cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów. Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 2 jajka (całe) szczypta soli 2/3 szkl. cukru
Grunt to przepis!wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo nie wiem czym.. 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 220 g mąki tortowej [dalam wiecej] 1 jajko, roztrzepane 50 g cukru pudru
Moje domowe kucharzeniekakaowe ciacho bez cukru. Oczywiście nikt nie zgadnie, że swój smak i strukturę zawdzięcza w dużej mierze właśnie cukinii :) Składniki na małą kwadratową blaszkę:Ciasto: 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 300 g startej cukinii (ze skórką) 2 jajka
Ze smakiem i z pasjąmiski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki 36*25 cm (tylko na spód blachy,bez brzegów). Na każdym arkuszu za pomocą
Ala piecze i gotujeoprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać
Ala piecze i gotujebez niczego, o nie!Postanowiłam, że drogę umilę sobie, rodzinie i przyjaciołom pysznym, wakacyjnymciastem, które jest bardzo praktyczne na takie wojaże. Smacznego!I do zobaczenia wkrótce! EGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE.(przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna)1/2 kg mąkicukier waniliowyszklanka mleka50 g drożdży4 jajka1/3 kostki masła2/3 szklanki cukrupół szklanki cukru100g masła150g mąkiew. 1 jajko kiwinektarynkiDrożdże roztarłam
W kuchni Karmel-itkiciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej 220 g masła 5 dużych jajek(...)chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut. Do porządnie utartej masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. UWAGA: W tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną. Nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa
Opowieści z piekarnikaBardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych(...)Składniki na blaszkę o wym. ok 22x28cm: 300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych) 5 jajek 1,5 łyżki kakao 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową) 5-6 łyżek ksylitolu 1/2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Owoce opłucz
Ze smakiem i z pasjąBiję pianę, moje dziecię wspina się po mojej nodze. Kiedy zauważa, że nie przynosi to oczekiwanych rezultatów zaczyna się piąć jeszcze intensywniej. Odpuszczam, bo czuję, że za moment zostanę bez spodni Biorę Sz. na ręce i pędzę do telewizora licząc, że Luluś załatwi sprawę. Nie załatwił. A do tego masło się spaliło… No, ale cóż. I tak mój(...)można zastosować opcję „turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć każdą w cukrze pudrze. Musimy zrobić to dokładnie i tuż przed włożeniem do piekarnika. Mają być idealnie białe, bez prześwitów. Piec 12 min. w rozgrzanym do 170º piekarniku. PORCJE
zabawa smakiemświąteczne dni przed nami. I choć na dzień dzisiejszy odczuwam lekki „ciasto-wstręt”, lekkie ciastami przejedzenie, tak mimo tego nie wyobrażam sobie wejść w Nowy Rok bez kawałka ciasta, bez osłodzenia sobie początku roku. Moja propozycja na ten dzień to lekki, piernikowy torcik ze śmietankowym kremem. Smakiem powrócicie do świątecznego klimatu a i Nowy Rok nie pogardzi dekadenckim(...)szczypta soli Mokre: 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 200 g zimnego masła 200 ml mleka 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę. Za pomocą palców łączymy z suchymi składnikami, tak aby powstała konsystencja kruszonki. Dodajemy jajka i ubijamy za pomocą
Made By Mom And Sonprażone jabłka, to wystarczy jeśli ktoś lubi dodać cynamon. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy 16 g * masło / margaryna * 4 jaja Mąkę , proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy zagniatam z masłem, trzema żółtkami i jednym całym jajkiem i chłodzę ...w zamrażalce, bo tak szybciej. Dzielę je na nierówne(...)rodzynki * 1 cukier waniliowy Jabłka podsmażam z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec wsypuję cynamon i rodzynki, jeśli je mam akurat. Na jabłka wykładam ubitą bezę z trzech białek, co pozostały mi z ciasta dodając 1/4 szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać, nic ująć
Pieprzyć z Fantazjąryżowej 3 łyżki mleka Na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 ½ łyżki masła klarowanego (rozpuszczonego) ½ szklanki mleka ¼ szklanki ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta sol olej kokosowy Przygotowania: Starter: Mleko podgrzewamy dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby się wszystko dokładnie razem połączyło. Odstawiamy na bok, aby ostygł. Ciasto: W misce mieszamy mąki, ksylitol(...)oraz wbijamy jajko i dorzucamy ciasto ze startera. Wszystko mieszamy mikserem, aby ciasto wyszło na tyle gęste, aby dało się z niego wycinać kształty lub zwinąć w kulkę. Odstawiamy gotowe ciasto na pół godziny do lodówki. (jak nie wychodzi to dorzucie więcej mąki) Miejsce gdzie będziemy wycinać nasze pączki posypujemy mąka, delikatnie rozwałkowujemy wyjęte z lodówki ciasto i wycinamy
PaleoLifejajka,250g margaryny Palma z murzynkiem,2 szklanki mąki pszennej,2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżka proszku do pieczenia,kilka kropel olejku migdałowego.Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta(...)przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.Piec jeszcze przez około
Z miłości do słodkościDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachKolejna wersja czekoladowych ciasteczek. Tym bardziej bardziej sycąco i zdrowo, bo z dodatkiem różnych nasion. Składniki: 120 g mąki, 100 g margaryny roślinnej, 80 g cukru
Państwo Wojtczuk gotują