ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:332/867)

Rolada serowa 288

mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy

Smaki Na Talerzu
Babka wielkanocna szafranowa 209

wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu

codojedzenia
Tort kokosowo- ananasowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy z kremem z fasoli. 206

cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka) 150g oleju kokosowego 3 jajka 150g stewii 100g wiórków

wysmienity
MLECZNE BUŁECZKI 124

ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki ( Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia :p )  Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy folia spożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia .  Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy ziarnami . Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu na środkowej

Marcepanowa kuchnia
Przez żołądek do serca czyli dania na Walentynki 290

walentynkowe jajko na twardo Z śniadaniowych propozycji podobają mi się jeszcze takie tosty… I te serca pomidorowe! Strzała z wykałaczki i sera jest ekstra. Prawda? Dla tych co nie mogą się obejść bez mięsnej wkładki do śniadania też coś znalazłam Teraz propozycja na walentynkowe danie obiadowe – pizza w kształcie serca! Mogą też być bułeczki z ciasta francuskiego

Mama z miasta
Jesienna bezglutenowa szarlotka 220

bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć.  Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto:   500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 200 g cukru pudru 220 g masła 2  jajka

Kuchnia bezglutenowa
Muffinki ze śliwkami i czekoladą 152

Śliwki (umyte, bez pestek) pokroić na około 8 części - tak, aby każdy kawałek wielkością przypominał drobne owoce. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać śliwki

Di gotuje
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 188

pełnoziarnistej pszennej Jajko Szczypta soli Łyżka oleju rzepakowego Ok. 50 ml wody gazowanej Na sos: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie

Kolizje Smaków
Kurczak w cieście francuskim 423

francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki bez Smażenia z Piekarnika 1370

naturalnego 2 jajka 40 g cukru pudru 40 g masła o temperaturze pokojowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny dżem lub marmolada do nadzienia cukier puder do posypania gotowych pączków Link do filmu z przygotowania: Pączki bez smażenia z piekarnika https://www.youtube.com/watch?v=US5YbEB1PYo Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam

Uwaga Babcia Gotuje
Żytnie placki z serkiem wiejskim 170

kcal/: jajko 10g lnu mielonego firmy Oleofarm 30g zmielonych płatków żytnich 0,5 łyżeczki cynamonu 200g serka wiejskiego lekkiego Sposób przygotowani: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą gotowe placki zjadłam z pysznymi powidłami śliwkowymi bez cukru, produkcji mojej mamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 155

Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży

Kuchnia po mojemu
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 216

smażenia bez wyraźnego smaku (ja dałam rzepakowy) Wypłukane listki selera opłukać i osuszyć. Posypać mąką. Jajko rozbełtać z wodą. Dodać mąkę i roztrzepać, wykonując 3-4 ruchy widelcem. To ważne, by w masie zostały grudki mąki, bo dają dodatkową chrupkość tempurze. Z mąki ryżowej otrzymuje się jasną i bardzo chrupką tempurę. Seler obtaczać w cieście i smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z cydrem 214

najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić na noc - wtedy dodajemy trochę mniej mąki, bo z czasem ciasto robi się coraz bardziej gęste). 'naleśniki z cydrem' Składniki (na ok.12 naleśników): - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cydru - 3 jajka - 10g masła

CookYourself