ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:107/867)

Drożdżowa gwiazda z makiem 174

ciasto. Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez(...)ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły . Ciasto pokroić na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. (najłatwiej podzielić na 4 i ponownie każdy fragment 2 razy na pół). Każdy nacięty kawałek przekręcać raz w lewo, raz w prawo żeby wyszedł wzorek gwiazdy (niżej zdjęcia). Sklejać ze sobą na dole po 2 fragmenty. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec

W kuchni bez szafek
Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami) 148

soku, tylko trzeba je dobrze odsączyć), truskawek, porzeczek, brzoskwiń... Naprawdę cała masa możliwości, w zależności od sezonu :) Składniki: Ciasto brownie: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z pigwy (sprawdzą się też powidła śliwkowe, dżem(...)pieczenia. Wbijamy też jajka i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam w silikonowych, bez papilotek) nakładamy porcję ciasta czekoladowego (1-2 łyżki, tak do połowy wysokości foremki), następnie masę serową (1 czubatą łyżkę) i lekko wciskamy owoce

Kolorowy Przepisownik
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 142

SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)fresca Decorazione 1 uovo mandorle a lamelle zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni

La grande e la piccola cuoca
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 187

LEMON CURD: * jajko – 1 szt * cytryna – 1 szt * cukier – 60 g * masło – 35 g BEZA WŁOSKA: * białko – 1 szt * cukier drobny – 80 g * woda – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PTYSIE: Gotujemy wodę z masłem, do wrzącej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy, a następnie(...)studzimy. LEMON CURD : Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło. Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut. Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy ( w lodówce krem gęstnieje ). BEZA WŁOSKA: W rondelku umieszczamy cukier i zalewamy wodą ( ma być jej tyle aby tylko zakryła cukier

Ostra na Słodko
Fale Dunaju 332

jajku miksując każde przez jakiś czas. Na koniec przesiewać przez sitko stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując do połączenia składników. Nadal miksując wlewać mleko do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję ciągliwą. Połowę ciasta przelać na blaszkę i wyrównać, do pozostałego dodać kakao i mleko, zmiksować i przelać na jasną warstwę. Wyrównać i zrobić widelcem fale (mieszając jedno ciasto(...)garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki

Passions hobbies life
SERNIK BEZ PIECZENIA 180

Sernika gotowanego nie robiłam od dawna. Mając spory zapas herbatników postanowiłam je wykorzystać w tym oto cieście. Jest pyszne, kremowe a do tego łatwe i bez pieczenia. Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 500 g herbatników 1 kg zmielonego twarogu 4 jajka 200 g masła 200 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g skórka z cytryny(...)WYKONANIE: Blachę o wymiarach 25/25 cm wykładamy folią spożywczą, aż po brzegi. Układamy warstwę herbatników, jeśli trzeba docinamy. Masło i cukier rozpuszczamy, dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie oraz jajka. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje dodajemy sok oraz skórkę z cytryny.  Teraz dwie możliwości, jeśli nasze herbatniki są z rodzaju

Pani na deser
Pączuszki na karnawał w Rio 158

jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec  ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta a dopiero w gotowy wyrób. Proporcje składników na ciasto są takie same.Z podanej porcji ciasta wychodzi(...)kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Pleśniak z dżemem i orzechami 318

orzechów, z kakao i koniecznie na wytrawnym cieście (bez cukru – słodka była tylko piana oraz dżem), to lubię jego różne wersje. Chrupiące orzechy pasują idealnie. Latem dżem zastępują kwaskowe owoce – cieszę się tym ciastem cały rok. Pleśniak z dżemem i orzechami: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 kostka zimnego masła(...)łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy

Poezja smaku
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 141

gorzkiej czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone

MyCookBook.pl
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 90

międzyczasie przygotować nadzienie. Umytą botwinkę bez buraczków włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Biały ser  rozdrobnić widelcem i d okładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę

MarciochaKucharzy
Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :) 123

Składniki:   -150g mąki (niepełna szklanka) -2 jajka -250ml mleka -szczypta soli -woda mineralna gazowana (na oko do odpowiedniej gęstości ciasta) -3 łyżki oleju Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki ze sobą połączyć przy użyciu miksera. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni chwilkę z każdej strony. Bez oleju ! W międzyczasie przygotowujemy stanowisko do zawijania krokietów Będzie nam potrzebne: -bułka

Magia jedzenia.
Bezglutenowe babeczki z porzeczkami 116

Mieszamy suche sk\u0142adniki i dodajemy kolejno mokre. Na ko\u0144cu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przek\u0142adamy po \u0142y\u017cce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C."],"recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowe babeczki z porzeczkami Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Porcje 20 Składniki 125 g mąka ryżowa 125 g mąka kukurydziana(...)erytrol lub inne słodziwo 4 łyżeczki proszek do pieczenia 350 g jogurt naturalny 2 szt jajko 5 łyżek olej kokosowy 300 g porzeczki Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki i dodajemy kolejno mokre. Na końcu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy po łyżce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut

Kucharzyca
Biszkopt uniwersalny 133

składniki* 6 jajek* 1 szklanka mąki pszennej* 2 budynie (po 40 g) śmietankowe bez cukru (mogą być inne smaki)* 1 szklanka cukru* 1 łyżka octu* 1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób wykonaniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet(...)wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier

Mix smaku
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 215

mąki, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i sól. Wbijamy jajko i wszystko w misce mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę(...)mocno się napuszyć i widocznie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby:   Sposób I (na zdjęciach) Trzy całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na biało i puszysto razem z cukrem – masa musi być lekka, bardzo

Karo in the Kitchen
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 165

cukru (i to znacznie), no i dopasowałam do używanej przeze mnie mąki. Ciasto musi być dość gęste. Składniki: - 380g mąki orkiszowej typ750          (lub 2 szklanki, bez 2 łyżek pszennej) - 230g masła (stopionego i wystudzonego), u mnie bez laktozy - 3 jajka (u mnie średnie, wielkość ok.M) - 1/3 szklanki mleka (u mnie 86g mleka(...)szczypty soli Jajka roztrzepać w misce razem z letnim mlekiem, ekstraktem waniliowym i stopionym schłodzonym masłem. W misie miksera umieścić mąkę, suche drożdże (przy użyciu świeżych przygotowujemy wcześniej zaczyn z drożdży z letnim mlekiem i małą ilością mąki) oraz sól i mieszamy. Do misy miksera dolewamy roztrzepane jajka z mlekiem i masłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę

Smaczne Zdrowe