ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:314/867)

BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 287

użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza się kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-)Składniki na blaszkę ok.20x24cm:- 1/2 szklanki kaszy jaglanej- 1 szklanka wrzącej wody- szczypta soli- 3 jajka- 50 ml oleju ( dałam kokosowy

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy chlebek bananowy 335

jajko, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - banany rozgnieść dokładnie widelcem - do masy czekoladowej dodać banany, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać - mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec(...)stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana bread, doskonale smakuje z masłem i dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna, ale tak samo wilgotna. Z podanego przepisu można przygotować też muffiny, odpowiednio skracając czas pieczenia (do około 20-30 minut

Smakołyki Bereniki
Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką 235

karmelu DeliDeli , które nadały mu oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. O orzechach pisałam Wam już tutaj . Polecam je nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów, ale również jako wspaniałą przekąskę na przyjęcia, do ulubionej książki lu b od tak bez powodu Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką Składniki: (na mniejsze naczynie do zapiekania, u mnie w kształcie serca(...)zwykły lub trzcinowy ) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki skórki keksowej kandyzowanej (miks) 1 jajko M 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia serniczka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół). Do miski przekładamy ser, dodajemy mąkę, śmietankę, oba cukry i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie w karmelu

Słodkie okruszki
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 255

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki(...)połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska. Proszę ściśle nie trzymać się podanej ilości, bo różnie to wypada ( np. zależy też jakie duże mamy jajka), trzeba samemu ocenić czy ciasto jest średnio gęste. 1/3 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 całe jajko, 6 dag świeżych drożdży, 1,5 szklanki mleka, 1/4 kostki masła ( 250 gramowego ) szczypta soli, 1 łyżka

Pysznosci Babci Basi
Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym 213

Dzisiaj na pozór nic odkrywczego. Na pierwszy rzut oka to tylko tradycyjny staropolski schabowy, ale i mały smaczek… 5 30 min składniki: 50 dag schabu mleko

Ania i Marcin gotują
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 264

Krem czekoladowy:  5 jajek,  100g gorzkiej czekolady,  2 łyżki cukru,  łyżka kakao,  250g masła lub margaryny.  Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.  Masło utrzeć na puch, dodawać(...)puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić

Z miłości do słodkości
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 153

placuszków. Mąkę mieszamy z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w całości na puszysto razem z cukrem. Po ich ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy naszykowaną mąkę z makiem i spulchniaczami. Miksujemy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno być bardzo gęste, ale jeśli(...)smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Nakładamy po łyżce stołowej ciasta na jedną porcję. Odwracamy pancakes dopiero wtedy, gdy na górnej warstwie surowego ciasta zaczną pokazywać się dziurki po uciekającym z pancakes’ów powietrzu – na jedną stronę około 2-2,5 minuty. Muszą dobrze wyrosnąć. Zużywamy całe ciasto do końca. Usmażone pancakes składamy jeden

Karo in the Kitchen
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 179

rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka. 3. Wyrastanie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce. 4. Rolowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o długości(...)chcemy, żeby nadzienie nam nie wypłynęło podczas pieczenia należy z jednej strony ciasta pozostawić pasek bez nadzienia, ja niestety całe ciasto wysmarowałam powidłem i już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy

Izabelawkuchni
Cukiniowa tarta z serem korycińskim 293

Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajka rozmącić, dodać cukinię i przyprawić. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną olejem formę do tarty. Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku około 5 minut, ale nie może się(...)dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: brokuł , cukinia

https:KKuchniaMniam
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 172

sztuk:   2 jajka 185 g masła 250 g mąki pszennej 30 g cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona                 Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię(...)otrzymania lśniącej, sztywnej piany. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrąg o grubości około 2-3 cm. Za pomocą np. kieliszka wycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut

Made By Mom And Son
Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką 607

/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 130g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 400ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Najlepsze Rogale Marcińskie 198

jajka, żółtka i wlać mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto, można rękoma zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub w robocie planetarnym, wtedy wyrobione ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia (jeśli ktoś ma mały robot tak jak my na filmie, może najpierw wyrobić połowę ciasta, później drugą połowę i następnie ciasto połączyć; robotem wyrabiamy ciasto(...)minut). Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, ma podwoić swoją objętość. 3. Gotowe ciasto odgazować, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cm/30cm (jakby się kleiło można delikatnie podsypać mąką). Na 2/3 ciasta wyłożyć w kawałeczkach 100g masła ( patrz FILM ), zachowując około 1cm margines od brzegu ciasta i ciasto złożyć do środka

Mała Cukierenka
Ciasto Kopciuszek 417

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt z makiem 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 kostka masła Polewa 1/2 kostki(...)masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt z makiem Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać

O kuchni z uczuciem
Muffinki cytrusowe 217

innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład można użyć soku i skórki z mandarynki i dżemu ananasowego. Muffinki obejdą się bez kandyzowanych skórek, nawet bez dżemu, ale otarta skórka(...)pieczenia i małą szczyptą soli. Dodajemy cukier i mieszamy. W osobnej misce trzepaczką lub rózgą ubijamy jajka i dodajemy do nich stopniowo najpierw olej, potem jogurt naturalny i sok oraz skórkę z cytryny. Do składników płynnych wsypujemy składniki suche i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza można dodać odrobinę mleka. Do foremki na muffinki wkładamy

Trzeci talerz
Rolada malinowo - jeżynowa 176

dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym 100 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 16 g cukru waniliowego Sposób wykonania: Białka ubić(...)przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni   blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą

Na słodko lub wytrawnie