jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami masło i kasza manna - do wysmarowania i obsypania formy Poniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tart y: Porcję ciasta na tartę wyjąć(...)plastry . Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy
Grunt to przepis!dodatkowym bonusem czyli bez typowych przykrych odczuć diety glutenowej. Poniżej przedstawiam moją autorską "mieszankę" mąk na pancakes. Zapraszam. Składniki: 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka osobno) 2/3 szklanki(...)żółtka, z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno). 3. Następnie wszystko łączymy za pomocą mieszadła. 4. Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z ciastem. 5. Smażymy na maśle, ale nakładamy łyżką nieduże kleksy ciasta, by nie było kłopotu z przekładaniem na drugą stronę. Smażymy króciutko. 6. Pancakes bezglutenowe nie będą tak puchate jak pszenne, ale również
Kawa z mlekiemskładniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniajeden duży grejpfrut) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek) 3 łyżki wody Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy 1 grejpfrut do dekoracji kilka kostek białej czekolady, startej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na okrągły placek o grubości(...)minut do ładnego zarumienienia. Polecam pierwsze 15 minut piec z obciążeniem- na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy". Kolejne 5-10 minut piec już bez obciążenia, by ciasto nabrało kolorku. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika
Nastoletnie WypiekanieWołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica(...)już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia, nie przejmujcie się, tak ma być :) Ciasta nie wyciągamy z tortownicy i dopiero jak całkowicie wystygnie zabieramy się
Blondynka Gotujemałe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub szybciej i prościej – w malakserze). Z zagniecionego ciasta tworzymy kulę i wkładamy na 15-20 minut(...)termoobiegiem). Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły kształt (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez
Poezja smakukomponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać go więcej, choć(...)wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje
Fabryka pomysłówpączki na słodkiej śmietance różnią się czymś od tych bez niej? Moim zdaniem tak. Na pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce(...)ciasto. Wyrabiać przez około 20 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od rąk i ścian naczynia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ). Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią lub ponownie chwilę wyrobić. Oprószając dłonie mąką, odrywać kawałki ciasta
Opowieści z piekarnikaWiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub
wyzwania kuchenneoczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości(...)stopni na około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kolizje SmakówDiabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)jajka 200 lub 400 ml śmietany kremówki * W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e. Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko(...)rozdzieliłam to na mleko i śmietanę 70ml śmietany 18% 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy
Grunt to przepis!pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze. Powinno dać się wałkować cieniutko bez podsypywania mąką i nie przyczepiać do blatu. Z pomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej płytce. To taki produkt uboczny przy(...)marginesie, bo nie zawsze można utrafić z ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo cieniutko. Pierożki z serem i czarnuszką Ciasto 500g mąki pszennej, 200g koncentratu pomidorowego, 150g wody, 70ml roztopionego masła, 1 żółtko jajka, szczyptę soli. Mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym, masłem, żółtkiem i szczyptą soli do dobrego połączenia
Leśny Zakątekłodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki ¼ soku pomarańczowego ⅓ szklanki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: W celu przygotowania naleśników w misce miksera lub blendera zmiksuj mleko, jajka, wanilię i rozpuszczone masło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy, po czym włóż do lodówki(...)misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj
karmelowy