elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą(...)Schłodzić.Masa śmietanowa :* 2 kremówki po 200ml* 2 łyżeczki żelatyny* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie :Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę
Magiczne Życie Martyoreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 ml śmietany 30 % 100 g ciemnej czekolady + 3 łyżki mleka(...)tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy. Ser miksujemy z cukrami i jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając. Sernik
Kulinarne Fantazje Mariolicytrynowa masa budyniowa – dość kwaśna, orzeźwiająca. Druga masa, to bita śmietana usztywniona cytrynową galaretką. Ciasto w sam raz do kawy/herbaty:) Ciasto: 335 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 4 łyżki maku 3 jajka 3/4 szkl. mleka (temp. pokojowa) 3/4 szkl. oleju sok i skórka otarta z 1,5 cytryny Masa: 2/3 szkl. soku(...)cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak wsypujemy do dużej miski, mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozbełtane jajka, olej, mleko oraz sok i skórkę otartą
Smaki Na Talerzuścięta, ale nie twarda - w pełni zastygnie po wystudzeniu. Pamiętajcie, aby foremkę z podpieczonym brownie owinąć folią aluminiową, co zabezpieczy upieczone już ciasto przed wysuszeniem. Twaróg należy rozmiksować w malakserze lub kupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić więcej musu(...)cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Miksujemy krótko,na małych obrotach miksera, tylko do połączenia skladników. Dodajemy jajko i znów miksujemy. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch łyżeczką wykładamy mus rabarbarowy i przy pomocy cienkiego patyczka lub wykałaczki rysujemy esy-floresy. Blaszkę z ciastem owijamy od zewnątrz dwoma arkuszami folii aluminiowej (błyszczącą stroną na zewnątrz). Pieczemy przez
cool and mintyodrobinę „luźniejsza”, ale z drugiej strony jest to jakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szklanki cukru – 0,5 szklanki mąki – 3 łyżki(...)foremki, wyrównujemy i pieczemy 35 min (piekarnik góra-dół bez termoobiegu). Krem chałwowy: -120 g miękkiego masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła
Relaxtimeodstawić w ciepłe miejsce na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 5h.Po tym czasie ( min.5h) wyciągnąć wyrośnięte ciasto na blat ( u mnie przykryty folią spoż.)- powinno przynajmniej podwoić swoją(...)minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C.Gdy bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego
Smaczne ZdroweCOLLECTIONS . Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków(...)pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru
Mała CukierenkaCOLLECTIONS . Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków(...)pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru
Mała Cukierenkabardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego(...)duże jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła olej do smażenia (minimalna ilość) Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię
Walijskie PichcenieFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Masa jabłkowa(...)wanilinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej) Do nasączenia: około 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g) 100g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki masła Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać
Mała Cukierenkapory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru(...)śmietankowy Czekoladowy mus: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy! Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na spodzie kruszonkę-równomiernie, dociskamy
Wanilia i Kardamonznajomych i rodziny, więc polecam! Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o długości około 27 cm) 400g dojrzałych bananów (waga bez skórki; około 4-5 sztuk) 150g mąki pszennej (1 szklanka o pojemności 250 ml) 150g cukru (około 3/4 szklanki) 50 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: około 1/2 szklanki posiekanych(...)puder do posypania Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut
Di gotujeDzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej.składniki:ciasto naleśnikowe2 szklanki mąki kukurydzianej1 czubata szklanka mąki pszennej1,5 szklanki mleka1 szklanka wodyszczypta
Monia miesza i gotujebez straszącego stosu zeszytów i podręczników na biurku. Składniki: 30 rogalików 50 g drożdży 300 g mąki 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g masła 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie oraz resztę składników. Zagniatamy je aż utworzą jednolite ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziepiekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.375 ml wody2 łyżeczki oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżeczki soli morskiej Piątnica420 g mąki chlebowej(...)druga mąka, kasza, rozkruszone świeże drożdże.Ustawić program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrobić ciasto na posypanej mąką stolnicy.Uformować okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami [ zapomniałam]i delikatnie naciąć [ też zapomniałam].Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut
Moje domowe kucharzenie