Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody(...)łyżki cukru pudru 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao: 3 łyżki syropu do kawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół
KreatywnePinyWszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatne, rozpływające się w ustach naleśniki biszkoptowe! Do przygotowania 8 naleśników potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklankę mleka - 1 szklankę śmietany 30% - 4 jajka - 1 cukier waniliowy 15 g - 1 łyżkę oleju - 400 g waniliowego serka - świeże owoce (u mnie czerwone porzeczki) Pamiętajcie, by do odmierzania składników użyć szklanek tej samej wielkości. U mnie(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Ubite białka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, więc uważajcie przy ich przewracaniu
Bez CebuliTort kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi Co do Jedzenia. Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się
Stare Garyksylitolu szczypta soli himalajskiej Dodatki do dekoracji: orzechy włoskie migdały płatki migdałów wiórki kokosowe owoce suszone polewa czekoladowa lukier na bazie ksylitolu Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza ). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej(...)kokosowymi itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej 😉 Smacznego! — BTW całości ciastek bez słodzików z samym karmelem bez dekoracji: 600 g, 2120 kcal, B 27 g, T 190 g, W 67 g ( tym 40 g z ksylitolu). Przygotowując 10 mazurków w 1 cieście bez dekoracji: 60 g, 212kcal
Ola la LCHFPyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej(...)zmiksowanej cieciorki. Kolejno dodawaj pozostałe składniki: ksylitol, całe jajka, jogurt i mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania. Dodaj drobno posiekane bakalie. Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjąMój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu
moj przepis nawilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze: "Olej(...)dolewamy olej rzepakowy Wielkopolski cały czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski . Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy ok 15 minut
Kuchnia w oparachBabki, babki... Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki chyba w żadnym domu. Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyzwaniem. Babki bowiem to mój
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplacuszki wręcz rozpływają się w ustach. W podobny sposób możecie przygotować kwiaty czarnego bzu. Czas przygotowania : 15 min. Dla 4 osób Składniki : ● 100 g drobnego cukru ● 200 g kwiatów akacji Na tempurę : ● 90 g mąki T55 ● 90 g Maizeny ● 15 g proszku do pieczenia ● 1 jajko ● 20 cl zimnej wody ● 75 g gęstej śmietany (lub jogurtu)* ● olej do smażenia(...)łodyżkami) cukrem, delikatnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin. (w temperaturze pokojowej). Przygotuj tempurę: wymieszaj mąkę, Maizenę, proszek do pieczenia i jajko. Dodaj stopniowo zimną wodę, po czym domieszaj śmietanę. Rozgrzej olej do temperatury 170°C. Zanurzaj kwiaty akacji w cieście, i smaż przez około 3 minuty. Osącz na ręczniku papierowym. Posyp drobnym cukrem. Podawaj na ciepło. * typu śmietana do sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek(...)kolejności dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny - wiśnie
Receptura smakugram sera 2 jajko 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Mleko gotujemy razem z cukrem, odlewamy 1/2 szklanki do rozrobienia drożdży. Do reszty mleka dodajemy masło, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia się masła. Wlewamy do przesianej mąki łączymy ze sobą. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żółtkami dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
kgwjanczewoucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł(...)patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zrumieni. Placki z cukinii i marchewki Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki 400 g cukinia jedna średniej wielkości 100 g marchewki 2 szt jajka 40 g mąka gryczana olej kokosowy do smażenia sól do smaku Sposób przygotowania Marchewkę i cukinię utrzeć na tarce
Kucharzycaproszek do pieczenia, żółtka i jajko przekładamy do miski, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Do drugiej części dodajemy cynamon i dokładnie łączymy. Do trzeciej części dodajemy kawę i dokładnie łączymy. Do czwartej dodajemy czekoladę i również dokładnie łączymy. Ostatnią część zostawiamy bez dodatków. Wszystkie części przekładamy(...)lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 12 minut. Dodatki można dostosowywać według upodobania. Życzę
Kulinarne życieDziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie(...)Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami
Życie zaczyna się w kuchnimoje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając(...)kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę
Magiczne Życie Marty