ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:373/867)

Piernikowe dzwonki. 145

łyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli(...)delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 178

dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy(...)stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy – mięciutkie i puszyste 166

potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu olej do smażenia Rozczyn: W filiżance lub szklance um ieścić drożdże. Rozetrzeć je z 4 łyżkami

Niebieski kubek z kawa
Biszkopt malinowy 173

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie(...)serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka

Domowe Torty
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem 134

wyjazd jako przekąskę dla dziecka na drogę - Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania :) w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście w niczym nie zaszkodziła (nawet pomogła - wiele witamin jest rozpuszczanych w tłuszczach;)) Wam też je polecam - można sobie dowolnie kombinować i dopasować do własnych kubków smakowych(...)jest to propozycja idealna na śniadanie i w domu i do pracy (są świetne na ciepło i na zimno!). Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 5-6 łyżek mąki krupczatki 1 duże jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka

Kolorowy Przepisownik
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 127

gęstym syropie pomarańczowym. I co tu dużo mówić!  Są pyszne! Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Składniki na syrop pomarańczowy: 3 łyżki brązowego cukru sok z połowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy(...)starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni

potrawyregionalne
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 156

jajka z cukrem i waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Utrzyj dynię na tarce o małych oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez

codojedzenia
CIASTO Z BRZOSKWINIĄ I JABŁKAMI 177

posmarowania ciasta Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszać pomału i nie za długo. Ciasto przełożyć do formy a na wierzchu posypać owocami pokrojonymi na małe kawałki, posypać obficie cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem i posmarować po cieście. Wstawić ciasto jeszcze(...)minut aby beza na wierzchu była delikatnie przyrumieniona

harrisa
Rabarbarowa euforia. 168

średnicy co najmniej 28 cm) RABARBAR: 1 kg umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru niepełna szklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (lub wrzątku, ale polecam kawę, bo wydobywa prawdziwy smak kakao) 2 jajka      Ciasto zaczynamy od przygotowania rabarbaru. Najlepiej przygotować go na 12 godzin przed pieczeniem, czyli np. wieczorem. Rabarbar zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 12 godzin, żeby puścił sok. Następnie

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 139

roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.  W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, następnie dodać resztę składników mokrych: olej i mleko. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche(...)Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste. Formę na mini-muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek. Do każdej wcisnąć po 2 sztuki wiśni drążonych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15-18 minuty - czas pieczenia

Grunt to przepis!
Pierniczki II 120

przyprawami. Masło, melasę, brązowy cukier, wodę i ekstrakt waniliowy wlać/włożyć do rondelka i rozpuścić.  Suche składniki pomieszać z rozpuszczonymi, na samym końcu dodając jajko. Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty(...)pomocą foremek.   Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia.  Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też są pyszne. Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce. Z przepisu wychodzi ok. 60-80 pierniczków, w zależności od tego jakie mamy foremki. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Pierogi z truskawkami. 257

domu nie może obyć się bez pierogów z truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.   Składniki:   400 g truskawek   na ciasto: 2 szklanki mąki(...)mnie szklanka pszennej i szklanka żytniej) 1/2 szklanki ciepłej wody   1 jajko  1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego masła plus: 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % cukier opcjonalnie listki mięty   Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy

Symfonia smakowa
Żytnie gofry z owocami 124

łyżeczka proszku do p. 1 łyżeczka stewi 0,5 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki mleka 1 jajko  troszkę cynamonu  owoce, ja zabrałam banana i nektarynkę Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki miksujemy razem delikatnie mieszając dodajemy do ciasta ubite białko wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ewentualnie smarujemy lekko oliwą z oliwek) na gotowego gofra wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chlebki naan 179

swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła - 300 ml mleka

W poszukiwaniu inspiracji
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 174

drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto

Kulinarne Inspiracje