ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:307/867)

OMLET Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŻÓŁTYM SEREM 128

sól, pieprz garść suszonych pomidorów ( bez zalewy)  2 łyżki startego żółtego sera łyżka oleju Sposób przyrządzenia: Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, rozbić wszystkie grudki. Białka jajek oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, drugie utrzeć i dodać do mleka z mąką.Odrobinę posolić i ciut więcej pieprzu. Pianę powoli dodać do ciasta, wszystko razem wymieszać i powoli wylać

pieprzny smaczek
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 139

mleka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście

BaRepas
Kacze uda w winie i pomarańczach 219

rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem

Wyprawy kulinarne
Podwójnie czekoladowa tarta 362

mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce

Słodkie Przyjemności
Naleśniki Black Red White 210

Pancakes Black Red WhiteSkładniki.1,5 szklanki przesianej mąki tortowej2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej2 łyżki cukru½ paczki cukru waniliowegoSzczypta soli2 łyżki kakaoNadzienie.20 dag

Kulinarny karnet Christophera
Kocie oczka 152

Ciasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w

charlotte gotuje
Rożki ze szpinakiem i serem feta 348

Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta.Składniki:płat ciasta francuskiego3 ząbki czosnku250 g

wyzwania kuchenne
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 212

placka, nieco rozsmarować farsz na placku.Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę.Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wówczas pierożki zyskują ładniejszy kolor.Piec w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 stopniach bez termoobiegu, przez 15-20 minut, aż upieką

kolorowotorcikowo
Warzywne placuszki z szynką 361

jajko Wykonanie: Mąkę, mleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.  Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego

Pasja Smaku
PĄCZKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM 234

Oczywiście finansowo. Działa pod warunkiem zjedzenia więcej niż 5 !!! Przyznaję się bez bicia, że nie lubię robić nic, do czego należy dodać drożdże. Zawsze obawiam się niepowodzenia. Poświęciłam się dla bloga, było warto. Co prawda brakowało mi ciepłego pieca kaflowego, na którym w mig rośnie ciasto i musiałam zastąpić kaloryferem ale jest ok. Takie pączusie wyrosły.  Składniki(...)mąką dołączyć masę jajeczną oraz spienione drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić ręką aż ciasto będzie swobodnie odstawać od ręki ( nie będzie się przyklejać). Trudna sprawa, trzeba dużo czułości w to włożyć :-)  Do gotowego ciasta dołożyć spirytus i masło roztopione. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Dodatkowo należy przykryć ściereczką

pieprzny smaczek
Najprostsze muffinki malinowe 174

Proste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut! W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia(...)wyszły puszyste .  W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, a następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko oraz pastę waniliową. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami

Grunt to przepis!
Ciasto Shrek 336

elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą(...)Schłodzić.Masa śmietanowa :* 2 kremówki po 200ml* 2 łyżeczki żelatyny* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie :Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I OREOO 147

oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI  : 1 kg sera wiaderkowego 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 ml śmietany 30 % 100 g ciemnej czekolady + 3 łyżki mleka(...)tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy. Ser miksujemy z cukrami i jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając. Sernik

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto cytrynowe z makiem 375

cytrynowa masa budyniowa – dość kwaśna, orzeźwiająca. Druga masa, to bita śmietana usztywniona cytrynową galaretką. Ciasto w sam raz do kawy/herbaty:) Ciasto: 335 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 4 łyżki maku 3 jajka 3/4 szkl. mleka (temp. pokojowa) 3/4 szkl. oleju sok i skórka otarta z 1,5 cytryny Masa: 2/3 szkl. soku(...)cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak wsypujemy do dużej miski, mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozbełtane jajka, olej, mleko oraz sok i skórkę otartą

Smaki Na Talerzu
SERNIKOBROWNIE Z MUSEM RABARBAROWYM 156

ścięta, ale nie twarda - w pełni zastygnie po wystudzeniu. Pamiętajcie, aby foremkę z podpieczonym brownie owinąć folią aluminiową, co zabezpieczy upieczone już ciasto przed wysuszeniem. Twaróg należy rozmiksować w malakserze lub kupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić więcej musu(...)cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Miksujemy krótko,na małych obrotach miksera, tylko do połączenia skladników. Dodajemy jajko i znów miksujemy. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch łyżeczką wykładamy mus rabarbarowy i przy pomocy cienkiego patyczka lub wykałaczki rysujemy esy-floresy. Blaszkę z ciastem owijamy od zewnątrz dwoma arkuszami folii aluminiowej  (błyszczącą stroną na zewnątrz).  Pieczemy przez

cool and minty