ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:376/867)

Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 168

stopni na 15 minut. Jak rozwałkować i przełożyć kruche ciasto bezglutenowe?  Przekładanie rozwałkowanego ciasta bezglutenowego jest trudne ponieważ ciasto jest mało elastyczne i rwie się. Można sobie z tym poradzić wałkując ciasto na czymś elastycznym, np. silikonowej stolnicy lub zwykłej folii spożywczej. Przenosimy potem ciasto razem z folią, do której się przykleiło i przewracając do góry nogami możemy spokojnie(...)wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto szwedzkie 160

mnie znów zwykłe ciasto, bez masy, bez dodatków. Ale czy faktycznie takie  zwykłe? Nie, chyba jednak nie, na pewno nie. Może skład i cała reszta nie wygląda zbyt ciekawie, ale jeżeli ktoś wypróbuje, to  nie będzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z Wami podzielić(...)cukier waniliowy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Wykonanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta.  Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę

Ciasteczkowy Potwór
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 176

dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni.  SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka  domowej przyprawy piernikowej(...)góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat

cool and minty
Jogurtowa babka budyniowa 179

bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka(...)Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu
Pączki z budyniem 158

mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka   domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 waniliowy budyń bez cukru 3 łyżki cukru 350 ml mleka 60 g masła 3-4 łyżki likieru słony(...)łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.   W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia

Kulinarne przygody Gatity
Rurki z kremem 185

między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub maty. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 2 cm. Foremki do rurek natłuszczamy olejem. Na każdą nawijamy pasek tak, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy i mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach robota. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ostudzone rurki nadziewamy kremem

mojewypiekiinietylko
Gofry po włosku z pastą rybną 163

Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 jajka  100 ml mleka 100 ml wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych

wesoła kuchnia
Bezglutenowe gofry bez zbóż i cukru - low carb 161

deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik  1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 - 2 łyżeczki erytrytolu  Wykonanie: Jajka roztrzepać w miseczce widelcem lub "miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać(...)stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu.  Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza.  Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego

Marta próbuje
Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem 137

czasie jajka roztrzep trzepaczka z cukrem i kardamonem - margarynę rozpuść w rondelku powinna być lekko ciepła ale nie może być gorąca - jeśli rozczyn już urósł, to dodajemy do miski pozostałe składniki; roztrzepane jaja, resztę mleka, miód i zagniatamy ciasto -czynność tą powinniśmy wykonywać energicznie i zdecydowanymi ruchami, tak aby jak najwięcej napowietrzyć ciasto, dodajemy tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie(...)mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut

SMYKWKUCHNI
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 189

miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz(...)cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Koperkowy rosół z zielonymi szparagami 201

przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki w kubku rozbełtać 2 jajka z 4-ma łyżkami mąki i szczyptą soli na gładką masę bez grudek. Gęstość regulować dodatkiem mąki. Na koniec dodać dowolną ilość drobno posiekanego koperku szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki(...)rosołu usunąć włoszczyznę, pozostawić tyko krążki marchewki. Dodać pokrojone szparagi (główki szpargów zostawić na koniec) i gotować je kilka minut. Na gotujący rosół wlewać cienkim strumieniem lane ciasto jednocześnie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż kluseczki urosną. Na koniec dodać posiekany drobno koperek i główki szparagów. Już nie gotować. Dosmaczyć ewentualnie dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu z młynka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHE, SEROWE WIATRACZKI Z MARMOLADĄ 143

Składniki na wiatraczki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum

Zrób to smacznie
MUFFINKI CZEKOLADOWE 164

składników w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 157

pieczenia, orzechy włoskie. W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wymieszane produkty suche i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego(...)piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego

Smak mojego domu
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 206

pozostawiam dietetykom. Spróbowałam szpinaku całkiem świadomie i bardzo mnie posmakował. Oczywiście, musi być odpowiednio przyrządzony, doprawiony i podany. Jak chociażby takie naleśniki z ciasta ze szczypiorkiem, nadziane szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Pycha! Składniki: naleśniki: 1 jajko 0,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka szczypta soli kilka pędów szczypiorku 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 100g świeżego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów

Obiad gotowy
Domowe batony brownie 227

wyjąć z lodówki i piec przez ok 10-15 minut, czy to nie wspaniałe ciasto, ja dodatkowo je pokroiłam i oblałam czekoladą i tak powstały takie pyszne batoniki więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbujcie ten przepis, możecie też podać zwykłe brownie bez krojenia i polewania czekoladą smakują równie wybornie mogę wam to obiecać :):)  Składniki(...)brownie : 1 szklanka mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g masła 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego mleczna czekolada ok 100g Przygotowanie :  Masło stopić wlać do miski dodać cukier, jajka, przesiać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, dodać kakao i ekstrakt waniliowy, zblendowac na gładką masę, wylać na małą kwadratową

zdrowa vege kuchnia
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 195

lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw(...)piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie. The post Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Tort chałwowo - wiśniowy 199

przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham(...)Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru

VioletoweKucharzenie
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 151

gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi(...)swoją objętość. Ja najczęściej do tego celu używam piekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu)  (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów

Świat Ciasta
Karmelowe ciasto z orzechami. 294

najlepsze drożdżowe ;-) Jeśli tak jak my lubicie dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej  - 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania) - 2 całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 1/6 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody  - 200 g margaryny

SMYKWKUCHNI
Dyniowa tarta 169

suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki z ciecierzycy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię z jajkiem, potem dodajemy ser, kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę(...)wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki

Kucharzyca
Omlet kokosowy z kremem jagodowym 135

Zapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować(...)domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na  rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony

Chocolate Muffin Blog
Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 228

herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment(...)upiekę podobne krakersy. Słonecznikowe ciasteczka z 3 składników 250 g słonecznika 2 jajka (1 żółtko i 1 całe) 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii 3 łyżki erytrolu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie

FitKot
Placuszki bananowe na maślance 217

śmietaną  lub owocowymi przetworami ale mi najbardziej smakują same bez żadnych dodatków. składniki: 2,5 szklanki maślanki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia Do miski wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, natępnie dodać(...)mąkę i ponownie zmiksować. Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodac do ciasta i wymieszac łyżką. Rozgrzac patelnie z niewielka ilościa oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor

Monia miesza i gotuje
,,Mazurek kajmakowy z bakaliami’’ 139

byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej(...)cukru pudru 50 g mąki migdałowej 1 żółtko jajka, 100 g masła szczypta soli Kajmak 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 30 g cukru z wanilią 50 g masła Do dekoracji: płatki migdałów, rodzynki, gotowa masa kajmakowa, posypki, Wykonanie: Mąkę, mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto

Podróż w kulinaria
Kokosowe ciasto z cytryną 191

Kokosowe ciasto z cytryną to ciasto ucierane . Nadzwyczaj kokosowe, pachnące cytryną i bardzo wilgotne ciasto. Uwielbiam kokos, kokosowe mleko czy kokosowy olej. To kokosowe ciasto jest po prostu przesiąknięte kokosem. Pyszne ciasto na niedzielę. Dopiero co upiekłam, a tu już kilka kawałków brakuje… Mówiąc szczerze udało mi się to ciasto za trzecim razem. Przesadziłam z kokosowym mlekiem. Dopiero(...)trzecim razem doszłam do wniosku, że ciasto będzie lepsze jak dodam mniej mleka za to więcej soku z cytryny. Przepis na kokosowe ciasto wypróbowany w stu procentach. Polecam! Kokosowe ciasto Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1,2 l 180 g cukru 90 g kokosowego oleju 2 jajka 50 ml kokosowego mleka sok i otarta skórka z 2 cytryn, około

codojedzenia
Pączki wiedeńskie 279

ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku 8 – 10 cm. Gotowe ciasto nakładać do szprycy i na każdy wycięty kawałek papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać w garnku do temperatury 180 stopni.   Ciasto wraz z papierem do pieczenia wrzucić na rozgrzany olej tak aby papier(...)znajdował się na wierzchu. Po kilku sekundach szczypcami zdjąć papier i smażyć pączki już bez papieru do momentu aż się zarumienią. Gotowe pączki układać na wyłożonej ręcznikiem papierowym blaszce żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier puder rozpuścić na małym ogniu razem z wodą. Gotowy lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone pączki. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 216

Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia 40 min. Po tym czasie, w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem szklanki, głębokie, prawie na wylot. Nałożyć łyżkę budyniu, wyrównać, nałożyć łyżkę rabarbaru, wyrównać. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem(...)tylko tą część bez nadzienia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec po 20 min, każdą blachę osobno, na prawie najniższej półce, lub piec w 180 st. z termoobiegiem na najniższej półce i 3 od dołu. W środku czasu pieczenia zamienić blaszki miejscami. Drożdżówki wyjąć, lekko ostudzić na kratce, gotowe. Drożdżówki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej. Następnego

moj przepis na
Sernik ze skrórką pomarańczową 194

Świąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę(...)zachowuj e po nocy spędzonej w lodówce. 1 kg twarogu w kostce 1 szklanka cukru 5 jajek L 100g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka aromatu pomarańczowego 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej  1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1. Twaróg mielimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Po kolei wbijamy

Szefowa kuchni
Apple Pie 131

poplamionej kartki papieru. Nie mogłem pozostawić tego bez sprawdzenia, oto moja wersja Apple Pie.  Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 1 kostka masła 2 szklanki mąki 5 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) kilka kropel soku z cytryny  Na nadzienie ciasta: około 1 kg jabłek (ja wybrałem championy) sok z połowy(...)cytryny 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka maki Do wykończenia: 1białko z jajka 2 łyżki cukru  Przed przygotowaniem ciasta masło pokrójcie na kawałki i wrzućcie do zamrażalnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku z cytryny i zmrożone kosteczki masła. Teraz przy pomocy miksera trzeba to ładnie utrzeć na kruszonkę. Gdy wszystko się ładnie

Kuba Gotuje
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 175

powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni 1,5 h, więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Domowa Cookierenka Agi
Mazurek czekoladowy II 186

jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół łyżeczki soli kuchennej Krem: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła 150g konfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami do dużej miski. Dodajemy do niego cukier puder oraz żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód. Jeśli wyszedł zbyt twardy, można lekko pokropić ciasto wodą(...)zagnieść ponownie. Bez odstawiania do lodówki, wylepiamy ciastem spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut). Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Najprościej jest, gdy mamy przystawkę do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go przystawką

Kuchenna Kontrrewolucya