maślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy(...)powinno być letnie, nie gorące. Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec dzień wcześniej- przeciąć na 3 płaty. Krem: 4 jajka 8 łyżek cukru 500 g. masła śmietankowego 250 ml adwokatu gęstego Jajka ubić na parze(...)twarde i zimne może się źle rozprowadzić co spowoduje zważenie masy. Stopniowo dodawać ubite jajka na parze i dokładnie ubić. Na koniec wlać powoli ajerkoniak. Do nasączenia biszkoptu 1/2 szkl. wody 1/2 soku z 1 cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek wódki Wszystko wymieszać. Beza szwajcarska : można przygotować ją kilka dni, a nawet tygodni wcześniej, przechowywać w suchym miejscu
Kubki smakupieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron(...)jeśli zamierzam podać je np z dżemem, miodem, powidłami śliwkowymi czy oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki
Smaki Na Talerzuciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku(...)Całość mieszamy na samym końcu doprawiamy solą, która powinna być wyczuwalna. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do zmiksowanej cukinii, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem
Moniki Smakołykijajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając(...)powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka podzielone na białka i żółtka 1 jabłko 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka Wszystkie składniki muszą być(...)jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać. Piec około 60 minut w 160*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwaniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze
Mania Wypiekaniababcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P Składniki 500 g mąki pszennej 50 g rodzynek 2 łyżki białego rumu 2 duże jabłka cynamon (u nas sporo, bo lubimy) cukier do jabłek (smakowo) 40 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka(...)mąki. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce. W tym czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami. Wkładamy do piekarnika na około
R'n'G Kitchenjednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym(...)zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej Żonykasztanowej wzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem(...)wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100g mąki kasztanowej 2 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie 1 Mleko, wodę, olej kokosowy i jajka ubijam blenderem ręcznym z trzepaczką. 2 Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie. 3 Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników. 4 Ciasto odstawiam
Book of spellsPopularne cynamonowe zrolowane bułeczki drożdżowe z kuchni amerykańskiej w wydaniu jesiennym, wzbogacone nadzieniem z marchewki. Idealny przepis, dla wszystkich którzy nie lubią nudy w kuchni i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!założyłam bloga - aby przepisy się nie gubiły:-) Sernik z kawowymi biszkoptami troszkę trudne (czy ja kiedyś odważę się napisać ,,trudne"?) bez pieczenia biszkoptu ok 20 minut duża blacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia) * 5 jaj * 25 dag serka homogenizowanego - waniliowego * 250 ml śmietany kremówki * cukier waniliowy(...)dodałam pół kieliszka wódki) * szklanka naparu z 5 łyżeczek kawy cappuccino o smaku brandy (zrobiłam cappuccino czekoladowe i po prostu dodałam brandy) - według mnie stanowczo za mało, robiłam to ciasto z połowy porcji a zużyłam całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był
sierotka maRysia w kuchniodpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: • 5 białek • 1 szklanka cukru(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Przygotować biszkopt kokosowy
W mojej kuchnirazem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż mam tu pewne „ale”. Do samych blatów dodajemy (moim zdaniem) sporą ilość sody i octu(...)foremkę 25×25 cm, piekarnik góra-dół bez termoobiegu: Blaty: – 125 g masła – 2,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania – 4 łyżki miodu płynnego – 3/4 szklanki cukru pudru – 3/4 łyżki sody – 1 łyżka octu spirytusowego – 2 jajka Masa: – 2 budynie śmietankowe bez cukru ( po 38 g proszku w torebce
RelaxtimeBiszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleko(...)masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą
Kocham Czekoladę