ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:365/867)

Kopytka ze szpinakiem 164

Zwykłe kopytka wszyscy znają ale zawsze można coś pokombinować aby było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej

Monia miesza i gotuje
Muffinki czekoladowo – korzenne 93

Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu

Za drzwiami kuchni
Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem. 127

  Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny  środek.   Do

Codziennik Kuchenny
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 184

bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę

Zasmakuj Kuchni
Placuszki bananowe bez mąki i jajek 112

mąki i jajek Składniki: 1 banan 1 szklanka mleka 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego do podania: mandarynka suszone śliwki miód nasiona chia Przygotowanie: Do blendera, najlepiej kielichowego, wlewamy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i dodajemy obranego banana. Wlewamy olej rzepakowy. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn. Placuszki smażymy na, bez tłuszczu, z każdej strony (już jest(...)dodany do ciasta na placuszki). Podajemy z mandarynkami, suszonymi śliwkami, polane miodem i posypane nasionami chia

Moja smaczna kuchnia
Lniany krążek - bez cukru, mąki i jajek 124

Lniane krążki świetnie zastępują chleb do słodkich kremów tutaj przepis na laskowy krem z awokado . Upiekłam je na blasze o średnicy 26 cm ale następnym razem

Szkrab Je Sam
Babka piaskowa z niespodzianką😊 215

ciast – Babka piaskowa – Polskie Młyny 3 jajka 135 g margaryny 1/3 szklanki mrożonej aronii Mieszankę wsypać do naczynia, dodać jajka i miękką margarynę, całość miksować około 5 minut na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać aronię i delikatnie wymieszać, przełożyć do okrągłej formy o średnicy około 18 cm. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec bez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami 220

bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka

Smakołyki Bereniki
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 171

Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki. Pieczemy na papierze do pieczenia na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 180

Były już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję

vaniliowoczekoladowa
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 167

wysmarować i wysypać bułką tartą  (bezglutenowcy nap. mielonymi migdałami) Całe jajka dobrze ubić na puszysta masę-  (należy się przyłożyć do ubijania bo od tego zależy czy będzie puszysta bez zakalca). Stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej ubijając Mąkę przesiać(...)tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 139

jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Po ugotowaniu wykładamy na talerze. Początkowo pierogi miały być bez

Państwo Wojtczuk gotują
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 175

swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko 125 g masła  1 łyżka cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort czekoladowe cappuccino 135

bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki PYSZNE :-) 138

zaczynamy: SKŁADNIKI -2 dkg świeżych drożdży -2 dkg amoniaku -1,5 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej tortowej -6 jajek -100g roztopionego masła lub margaryny *dodatkowo 2-3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z mascarpone rabarbarem i truskawkami 151

jajka z cukrami. Dodawać porcjami mascarpone i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i równomiernie rozprowadzić. Na górę rozłożyć pokrojony rabarbar ( bez soku

Ala piecze i gotuje
Piernikowe serca 161

lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek

Wanilia i Kardamon
Seromak – makowiec z serem 2011

często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony(...)szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek

Poezja smaku
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka

Mama Gotuje
Kruche ciasteczka owsiane 236

jajka 1 ½   szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾   łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½   szklanki mąki 2 ½   szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto

Smakowy Raj
Słodkie drożdżówki- świnki 185

jajkiem. Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku

Kuchnia w czekoladzie
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 115

ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały  mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta .  Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki(...)wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki przyrząd jak ja mam    zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 16  minut.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 192

ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny, budyniu czy bez(...)jajek, albo na białkach – bo takie kombinacje też już widziałam. To nie byłoby tiramisu tylko wyrób tiramisopodobny. Nie uznaję półśrodków, nie dam Wam recepty na coś, co mi po prostu nie smakuje i czego robienie mija się z celem. Umówmy się, że jemy zdrowo, a to znaczy zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Naprawdę, gałka lodów czy porcja deseru jeszcze nikogo

Karo in the Kitchen
Keks 113

bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo kochasz, a dla siebie wygraj książkę :) Keks Składniki: - 1,5 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka cukru pudru - 4 jajka

Corner With Recipes
Kluski serowe z kaszką kukurydzianą 132

jajko 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec 2 łyżki otrębów firmy Kupiec 250 gram sera chudego białego 1 łyżka stewii cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki ziemniaczane na szybko 2127

bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz dodać 1 jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku. 2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki czekoladowo – korzenne 137

Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu

Za drzwiami kuchni
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 232

bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników.  Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm: 4 jajka

Ze smakiem i z pasją
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 183

mleko,jajko,sol i 1 lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc pod zimna,biezaca woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik staropolski dojrzewający 384

masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.  Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję(...)twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 równe części, najlepiej ważąc je dodatkowo, aby były naprawdę równe (równiutki piernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole). Ciasto wałkuj formując

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepszy Piernik 366

bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka

Made By Mom And Son
Muffiny z borówkami 145

chyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut.Składniki:2 szklanki(...)szklanki borówek amerykańskichPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy

Smakowity Blog Kulinarny
Rogale "marcińskie" 212

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć.[ u mnie bez

Moje domowe kucharzenie
jabłkowiec z bitą śmietaną... 149

jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 138

bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu.                 Składniki:   150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka

Made By Mom And Son
Tarta z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 239

mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz(...)pokrojone w plastry pomidory bez skórki, na to pokrojone w paski suszone pomidory i szynkę parmeńską. Całość posypać posiekanym drobno ząbkiem czosnku, pokrojoną w cienkie plastry cebulką i czarnymi oliwkami. Zalać wszystko masą jajeczno-śmietanowo-serową. Ponownie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie nasza tarta powinna być gotowa. Smacznego

Mango Papaja
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 156

ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka lepiej się kleiły (można też sklejać roztrzepanym jajkiem).3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wycinamy ciasteczka, jeśli mamy foremki z "okienkiem" to połowę wycinamy foremką bez okienka

Kraina Tysiąca Smaków
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 217

olej do głębokiego smażenia.  PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego piwa 3-4 szklanki mąki pszennej 5 jajek sól pieprz, mielona papryka słodka zalewa

W kuchni Karmel-itki
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 186

Biszkopt ciemny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami

Malinowe Pocałunki
Krówkowe szaleństwo - bezy, masa krówkowa i bita śmietana 185

Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone. Biszkopt: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać(...)krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy - mieszamy całość łyżką.  Masa śmietanowa: 250g serka mascarpone 330ml śmietany 30% 2 śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno

My World by Dagmara Rek
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 85

piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone.  Biszkopt: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać(...)krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy - mieszamy całość łyżką.  Masa śmietanowa: 250g serka mascarpone 330ml śmietany 30% 2 śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno

My World by Dagmara Rek
Maślane słone ciastka z pestek z dyni 227

minutSkładniki:50-60g masła1 jajko EKO1 łyżka mąki jaglanej EKO4 łyżki mąki żytniej typ 2000 EKO4-5 łyżek mąki z pestek dyni EKOczarnuszkasól himalajskapieprz czarnyPrzygotowanie:1/ Do roztopionego schłodzonego masła dodajemy jajko i mąki. Mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości - chodzi o taką w nabierzemy w natarte mąką dłonie ciasto i uformujemy kulkę (jeżeli ciasto za bardzo się leje dodajcie

Kuchnia PROzdrowotna
PRZEPIS NA PĄCZKI 154

przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :)  Moje rady:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C  Do smażenia pączków używam  smalcu, ale śmiało można użyć oleju(...)się. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.  Żółtka, jajko oraz cukier puder ucieram na puszystą masę. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam.  Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce

Kukuleczki
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 206

roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam(...)powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie

Czerwień i błękit
Ciasto rabarbarowy cudak 187

Ciasto ze spodem gryczanym, kwaśną masą rabarbarową i budyniową pianką. Smaczne, pod warunkiem, że lubicie smak mąki gryczanej :-) Jeżeli nie przepadacie, to można wykorzystać w całości mąkę pszenną. U mnie coraz częściej pojawia się mąką gryczana, ponieważ jest zdrowa, a do jej smaku łatwo można się przyzwyczaić. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać ostudzone masło, jogurt naturalny i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać, posypać w dużych odstępach rabarbarem i wcisnąć go lekko w ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około

Passions hobbies life
Sernik pieczony z owocami i galaretką 263

Sernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy) 231

potrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju  - 1/3 filiżanki cukru

Szybko Tanio Smacznie
SZYBKIE BABECZKI ORKISZOWO-MIGDAŁOWE Z MALINAMI I JEŻYNAMI 142

Można dodać dowolne sezonowe owoce. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750    (lub 120g pszennnej) - 80g mielonych migdałów (bez skórek) - 110g ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 2 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - szczypta soli(...)Miękkie masło rozkręciłam z ksylitolem i ksylitolem z wanilią. Dodałam jogurt, dokładnie wymieszałam, następnie wmieszałam w masę 1 jajko. Wlałam sok z cytryny, wsypałam startą skórkę i zamieszałam. Następnie partiami dosypywałam mąkę i migdały wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszałam tylko do połączenia składników. Do miski wrzuciłam maliny i delikatnie przemieszałam. Porozdzielałam masę do przygotowanych wcześniej

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 178

Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt(...)dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać  do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do  180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe

Walijskie Pichcenie
Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem 214

jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Po wstępnym podpieczeniu Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki(...)plastry . Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.  Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy

Grunt to przepis!
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 126

Placki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)jajka - 4 łyżki cukru waniliowego (domowy) - szczypta soli - ok. 120g suszonej żurawiny - 8 jabłek (dałam golden delicious) Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia   * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, drożdże instant, cukier waniliowy i żurawinę – mieszamy. Do letniego mleka wbijamy całe jajka – łączymy składniki (można

mojewypiekiinietylko
Brownie z mascarpone i truskawkami 269

Sezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z

Ania i Marcin gotują