStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak
W kuchni Karmel-itkiAmerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich(...)Wlewamy powoli masę kakaową do mąki z cukrem i miksujemy. Dodajemy maślankę, sodę, ekstrakt i jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (może to być tortownica 26 cm – z kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut
Poezja smaku