ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:322/867)

Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 211

Potrójnie czekoladowy, bezglutenowy tort z malinową konfiturą to deser idealny na dziś bo właśnie 12 kwietnia wypada Światowy Dzień Czekolady a więc i u mnie nie

Book of spells
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 184

interesujące, czyt. biochemia. Chodzą słuchy, że drugi rok jest niesamowicie trudny i trzeba będzie dużo kuć, zobaczymy! Ten,ukończony już też miał być ciężki, a wyszłam na stypendium naukowe bez znacznego wysiłku.. Faktycznie, nazwy przedmiotów brzmią całkiem poważnie, ale co ma być to będzie. Co nas nie zabije to nas wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek(...)kokosowego (w formie stałej) - 40g zimnego masła - 4 łyżki wody - 1 jajko - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na godzinę. (W tym czasie zabieramy się za robienie farszu) Formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami(...)żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy

CoolinarniePL
Krokiety z warzywami 105

pieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko 200 g mąki 2 łyżki oleju odrobina soli pieprz 1 łyżeczka suszonej pietruszki 150 ml mleka 90 ml wody Wykonanie farszu: Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy(...)minut patelnię można przykryć pokrywką. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i całość miksujemy. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby łatwo rozprowadzało się cienką warstwą na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie musimy używać

Smak mojego domu
Farsz na pierogi i uszka 220

Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone(...)białej kapsty * jeśli robimy pierogi z samą kapustą bez pieczarek, nie dodajemy cebuli *   2 jajka na twardo 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju Osoloną kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka ( jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć ), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy kapusta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 641

25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu  lub cukru   (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki miodu- 2 łyżki powideł- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne(...)łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady- 1/3 szklanki kremówki 30%W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minutę i zdjąć z palnika. Po chwili

Smaczne Zdrowe
Placuszki z czereśniami i mąką pełnoziarnistą 157

czereśnie - tyle ile wciśniemy do placuszków (ok. 2 szklanek) miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę (2 rodzaje) przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i wciskać do niego po kilka sztuk czereśni (u mnie wydrylowane połówki(...)Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym

Mania Wypiekania
Frittelle - włoskie mini pączki (bez glutenu) 196

duże jajka (L)* 8 g proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką)  skórka otarta z 1 cytryny (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką)  oraz : do smażenia: 1 l oleju (rzepakowy, kokosowy) do obtoczenia: drobny cukier lub cukier puder cynamon * Należy zważyć jajka, powinny mieć taką samą wagę. Ja używałam jajek o wadze(...)Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 ° C. Ciasto nabierać łyżką

maniapieczenia
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 513

ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo:  1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez(...)ubijać, aż piana będzie lśniąca. Wmieszać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Do ubitej piany dodawać kolejno po 1 żółtku nie przerywająć ubijania. Przy pomocy łopatki delikatnie wmieszać do ubitych jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przygotować 7 arkuszy papieru przyciętego na wymiar blaszki. Przepis podaje blaszkę o przekroju 26 cm i tak piekłam. Myślę jednak, że odpowiedniejsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulchne pierniczki 136

nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut  Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka(...)piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Różne smaki w kuchni
Pulchne pierniczki 261

nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :)Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 15 minut  Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania(...)piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Słodkości i nie tylko
Tarta z gruszkami 138

schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek(...)cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę

Mała Cukierenka
Tarta z gruszkami 284

schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek(...)cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę

Mała Cukierenka
RACUCHY DROŻDŻOWE 134

500g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa tortowa typ450 ) - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1-2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol ) - 1,5 szklanki letniego mleka ( u mnie bez laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia(...)mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić (na ok.10-15 minut) do wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, tj. resztę mąki, sól, ksylitol, jajko oraz pozostałe mleko, stopiony- płynny olej, dodać także wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać. Ja nie wyrabiam ciasta długo, orkisz nie wymaga wyrabiania. Ciasto przykryć i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości

Smaczne Zdrowe