słodzić 3 razy mocniej od cukru, jednak według mnie to ściema;/) Sposób przygotowania: Ser, jajka, kisiel, proszek do p., STEWIĘ miksujemy masę serową wykładamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiecie co w nim uwielbiam? Uwielbiam to, że prostota dekoracji jest taka ujmująca. Z jednego biszkoptu bez problemu możemy zrobić 3 blaty (średnica 19 cm). Spróbujcie :) Składniki na biszkopt (przelicznik na mały tort o średnicy 19 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki mąki tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone(...)stopniowo cukier, tak aby powstała masa była lśniąca. W momencie kiedy osiągniemy taki efekt pojedynczo dodajemy żółtka (miksujemy je razem przez około 30-40 sekund). Kiedy wszystkie jajka zostaną połączone przesiewamy do ciasta wymieszaną mąkę i kakao, tym razem jednak nie miksując a delikatnie łącząc wszystko drewniana szpatułką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do rozgrzanego do 165 stopni
ChilliJemyKiedy nie ma potrzeby pieczenia, nie ma zakalca. Kolejne ciasto z serii… to musi się udać. Bez włączania piekarnika, wystarczy lodówka. Efekt… bajecznie kremowy, mocno bananowy deser. Niezwykle smaczne połączenie słodkiej masy budyniowej z lekko kwaskową galaretką. Świetny dodatek do weekendowej herbaty, który zaspokoi także niebywale wymagające podniebienia naszych dzieci. Składniki (forma(...)pokrojonego banana (można kawałki lekko skropić cytryną, aby banany nie ciemniały, ale u mnie bez tego trzymały się dobrze). 5) Następnie przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, ułożyć kawałki banana, a wszystko zalać lekko tężejąca galaretką (dobrze jest ciasto trochę schłodzić przed wylaniem galaretki). 6) Ciasto przed podaniem odstawić na co najmniej 2 h do lodówki
Fitsweet.meWielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem(...)kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru
Smaczne Zdrowewszystko zawarte jest w nazwie... proste... cytrynowe.... z dodatkiem jogurtu i baaardzo smaczne. Bez kremu, dżemu, owoców, zupełnie zwyczajne, takie do popołudniowej herbatki. Wilgotne - przez dodanie oleju, delikatne od jogurtu i pachnące skórką cytrynową...Składniki:2 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 łyżka drobno startej skórki z cytryny3/4 op. jogurtu greckiego (400g)1/2 szkl. oleju(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia.Cukier ubijamy z jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem
Walijskie Pichceniewykorzystać to co mamy, bez zbędnego spinania się co do grama czy też specjalnie dokupowanie sera czy dogotowywanie kaszy, bo mamy go mniej, niż podana przeze mnie ilość. Chodzi tutaj głównie mi o mąkę. To, ile jej dodamy zależy od wielkości jajek, ilości ogólnej składników jak i wilgotności sera. Dodajemy mąki tyle, aby ciasto było zwięzłe, miało konsystencję ciasta
Mieszam w Garnkukruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki
Smaki Na Talerzupołączenia łyżką. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy dżem (u mnie dziś malinowy) i wszystko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką tortownicę. Na wierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto
Słodkie okruszkidodałam następne składniki: jajko, mąkę, startą marchew i startą cebulę. Przyprawiłam jeszcze odrobinę do smaku. Ciasto na placki ma być kleiste, ale nie za gęste. Jak doda się za dużo mąki wyjdą placki mączno- cukiniowe :D Wykładałam łyżką na rozgrzany olej na patelni. Smażyłam do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wcinamy je bez dodatków. Jednak dla bardziej
Pieprzyć z Fantazjądodałam następne składniki: jajko, mąkę, startą marchew i startą cebulę. Przyprawiłam jeszcze odrobinę do smaku. Ciasto na placki ma być kleiste, ale nie za gęste. Jak doda się za dużo mąki wyjdą placki mączno- cukiniowe :D Wykładałam łyżką na rozgrzany olej na patelni. Smażyłam do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wcinamy je bez dodatków. Jednak dla bardziej
Pieprzyć z Fantazją100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 150g masła 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości
Di gotujecukrem na puszystą masę,dodajemy jajko i stopniowo dosypujemy mąkę i opakowanie kisielu,cały czas mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać żurawinę,kawałek czekolady białej lub ciemnej-co macie w domu lub zostawić bez niczego. Pieczemy w 180 stopniach
Swojskie jedzonkodżemu malinowego bez pestek ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam) 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto dokładnie mieszamy ( może
Słodkie zapomnienieabsolutnie bez dodatków. Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm. Będziecie potrzebowali 600 g mąki (użyłam chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 100 g masła
Piekarz-Kucharz-Garkotłukogromną przyjemnością zjadłam bez żadnych dodatków. Namawiam Was do samodzielnego przyrządzania tego typu deserów, bo paleta smaków jest znacznie bogatsza niż ta dostępna na sklepowych półkach. Tartaletki były niespodzianką dla męża strudzonego podróżą. Myślę, że się sprawdziły :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Wykonanie
zadanie-gotowaniewystarczy zmiksować wszystkie składniki bez wcześniejszego ubijania piany.Gofry można posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około
Moje domowe kucharzenieGreckiego 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki studzimy
Marcepanowa kuchniawiórków kokosowych bez siarki i cukru łyżeczka sproszkowanej wanilii opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Polewa czekoladowa: 30 g oleju kokosowego 10 g kakao opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Jajka, mleko kokosowe oraz wanilię zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki
Ola la LCHFpizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka
Kucharzycadokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją na sito, solimy. Odstawiamy na 10 - 15 minut, aby puściła sok. Następnie należy dokładnie odcisnąć cukinię. Do tak przygotowanej cukinii dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, starty ser, mąkę, koper oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne możemy
Pani domowamęczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam 5 jajek ze 150g maślanki
Obiad gotowyjednoporcjowy, razowy chlebek (ciastko, ciasto) bananowe (bez cukru i laktozy) z polewą z kakao i orzechami "Muszę zacząć lepiej organizować swój czas" - taka myśl ogarnia mnie, kiedy do zrobienia jeszcze stos zadań z matematyki. Przepis: / własny, jedna porcja/ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku średnie jajko banan (około
tost z dżememciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody z dodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy(...)owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego i słonecznika, z płatkami orkiszowymi
Kucharzycajajko szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 zimnego masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez
Nastoletnie Wypiekanieostygła. W misce mieszamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, a na koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyJeśli lubicie jajka faszerowane czymś innym, niż żółtka, a nie lubicie marnować jedzenia, to bardzo dobrze. Żółtka możecie wykorzystać do słodkiej paschy. Ten wielkanocny sernik bez pieczenia choć kaloryczny, jest smaczny i zdrowy – jeśli nie zjecie go całego sami ;) Do wykonania paschy potrzebna jest gaza i najlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet
Kucharzycacałkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki jajka – 4 ekstrakt waniliowy – łyżka cynamon – łyżeczka Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto
PaleoSMAKwystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą. Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się
Smak mojego domuSKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2
Kuchenne zapiski Edytytego praktycznie bez cukru. Zdecydowanie lepsze od większości sklepowych z bardzo długą listą dziwnych składników. Jeśli zaprosimy do pomocy dzieci ich pieczenie może się dodatkowo przerodzić w świetną zabawę. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 masła 1/2 szklanki śmietany 1 jajko szczypta soli ulubiony dżem do smarowania Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy przez 30 minut
Cynamonowe szczęściemiseczce roztrzepujemy razem jajko, mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na małym ogniu (ja robię to pod przykrywką) do czasu, aż omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy
W kuchni Katiedrugiej misce wymieszać: mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać mokre składniki do suchych. Odstawić na około 5 min. Rozgrzać gofrownicę i wylewać porcje ciasta. Piec ok. 7-10 min w zależności od mocy gofrownicy. Przełożyć na chwilę na kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie rozpuszczona mleczna czekolada. Smacznego! WARTOŚĆ ODŻYWCZA 3 GOFRÓW (bez dodatków
chili & sugarbez okazji. Podczas pieczenia proponuję przeglądnąć ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 5 łyżek zimnej wody 250 g Kasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa serowa
Takie tam pichceniemleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto
O kuchni z uczuciemprzygotowaniu placki. Oczywiście bez sklepowych spulchniaczy. Placki ze zdjęcia są w w wersji bezmlecznej ale można spokojnie wodę zastąpić mlekiem. Składniki: 4 jajka szklanka mąki 2-3 łyżki cukru szczypta soli pół szklanki wody lub mleka olej do smażenia Rozgrzewamy olej na patelni. Pozostałe składniki mieszamy razem, najlepiej mikserem lub blenderem aby ciasto nabrało najwięcej puszystości. Smażymy
prawdziwe jedzenieCoraz czesciej ulubione tradycyjne polskie nalesniki z serem zastepuja nalesniki wytrawne.Mozliwosci sa tu tak naprawde nieograniczone.Dzisiaj niezwykle smaczne nalesniki z bardzo zwyklych produktow,bo w roli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!