I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHFchwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 50 g płynnego miodu
Smaki Na Talerzukleiku ryżowego (bez dodatków) 100g masła/margaryny 50g masła orzechowego 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki
Di gotujepieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 200’C bez termoobiegu i pieczemy
Blog z Apetytemtrudna ani skomplikowana. Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej Biszkopt z makiem: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru
Smaki Na Talerzuobrotach miksera z jajkami, które dodajemy stopniowo po jednym. Przekładamy do szprycy do dekorowania ciast. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, który należy posmarować olejem. Na tak przygotowany papier wyciskamy koła z ciasta, ja wyciskałam po 2-3 warstwy, wtedy pączusie będą wyższe. Papier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej, zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy
kulinarnyswiatdomikawowe amaretto Sernik przygotowałam bez spodu, bo taki najbardziej lubimy. Ale Wy możecie spokojnie dodać np. spód z rozdrobnionych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem. Do tego ciasta doskonale będą pasować ciasteczka kakaowe. A teraz czas na przepis Składniki: (na tortownicę 26 cm) 500 g sera na sernik z wiaderka (nie może być rzadki) 4 jajka klasy M 1 czubata
Słodkie okruszkiSuper prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40-45 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki: • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - około 350 g • łyżeczka(...)proszku do pieczenia • pół szklanki oleju lub oliwy • 5 większych jajek • pół szklanki drobnego cukru • 3-5 łodyg rabarbaru
AniaGotuje.plobjętość. 5. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dzielimy i z podzielonych części formujemy 10 bułeczek. Układamy na formie wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy widelcem i tak roztrzepanym smarujemy za pomocą pędzelka bułeczki i posypujemy je płatkami owsianymi. 6. Pieczemy w 200 stopniach około 14-16 minut (bez termoobiegu). Upieczone bułeczki studzimy
kruche babeczkidrugiej zmiksować blenderem jajka, banany i jogurt grecki (można podusić banany widelcem i wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
Trufelkowosól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części uformować placek i na środek położyć śliwkę bez pestki. Dokładnie
Ala piecze i gotujeszklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki) 1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka. 2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy jeszcze
Szefowa kuchniwielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem! Jest ono naprawdę łatwe, bardzo smaczne i idealnie łączy migdały z truskawkami, co jest raczej rzadko spotykane. Obowiązkowo spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 175g masła/margaryny 150g cukru (u mnie ksylitol ) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik) 2 jajka 3 łyżki mleka 150g
Di gotujeszafki... jajek dużo, pięć dorodnych cytryn....i przypomniał mi się program Nigelli Lawson ... tarteletki z lemon curd i kruchą zewnątrz, a piankową w środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto 14 tarteletek
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkeks to ciasto z bakaliam i, a nie andrut z herbatnikami :). W każdym razie cała rodzina kocha ten ichniejszy keks i impreza bez niego jest imprezą straconą. Dla kogo: dla fanów andrutów dla lubiących smak mleka w proszku dla szukających przepisu na słodkości bez pieczenia Składniki: 375g masła (niecałe 2 kostki) 3/4 szklanki cukru 2 jajka
Mania Wypiekaniasię jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak w sam raz. Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru drobnego
Smaki Na Talerzuciasteczka, które można bez problemu zrobić dla niezapowiedzianych gości. Są naprawdę proste. Wystarczy mieć ze sobą w domu parówkę i ciasto francuskie. U mnie zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie! Ciasteczka francuskie z parówką Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe) 3-4 plastry sera żółtego rozmącone jajko rzeżucha Aby przygotować pyszne
Gotuję Testujęmasy marcepanowej 4 jajka 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, 170 g cukru i cukier wanilinowy. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy kruche ciasto. Tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto to różni się od innych rodzajów kruchych ciast. Będzie się ono mocno kruszyć, ale bez problemu wyłożycie
KasiaiKrzysiu.plłyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz chrupiące, miąższ przypomina konsystencją ciasto ptysiowe. Proste i bardzo smaczne. Przepis ze strony 196flavors.com Składniki na ok. 15 sztuk Pão de queijo 2 szklanki mąki z tapioki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy lub oleju 2 duże jajka 150 g drobno startego
Przepisy na domowy ser i chlebwersja bez mąki pszennej - zajadamy ze smakiem <3 SKŁADNIKI 120 g brązowego cukru 1/2 kostki masła (125g) 250 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą
Moje Kuchenne Rewelacjeuroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik! Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła
dobra gospodyni dom wesołym czyniwersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogsmaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki: 1 budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 jajka 1 czubata łyżka mąki (dowolna
Chocolate Muffin Blogbudyniu waniliowego 4 jajka 1 olejek waniliowy 250 g chałwy np. waniliowej Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam... Ciasto: 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka, ciepłego 3/4 szklanki oleju 3 całe jajka 4 szklanki
Kubki smakuwbić 2 jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną, złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano. Można podawać z sosem lub bez
Darcia w kuchnijajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie: 4-5 dużych jabłek garść rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru łyżka masła dodatkowo: cukier puder tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność. Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik. Ciasto: 3/4 szklanki oleju 5 jajek 1/2 szklanki wody
Niespełnione zdolności kulinarnepozostałej białej chmurki (białko jajka) dodaję preparowaną kaszę z odzywką i mieszam. 5) Do wysmarowanego olejem kokosowym (lub innym albo papierem do pieczenia) naczynia włożyłam: - masę owsianą - orzeszki - troszeczkę owoców - masę jaglaną - resztę owoców 6) Do piekarnika na 35 minut Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj ok 10 minut, żeby ciasto odpoczęło i zajadaj! SMACZNEGO! BEZ SOKU, SAME CIACHO: 412kcal
fitolarun.blogspot.comwykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności
Moniki Smakołykiszkl.oleju Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkl
Cynamonowe szczęścieprzygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki
My simple kitchenrobić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek
Kuchnia po mojemukruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny , które znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru
CookYourselfforma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 6 jajek 1 szklanka mąki
Smakowity Blog Kulinarnynakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Kroimy w cienkie (ale nie za bardzo) plasterki... ... i zawijamy w kółko nacięciami do zewnątrz Smarujemy roztrzepanym jajkiem... ... i wkładamy do piecyka na 20 minut Zjadamy na ciepło lub na zimno z keczapem lub bez niego :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comW wietrzny, ale wiosenny dzień pojawiło się pytanie, co zrobić na obiad? Ale żeby było ciepłe, pożywne i żeby za dużo nie trzeba się było przy
Lawendowe Niebomiejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa 5 miejscu nowość w zestawieniu, zajmuje przepis na Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)Na 6 miejscu także
karmelowyWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan
Mienta blogZrobienie naleśników bez jajek jest często nie lada wyzwaniem - rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Sedno sprawy cytuję za jadłonomią: Tradycyjne naleśniki składają się z mąki, mleka i jajek. O ile zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym nie jest trudne, tak znalezienie substytutu dla jajek dla niektórych może być problemem. Rolą jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie
Grunt to przepis!parę innych słodkości bez obaw, że czegoś będzie za dużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki
Przysmaki Karolkisię dwa razy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną(...)Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem
My simple kitchenTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację. Są okropnie, ale to okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem(...)lodówki na całą noc. W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Dodać cukier, jajka i stopniowo dodawać wodę. Wyrobić szybko ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Stolnicę obsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować na grubość
Sto kolorów kuchniobsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie tylko z jednej strony. Np. : NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ Z CUKREM Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg. przepisu poniżej, smażymy tylko z jednej strony. Podsmażoną stronę smarujemy cienko konfiturami bez soku, marmoladą lub dobrze wysmażonymi powidłami i składamy w trójkąty lub w kształcie książki, smarujemy masłem, obsypujemy cukrem i smażymy(...)drugą. Gotowe. Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁĄDNIKI : 3 szklanki mleka (może być woda gazowana bądź zwykła) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżki miękkiego masła szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru (2 łyżki więcej w wersji deserowej) tłuszcz do smażenia Z tej ilości składników wyjdzie ok. 20 naleśników PRZYGOTOWANIE
Moja Książka Kucharskabiszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki zimnej(...)parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitam serdeczne, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki bez smażenia z piekarnika, oponki w smaku są inne niż takie tradycyjne ale równie smaczne i odrobinę mniej kaloryczne. Oponki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania oponek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 18 oponek 500 g mąki pszennej(...)będzie łatwiej 60 g masła roztopionego i przestudzonego – około 8 łyżek roztopionego 2 żółtka (rozmiar L) 1 całe jajko (rozmiar L) 80 g cukru – około 6 łyżek 30 g drożdży świeżych otarta skóra z jednej cytryny (ciasto ma ładniejszy aromat i lepszy smak) szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy
Uwaga Babcia Gotujebyć w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni Katieoraz jajka z cukrem. Mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą i zacznij wyrabiać przez kilka minut ciasto podnosząc je łyżką i próbując "wpompować" w nie jak najwięcej powietrza. Wlej ostudzoną margarynę, wymieszaj, a gdy już się wchłonie w ciasto znowu wyrabiaj je łyżką przez 5-10 minut. Ciasto zostaw w misce, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godz. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj delikatnie prostokąt o bokach - mniej więcej - 35 x 40 cm. (pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając
Delicious Placeświeżych sezonowych owoców jeszcze sporo czasu... Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza(...)spokojnie kupicie w każdym markecie. Mały orzeźwiający dodatek mięty i voila ... Przepis wymyśliłam w dwie minuty przeglądając moje wpisy bezglutenowe. Gofry są chrupkie i idealnie miękkie wręcz puszyste i bez grama białego cukru, W połączeniu z tropikalną sałatką eksplozja endorfin gwarantowana... Prócz orzechów włoskich w przepisie znajdziecie również suszoną żurawinę, która jest jedną z moich ulubionych przekąsek
vaniliowoczekoladowatego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam! CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ (źródło przepisu: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/01/atwe-ciasto-marchewkowe.html , ze zmianami) ciasto: 4 duże jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne szklanki marchwi startej na dużych oczkach 3/4 szklanki oleju(...)wymiarach 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Jajka ubijam z cukrem (nie potrzeba nawet miksera). Dodaję utartą marchewkę. Mąkę mieszam ze sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem. Dodaję do masy jajeczno-marchewkowej. Wlewam olej cienkim strumieniem, mieszając nieprzerwanie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, bez grudek mąki. Wrzucam posiekane orzechy, daktyle i morele. Mieszam. Masę
W kuchni Karmel-itkibezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru. Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala na tak częste wypieki. A może raczej lenistwo, bo przepis(...)kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda) 250 g margaryny lub masła 4 średnie lub duże jajka (albo 5 małych) 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie ) szczypta soli papier do pieczenia opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło) Sposób przygotowania
Okiem Blondynki by McBlondiProsta i przepyszna Szarlotka: Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię
kuron.com.plPierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną.składniki:ciasto na pierogi700 g mąki pszennej400 ml wrzącej wody4
Monia miesza i gotujemasła 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 3/4 szkl cukru 6 łyżek wody 1 i 3/4 szkl maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na marmurek: 600 gr jogurtu owocowego ( u mnie malina z truskawką ) 4 łyżki oleju 3 całe jajka 2 łyżki cukru pudru 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej(...)delikatnie mieszamy całość już nie robotem ! 4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej ( masa jest rzadka ale podczas pieczenia zgęstnieje) potem znów
Gotowanie...to proste !Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)beza całkowicie zimna. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Z czasem, podczas ubijania masa będzie się robiła rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak może się stać. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Masa cukrowa
moj przepis na