ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:106/867)

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 224

masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo:   1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać(...)farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny

Kto ugości moich gości?
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem 181

robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui  1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku(...)dokładnie mieszamy. W trakcie stygnięcia budyniu, mieszamy go do czasu do czasu, żeby nie utworzył się na nim kożuch. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić małe pączki na tłusty czwartek 198

mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same. Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków(...)kwadrans.  Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Seromakowiec na kruchym spodzie 178

Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry(...)całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych

ClauditteMissCooking
Pączuszki super bomba 160

mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same.Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków.Zaczynamy(...)kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
szarlotka sypana 236

To najłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą

Ugotujmy Coś
Wegańskie placuszki z otrębami i owsianką 101

Dzisiaj kolejna propozycja placuszków śniadaniowych. Tym razem bardzo zdrowa wersja, bez jajek i mąki. Porcja energii na długi dzień 30 min 12 sztuk Składniki: 300

Ania i Marcin gotują
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 195

wiśniami i jagodami z kruszonką (8-10 porcji) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli 2 jajka, lekko rozstrzepane widelcem ½ szklanki śmietany 18% Składniki na kruszonkę: ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki

karmelowy
Biszkopt bez proszku do pieczenia 95

składniki* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera

Mix smaku
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 83

twardego i gumowego może z niej wyjść. A tutaj taka niespodzianka! No po prostu niebo w gębie! Jak bym umarł, trafił do nieba i chmurki zjadał :) Zatem konkrety: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie(...)zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy tak z 10, może i 15 minut. Jajka bardzo bardzo urosną. Potem, dalej miksując, łyżka po łyżce stopniowo dosypujemy cukier. Mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy (nie wsypujemy na raz tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem

Marder&Marder Manufacture
Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i jeżynami 197

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować

Czerwień i błękit
Koszyczek drożdżowy 106

Wielkanocnym stole jako ozdoba.Polecam, to nie jest wcale takie trudne.U mnie w tym koszyczek bez rączki. 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl.wody 1 jajko 1/4 szkl.cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić

Moje domowe kucharzenie
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 175

ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały.     Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm): 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka wody, ponadto: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy, 1 biała cebula, 200 g kurek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta suszonego czosnku(...)smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej), 2 łyżki płaskie masła klarownego, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 150 g śmietanki 30%, 1 jajko, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki

Moniki Smakołyki
Pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem 120

jajko - słonecznik Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min). Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu). Bułeczki

CookYourself
Karpatka 161

ciasta: Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Odłożyć na bok, ostudzić. Do wystudzonej masy dodać 5 jajek, proszek do pieczenia lub sodę, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Piekarnik nagrzać grzaniem góra plus dół do 200 C (bez

Zasmakuj Kuchni