ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:358/867)

Sernik z musem czekoladowym 411

duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie(...)włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Serrnik z musem czekoladowym 693

łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie(...)włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować

coolinarnastrefa.blogspot.com
PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI 178

sól, dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre, tj.: jajka, mleko, olej i jogurt, roztrzepujemy. Następnie do składników suchych przelewamy zawartość miski ze składnikami mokrymi i całość mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Obsypujemy  kruszonką i płatkami migdałów (można także posypać(...)pieczemy ok.33 minuty na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Można oczywiście dłużej, gdy lubimy bardzo wypieczone ciasta, dla nas 33 minuty są idealne. Po wystudzeniu można ciasto polać lekko lukrem (u nas marcepanowy), nie jest to konieczne, ciasto i bez niego jest wystarczająco słodkie, to tylko takie wykończenie, jak mawiają moi domownicy... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik dyniowy 256

jednym jajku, dobrze miksując masę po każdym dodaniu jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę. 3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym

UgotujmyTo.pl
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 352

gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast(...)bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka

codojedzenia
Jabłecznik z pierniczkami 279

sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g(...)użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka

Mała Cukierenka
Jabłecznik z pierniczkami 282

sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g(...)użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka

Mała Cukierenka
Pączki hiszpańskie 158

Ilość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało(...)wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray

Wędrówki po kuchni
Babka cytrusowa 191

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze(...)mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodajemy

Smakowy Raj
Serowe paluchy 152

Składniki potrzebne do przygotowania serowych paluchów. 35 dkg mąki pszennej 8 dkg tartego sera Cheddar 6 dkg tartego sera Gouda 25 dkg margaryny bez soli 5 łyżek zimnej wody 1 łyżka octu (20%-wego) 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak przygotować paluchy serowe . Tarty ser Gouda i Cheddar wymieszać w miseczce. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną(...)kostkę margarynę o temperaturze pokojowej, sól, 5 dkg sera (mieszanka), wodę i ocet. Mieszać składniki palcami, aż zaczną schodzić się w całość. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Do miseczki wbić jajko, roztrzepać widelcem. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i posypać serem. Kroić w paski o dowolnej długości i grubości około 1,5 centymetra. Paluchy układać na blasze wyłożonej

mecooks
Przepis #167 Cukiniowa pizza z patelni 112

Składniki (jedna porcja) - 150 g obranej cukinii - 25 g mąki orkiszowej lub kukurydzianej - jajko - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju Dodatki - pół pomidora - ogórek konserwowy - plaster żółtego sera Wykonanie Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki

Health-Fit-Life
Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami (bez cukru) 156

spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g mąki z orzechów nerkowca 50g mąki pszennej 50g masła/margaryny 1 jajko 2 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g prażonych z solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach) Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej(...)dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki  ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Ciasteczka maślane 142

jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez

Zasmakuj Kuchni
PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI 147

Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) Składniki: * około 1 3/4 szklanki mąki tortowej * 1 jajko  * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżki rozpuszczonego masła * 2 łyżki cukru pudru * 1 szczypta soli

Zrób to smacznie
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 135

około 14 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  2 łyżeczki cynamonu (płaskie) 50g białej czekolady Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko. Do powstałej masy dodać cynamon(...)końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne

Di gotuje
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 193

szklanki letniego mleka i letniej wody 25 gramów drożdży 1/3 szklanki oleju jajko (plus dwa żółtka do posmarowania całości) szczypta soli łyżeczka olejku cytrynowego 4 łyżki cukru Wszystkie składniki mieszacie ze sobą i wyrabiacie ciasto. Dość długo, by w końcu pokazały się w nim pęcherzyki powietrza. Ciasto ma odchodzić od miski/stolnicy/ręki. Nie czekacie aż wyrośnie, tylko od razu wałkujecie(...)długi i cienki placek o grubości 5-8 mm, oczywiście „na oko” bez spiny, ma być mniej więcej nie za cienkie i nie za grube. Wycinacie paski o szerokości około 1,5 cm (ja wycięłam grubsze ale 1,5-centymetrowe będą zgrabniejsze). Zaczynając od środka układacie paski pionowe- tak jak w koszyczku. Następnie lecicie z poziomymi. Górę

Arbuziaki
Ciasto z kaszy mannej 153

pory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety(...)posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła 120 g serka ricotta 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondlu zagotowujemy wodę z mlekiem, następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę cały czas mieszając. Gotujemy

Delusional Trine
Babka z majonezem 170

smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku :) Składniki na tradycyjną formę do babki: 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Ugotować
Niskokaloryczne, niskotłuszczowe ciasto pomarańczowo – kokosowe – idealne na gorące dni. 164

oraz błonnika. Nie rezygnując ze smaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli! Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest idealne na upalne dni. Składniki na ciasto: puszka cieciorki (200g) 3 jajka pół szklanki cukru szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki mleka Składniki

wysmienity
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 190

Kukurydzę Bonduelle uwielbiam za jej smak – jest naturalnie słodka, bez żadnego dodatku cukru, mega chrupiąca i bez dodatku GMO. Taka tarta jest świetnym pomysłem na świąteczny i sylwestrowy stół – gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * kukurydza Bonduelle – 150 g * filet z kurczaka – 150 g * groszek zielony Bonduelle(...)żółty o wyrazistym smaku np. cheddar – 150 g * papryka żółta – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek 2 ząbki * duże jajko – 2 szt * śmietana 18% gęsta – 2 czubate łyżki * majonez – 1 czubata łyżka * masło – 1 łyżka * sol, pieprz, papryka ostra * świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem

Ostra na Słodko
Torcikowe ciasto z owocami 208

schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody  2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić

Cakes By Kejt
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami 164

wymieszać.W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, olejem , jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste).Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Wyłożyć je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry.Piec(...)temperaturze 160 -170 stopni z termoobiegiem (bez 180 stopni) przez około 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z lemon curd 227

zimnego masła 400 g mąki pszennej 70 g cukru pudru (można troszkę mniej) 1 duże jajko szczypta soli cukier puder do posypania ciasteczek krem lemon curd - tutaj  Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło kroimy na drobne kawałki), zagniatamy.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki, wałkujemy na grubość(...)około 4 mm, wykrawamy ciasteczka (musimy pamiętać żeby zrobić tyle samo z dziurką i tyle samo bez dziurki), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 minut (ciasteczka muszą nam się ładnie zarumienić). Przekładamy na kratkę i studzimy. Przekładamy kremem i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem

kruche babeczki
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 253

nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :) Kokosowe Magdalenki 100 g mąki 30 g wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 152

samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną

Niespełnione zdolności kulinarne
Żytnie ciasteczka mocno kokosowe (z olejem kokosowym) 210

dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą.  Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie też smakują bez jakichkolwiek dodatków. (około 23 sztuk) 150g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000) 75g cukru (białego lub brązowego) 20g wiórek kokosowych 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego (płaskie; o stałej konsystencji) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe(...)obtaczania  Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być wielkie, ponieważ ciastka ładnie rosną i "nie rozlewają się" na boki.) Piec (w rozgrzanym

Di gotuje
Kluski śląskie z młodym jęczmieniem 145

szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc

Bajeczna Kuchnia
kruche ciasteczka maślane z marmoladą 360

jajko, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek każdego ciastka nakładamy kleks marmolady (ja dodałam po upieczeniu, ale warto dodać przed pieczeniem, marmolada wtedy bez

Domowy Smak Jedzenia
Babka makowo-kokosowa 155

święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :).  Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej śnieżnie wyglądała. Wykonanie babki: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dolać sok wyciśnięty

Mania Wypiekania
Piernikowe dzwonki. 174

łyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli(...)delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 207

dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy(...)stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy – mięciutkie i puszyste 237

potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu olej do smażenia Rozczyn: W filiżance lub szklance um ieścić drożdże. Rozetrzeć je z 4 łyżkami

Niebieski kubek z kawa
Biszkopt malinowy 200

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie(...)serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka

Domowe Torty
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem 170

wyjazd jako przekąskę dla dziecka na drogę - Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania :) w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście w niczym nie zaszkodziła (nawet pomogła - wiele witamin jest rozpuszczanych w tłuszczach;)) Wam też je polecam - można sobie dowolnie kombinować i dopasować do własnych kubków smakowych(...)jest to propozycja idealna na śniadanie i w domu i do pracy (są świetne na ciepło i na zimno!). Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 5-6 łyżek mąki krupczatki 1 duże jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka

Kolorowy Przepisownik
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 154

gęstym syropie pomarańczowym. I co tu dużo mówić!  Są pyszne! Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Składniki na syrop pomarańczowy: 3 łyżki brązowego cukru sok z połowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy(...)starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni

potrawyregionalne
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 177

jajka z cukrem i waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Utrzyj dynię na tarce o małych oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez

codojedzenia
Rabarbarowa euforia. 192

średnicy co najmniej 28 cm) RABARBAR: 1 kg umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru niepełna szklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (lub wrzątku, ale polecam kawę, bo wydobywa prawdziwy smak kakao) 2 jajka      Ciasto zaczynamy od przygotowania rabarbaru. Najlepiej przygotować go na 12 godzin przed pieczeniem, czyli np. wieczorem. Rabarbar zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 12 godzin, żeby puścił sok. Następnie

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 176

roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.  W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, następnie dodać resztę składników mokrych: olej i mleko. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche(...)Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste. Formę na mini-muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek. Do każdej wcisnąć po 2 sztuki wiśni drążonych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15-18 minuty - czas pieczenia

Grunt to przepis!
Pierniczki II 143

przyprawami. Masło, melasę, brązowy cukier, wodę i ekstrakt waniliowy wlać/włożyć do rondelka i rozpuścić.  Suche składniki pomieszać z rozpuszczonymi, na samym końcu dodając jajko. Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty(...)pomocą foremek.   Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia.  Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też są pyszne. Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce. Z przepisu wychodzi ok. 60-80 pierniczków, w zależności od tego jakie mamy foremki. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Pierogi z truskawkami. 286

domu nie może obyć się bez pierogów z truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.   Składniki:   400 g truskawek   na ciasto: 2 szklanki mąki(...)mnie szklanka pszennej i szklanka żytniej) 1/2 szklanki ciepłej wody   1 jajko  1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego masła plus: 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % cukier opcjonalnie listki mięty   Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy

Symfonia smakowa
Żytnie gofry z owocami 149

łyżeczka proszku do p. 1 łyżeczka stewi 0,5 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki mleka 1 jajko  troszkę cynamonu  owoce, ja zabrałam banana i nektarynkę Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki miksujemy razem delikatnie mieszając dodajemy do ciasta ubite białko wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ewentualnie smarujemy lekko oliwą z oliwek) na gotowego gofra wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chlebki naan 201

swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła - 300 ml mleka

W poszukiwaniu inspiracji
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 216

drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto

Kulinarne Inspiracje
krokiety z pieczarkami i serem 282

Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem i solą (nie za dużo). Dusić bez

zabawa smakiem
Pyszny sernik 222

wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić(...)razy) 7 jajek 85 g masła / margaryny 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy olejek waniliowy 1 budyń śmietankowy / waniliowy bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa) Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z musem jabłkowym (Apfelmusem), babci Elfrydy 170

ciast. A jeśli nie posiadamy takowych w własnej śpiżarni to wystarczy zagotować lub poddusić w niewielkiej ilości wody, kilka jabłek z niedużą ilością cukru- gotowe w 10-15 minutek. ale wracając do naleśników... Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez

Smakowy Raj
Andrzejkowa wróżba na patelni 169

Szczypta soli 2 – 3 łyżki mąki Jajka wbijamy do kubka lub małego garnuszka, solimy, dodajemy mąkę i mieszamy wszystko razem widelcem, tak długo aż nie będzie grudek. Ciasto powinno być lekko lejące, jeśli jest zbyt gęste dolewamy około łyżkę wody i ponownie mieszamy. A jeśli zbyt lejące, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto wylewamy łyżeczką lub widelcem na rozgrzaną teflonową(...)ceramiczną patelnię i pieczemy obustronnie bez dodatku tłuszczu. Najlepsze wzorki wychodzą, gdy ciasto lejemy z wysokości :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Kokosowe jaglane placuszki z czekoladą i truskwakami 160

Podajemy koniecznie z jogurtem, roztopioną czekoladą i musem truskawkowym. zapalny dobrym Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : mus truskawkowy, roztopiona czekolada, jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną(...)kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.  Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy ze zmiksowanymi

Chocolate Muffin Blog
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 213

miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy

Luźna Kuchnia
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 272

jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść

KUCHARNIA
Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 141

dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie, smak pomarańczy równie wyczuwalny. Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop. Jest idealne pod każdym względem. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 175 g masła 250 g cukru demerara 100 ml syropu klonowego (maple syrup) 3 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Made By Mom And Son