ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:377/867)

Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką 143

kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo ale i wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak wprowadziłam kilka zmian. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki  1 łyżka mąki(...)Żółtka oddzielić od białek. Biała ubić na sztywno. Porcjami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas dodać żółtka. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez

My simple kitchen
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 302

Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich sprawdzonych porad. 1. Podstawy.   Podstawą udanej bezy jest bardzo precyzyjne oddzielenie białka od żółtka. Nawet odrobina żółtka(...)natychmiast i w efekcie nie wiemy na jakim etapie ubicia jest nasza beza. Łatwo wtedy o pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie.  Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe

maniapieczenia
ORANGE CURD 82

Przepis na orange curd , czyli pomarańczowy krem do kremów, lodów, owoców i deserów. Do wszelkiego rodzaju pieczywa, naleśników i chałki. Babeczek i tart, biszkoptów i pierników, ciast, ciasteczek i bez. Jak zrobić taki pomarańczowy krem orange curd pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.   Subskrybuj kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami(...)newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORANGE CURD - krem pomarańczowy SKŁADNIKI: sok z pomarańczy (100 ml.) sok z cytryny (30 ml.) 2 jajka ( rozmiaru L) 3 żółtka (rozmiaru L) skórka otarta z 2 duzych pomarańczy cukier (100 g) masło (150 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do rondelka wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy

RITA food channel
Kolorowe Mini Bezy 197

ozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Mini Bezy Składniki: 150g białka (białko(...)około z 4 jajek) 260g drobnego cukru do wypieków Dodatkowo: barwniki spożywcze brokat jadalny 1. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut ( patrz FILM ). 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę

Mała Cukierenka
Najłatwiejsze ciasto z truskawkami 136

łyżeczka proszku do pieczenia 300 g truskawek Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka i mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera. Kolejno dodajemy olej. Wlewamy partiami cały czas mieszając. Na koniec dodaje partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika(...)temperatury 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka ( bez termoobiegu). Przestudzone możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !                 Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 190

misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do połączenia się składników i otrzymania jaśniejszej piany. Dodajemy mleko i masło, miksujemy. Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Smarujemy masłem blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy(...)temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę, i natychmiast zdjejmujemy z palnika. Dorzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
najlepsze ciasto z resztek po soku ze śliwkami i białą czekoladą... 158

placuszków, surówek = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem połączyć składniki do masy dodać resztki z wyciskania soku, dodać cukier wanilinowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć(...)formy, poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wlać dwa małe pojemniczki śmietanki do kawy ciepłą czekoladę wylać na wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia - można użyć owoce jakie ma się w domu: z kompotu, odmrożone

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls 155

mąką. Dodajemy jajko i przy pomocy łopatki mieszamy całość. Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do rąk dodajemy trochę mąki, uważając, aby nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być trochę klejące. Formujemy z ciasta kulę(...)wkładamy do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1,5 godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni. Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta

Słodki Pomysł
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 147

wersji fit, bez cukru i glutenu.  Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 50 g mąki jaglanej 50 g mąki kokosowej 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 150 g serka naturalnego (u mnie Bieluch) 2 łyżki erytrolu 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżka płatków(...)hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
Muffiny szpinakowe z kremem 213

orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką masę, dodając po trochu olej i sok z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Do miski przesiewamy(...)mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy – muffiny są gotowe). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Puszyste naleśniki twarogowe 163

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić(...)stron. Naleśniki należy smażyć bez dodatku tłuszczu i na małym ogniu

Passions hobbies life
Bezglutenowe bananowe placuszki jaglane 172

też dorosłym. Bar dzo istotną kwestią jest to, że nie przywierają do patelni, dlatego ja smażę je bez do datku tłuszczu (można ewentualnie delikatnie posmarować patelnię pę dzelkiem). Wypróbujecie? :)   Skła dniki ( dla 3 osób) : szklanka mąki jaglanej 1 duże jajko 150 ml mleka 3 duże dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu  (można zastąpić brązowym cukrem)   Przygotowanie(...)misce umieszczamy wszystkie skła dniki placków, oprócz bananów . Miksujemy na gła dką masę. Obieramy banany ze skórki i do dajemy do ciasta. Blen dujemy dokła dnie. Rozgrzewamy patelnię i wykła damy na nią po łyżce masy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Ja po daję z ulubioną domową konfiturą.   Smacznego

ChilliJemy
Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 194

dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę z wszystkimi sypkimi składnikami(...)drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję ze słodkim sosikiem

I tu będę miała takie te
Mazurek bakaliowy wg Aleex 128

masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. 3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Prosto do formy zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto Ciastem wylepić spód formy i wstawić do lodówki na około(...)minut. 4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 5. Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie. 6. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko. 7. Polać roztopioną czekoladą bakalie. Udekorować według własnego pomysłu

W mojej kuchni
Sernik Rafaello wg Aleex 223

święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie(...)mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część) • 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego) Kokosowa beza: • 2 białka • 120 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: • 100 g gęstej śmietany

W mojej kuchni