bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g pasty tahini 50g wiórków kokosowych 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować
Di gotujeprzepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki ( kto- jak kto- ale Amerykanie smażą rekordowe ich ilości), ciasto na naleśniki wstawia się na całą noc do lodówki, rano dodaje jajka i smaży
SMYKWKUCHNIdziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 1 żółtko 1 całe jajko
Opowieści z piekarnikajajka, mleko, aromat, kakao, miód i czekoladę. Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 25x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić. Sernik: 250 g twarogu 2 jaja 170 g jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 40 g budyniu waniliowego bez cukru
Chocolate Muffin BlogCiasto 1 jajko „S” 150 ml mleka 0,5% 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki mąki owsianej Szczypta soli Farsz 100 g kurek 1 łyżeczka oliwy ½ cebuli 10 g parmezanu 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej Sól pieprz Wykonanie: Z podanych składników na ciasto przygotowujemy jednolitą masę na placki ( 2 szt ). Dzielimy na połowę i smażymy dwa placki bez tłuszczu
Smaki Ewycukier waniliowy, jajka oraz masło ucieramy razem za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu
Programista w kuchnibez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano – jak sos do pizzy – zblendowanym lub można użyć gotowego sosu pomidorowego biały sezam 1 jako Ciasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy druga częścią kwadracika z ciasta francuskiego z nacięciami. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy
MojaQchnia.plspotkań bez tego ciasta. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowanym spodzie . Sernik prezentuje się naprawdę efektownie po przecięciu, a jego przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Polecam spróbować Składniki: (tortownica 24 cm) około 0,6 kg sera z wiaderka (nie wodnistego) 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 jajka
Słodkie okruszkipowideł śliwkowych bez cukru 2 łyżki wiórków kokosowych skórka z połowy pomarańczy sok z 1/4 pomarańczy do dekoracji: 25 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany wiórki kokosowe kolorowe posypki wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy
Przysmaki KarolkiKoniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * mleko 3,2% – 2 szkl * olej rzepakowy – 4 łyżki * sól NADZIENIE: * ser biały tłusty – 350 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * soczysta pomarańcza – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut(...)smażymy 4 duże naleśniki. Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy cząstki pomarańczy ( bez skóry ), karmelizujemy. Ser biały ucieramy z żółtkami. Smarujemy naleśniki po całości, układamy cząstki pomarańczy, zamykamy w koperty. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy syropem powstałym z karmelizowania i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkobez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają, dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe, czy czasem ktoś już nie obmyślił, ale jakby co ja nie spotkałam, a i Pani Jola i jej goście też. Jasne ciasto: szklanka marchewki szklanka tartych orzechów jajko łyżka
Dieta moja pasjajajko, sól i zalewamy gorącą woda delikatnie mieszamy dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą zostawiając około 1 cm brzeg bez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 150g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 4 jajka skórka starta z 1/2 niedużej cytryny 280g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej
Mała Cukierenkajajek opakowanie kisielu wiśniowego łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć, dodając po łyżce cukier oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną odrobiną oleju. (Posmarowałam blaszkę, na to folię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez
Kuchnia smakówjajka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 dojrzały banan 2 - 3 łyżki kakao bez cukru kruszonka, przepis na kruszonkę Przygotowanie: W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre razem z dokładnie rozdrobnionym bananem. Mokre składniki przekładamy do suchych i starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bananowo - czekoladowa. Do foremek na muffinki przelewamy ciasto na 3/4 wysokości
Moja smaczna kuchniajajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
Na Ciasteczkowych Papierachwytrzymać bez upieczenia ciasta itp. Więc muszę piec coś innego - wytrawnego. Dziś pierwszy raz w życiu robiłam chałkę, idealna wytrawna jak i słodka przekąska. Smakuje perfekcyjnie z dżemem jak i z serkiem śmietankowym czy z wędliną. Gorąco polecam :) Ciasto: 900 g mąki + do podsypywania 200 ml mleka 200 ml cieplej wody 40 g świeżych drożdży 4 jajka
Piekę, bo lubięsię "dosładzać" bez wyrzutów sumienia. Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 110 ml jogurtu greckiego masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 300 ml jogurtu greckiego 200 g cukru 3 jajka 2 białka
6niebobez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm 3 jajka
Wanilia i Kardamonbył bez smaku :) Przepis jak i same ciasteczka to niezła zabawa na Andrzejki. Można powymyślać różne hasła, a dla leniwych jest wersja gotowa w internecie :) Składniki: 270 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie : Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym
W Moim Magicznym Domubez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu
Dzieje kuchennej Wiewiórypiernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka 4 łyżki miodu
Kuchnia Pani Wiosnysyropem z bzu i kwaskowatymi, świeżymi owocami. Porzeczki pasują idealnie. Mąkę przesiewamy z łyżeczką sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w osobnej misce z łyżką cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut
Karo in the Kitchenciasta oraz najróżniejsze desery. Oczywiście lubię je też zjeść solo, bez żadnych dodatków. Ale dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe lody jagodowe. Moja mała pociecha zażyczyła sobie lodów. Na przygotowanie tradycyjnych lodów trzeba czekać (czas mrożenia), dlatego wymyśliłam ekspresową wersję lodów na już. Smakowały wybornie, a do tego były o wiele zdrowsze, bo obyło się bez jajek
Słodkie okruszkibezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto
Kuchenne Wariacjeowsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe
CookYourselfdrożdżami (bez grudek). Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy stopniowo: cukier, sól, masło, drożdże, oraz letnie mleko. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej) i zagniatamy ciasto.Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy
KasiekGotujeubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku
Symfonia Smakówbez wyrzutów sumienia. W końcu od czasu do czasu można sobie poszaleć, dieta powinna być różnorodna i nie nuda. Najgorzej to zmuszać się do jedzenia czegoś czego nie lubimy. Najważniejsze to przecież akceptować siebie i cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka
ciastkarnia na kruchym spodziemleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie
prawdziwe jedzeniejajko 3 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka białko do posmarowania Drożdże rozrobić w mleku, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania
Moje domowe kucharzeniemasła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków
Przysmaki Karolkigarnka. Przełożyć masę do miski i przestudzić. Następnie dodać jajka i zmiksować na gładką masę. W między czasie rozgrzać olej kokosowym w garnku do około 180 stopni. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ja przełożyłam do grubego worka foliowego i na końcówce zrobiłam dziurkę i nałożyłam końcówkę od szprycki. Ciasto jest bardzo gęste i przez moją domową wersję worka cukierniczego(...)bardzo ciężko przechodziło, polecam taką końcówkę z ok 1cm dziurką na końcu. Ewentualnie można przeciskać przez sam worek z wyciętą większą dziurką bez zakończenia od szprycki. Ciasto wyciskamy do garnka na długość ok 10cm i smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Gotowe churros podajemy z sosem czekoladowym z poniższego przepisu. SOS CZEKOLADOWY: 200ml śmietany kremówki 150g
Smaczne Zdrowedół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można szybko wierzch keksu naciąć przez środek ostrym nożem, ale nie zawsze jest to gwarancja tego, że ciasto nie popęka. Jeśli zaczyna Wam się za mocno rumienić, przykryjcie wierzch luźno kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto studzimy(...)wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi) 4 jajka rozmiaru M 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mleka
Karo in the Kitchenułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą(...)wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy rz ądzanego na słodko. go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie
WYSPA SZCZĘSLIWAjajek 20 g oleju kokosowego o temperaturze pokojowej 100 g mąki kokosowej szczypta soli opcjonalnie słodzik lub cukier Polewa: 40 g oleju kokosowego 30 g kakao 15 g śmietanki kokosowej opcjonalnie słodzik lub cukier Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy. Formę (u mnie silikonowa) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem(...)migdałów, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Należy pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! — BTW całości (ciasto i polewa bez cukru, słodzików, orzechów i bakalii): 505 g, 1571 kcal
Ola la LCHFsię z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)można serwować ale można go też serwować dnia następnego. Składniki na tortownicę 28 cm i wysokości minimum 6 cm, uwaga biszkopt rośnie powyżej rantu formy. Składniki na biszkopt: 10 jajek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 kakao naturalnego Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać
moj przepis na