mąki kokosowej 1 jajko 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta wanilii opcjonalnie słodzik np. erytrol , ksylitol (keto, LCHF) lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy) Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie
Ola la LCHFMaj nas nie rozpieszcza szczególnie dzisiaj pogoda spłatała figla. Po wczorajszym ciepłym dniu dzisiaj przyszło niespodziewanie ochłodzenie. Dla poprawy nastroju proponuję pyszne, pachnące cynamonem i czekoladą
Pieguskowa Kuchniaurośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła
Bon Appetit Małgorzatymożna wykorzystać w wypiekach. I tak, postanowiłam przygotować pełnoziarniste muffiny, w których kawałki tych owoców będą kusić swoim smakiem. Muffiny są pyszne i przyjemnie sycące, wykonane bez dodatku jajek, pełne za to słodkich rodzynek oraz cynamonowego aromatu. Świetne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Składniki na 6 sztuk: 110 g pełnoziarnistej mąki żytniej 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)masła klarowanego lub oleju kokosowego 50 g syropu klonowego 2 średnie jabłka (każde o wadze około 180 g) 75 g rodzynek (niesiarkowanych) 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonej wanilii szczypta nierafinowanej soli Masło/olej rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Mąkę
Even Better Foodplacuszki) 1 jajko 1 łyżka zmielonego twarogu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otrąb pszennych 2 łyżki otrąb owsianych ulubiony serek czosnkowy kawałki wędzonego łososia świeży koperek wykonanie: Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię teflonową (bez tłuszczu
babka w formiemleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję
JejKuchniaśrodkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła
Zasmakuj Kuchni150ºC na termoobieg (bez termoobiegu 165ºC). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek. Dodaj na przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około
codojedzeniaobiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 250 g serka ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki jaglanej szczypta soli do podania: świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące
FitKotweekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka
Dzieje kuchennej WiewióryFrisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają
Słodkie okruszkiulubionych ciast w letniej wersji….krem bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek
Wanilia i KardamonCiasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g(...)śmietany 18% 100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii
Smakołyki Berenikiroztrzepujemy jajko na piankę, wlewamy mleko z nasionami bądź bez, wsypujemy mąkę oraz dajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie
Gotowanie...to proste !rozgniatamy banany, wbijamy jajka i dodajemy twaróg oraz ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy i próbujemy, jeśli ciasto wydaje się Wam mało słodkie - dodajcie cukier. Ciasto jest dosyć gęste, ale jeśli wolicie cieńsze placuszki, to możecie dodać odrobinę mleka - wtedy łatwiej będzie formować mniejsze placki. Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni
Cooking Monster