wykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę(...)dodaję cukier puder. Kiedy się rozpuści, zdejmuję z ognia,wsypuję kakao. Na końcu wlewam żelatynę i mieszam,odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo:4-5 łyżek dżemu wiśniowego1 opakowanie pierniczków typu Katarzynki, ale bez czekolady ajerkoniak do namoczenia pierniczków2-3 batony marcepanowe
W kuchni Karmel-itkiszarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym. Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy(...)kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę. - 3 białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem
SMYKWKUCHNIrównież zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest
Kulinarne przygody Gatitydodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g(...)przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st.Beza: 5 białek, 200g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować
Z miłości do słodkościprawie świetnie;) Nad kształtem muszę jeszcze popracować;) Myślę, że nawet takie plastry/roladki bez skręcania ich fajnie by się spisały. Bo smak – rewelacja! Ciasto: 500 g mąki pszennej (dałam tortową) 1/3 szkl. ciepłego mleka 1/3 szkl. gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 1 jajko 3-4 łyżki oleju 50 g drożdży 20 g roztopionego masła mak/sezam
Smaki Na Talerzusolą i odstawić na 15 minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na małe kuleczki ,rozwałkowujemy wzdłuż na coś w rodzaju prostokąta ,ale bez wielkiej dokładności i rozsmarowujemy na każdym kawałku masę makową ,zwijamy w rulon(...)wzdłuż dłuższego boku i skręcamy w różyczkę podwijając końcówkę ciasta pod spód.Pozostawiamy gotowe drożdżówki na 0,5 godziny do napuszenia .Następnie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.Po przestygnięciu lukrujemy
Ladylaura.Porcelana Bogucice z kolekcji Malta Śliwkowiec z budyniem Składniki: ciasto margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób
Kuchnia Danusitemat szarlotki Jabłkowa Fantazja Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej
Magiczne Życie Martymąką.Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukiniiSkładniki:225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców2 jajka120g cukru1/4 szklanki oleju250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie)150g śliwek1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżki cynamonu Wykonanie:- cukinię zetrzeć(...)nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę- śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę- owoce oprószyć mąką- jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta- owoce wrzucić do masy, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy wyłożyć
Smakołyki Berenikijajka"," s\u00f3l i pieprz (do smaku)","3 szt r\u00f3\u017cyczki broku\u0142a","125 g ser mozzarella light","1 szt pomidor"," oregano, bazylia ","1\/2 szt awokado","2 \u0142y\u017cki jogurt grecki","1 gar\u015b\u0107 natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto(...)Danie g\u0142\u00f3wne","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Zielony placek a'la pizza Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki ciasto 300 g cukinia jedna średniej wielkości 60 g mąka gryczana 3 łyżki 2 szt jajka sól i pieprz do smaku dodatki 3 szt różyczki brokuła 125 g ser mozzarella light
Kucharzycapewnością Wam zasmakuje Proste ciasto marchewkowe, bez miksera Delikatne, puszyste, mięsiste i wilgotne ciasto, do tego proste w przygotowaniu, bez wysiłku, polecam każdemu! SKŁADNIKI: 260 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 320 g marchewki startej na dużych oczkach 4 większe jajka, u mnie rozm. L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej większa szczypta cynamonu(...)dół, bez termoobiegu. W większej misce mieszam rózgą olej z cukrem i cukrem z wanilią. Mieszam do dokładnego połączenia. Następnie dodaję kolejno jajka, mieszając do połączenia po każdym jednym dodaniu. Wszystkie suche składniki przesiewam do masy jajecznej, mieszam krótko, do połączenia. Wrzucam startą marchew i delikatnie mieszam szpatułką. Formę smaruję olejem i przyklejam papier do pieczenia. Wlewam ciasto, wyrównuję
Zasmakuj Kuchniwykrywane przez moich milusińskich. To samo ciasto na pizzę można wykorzystać do pizz z różnym nadzieniem. Nigdy nie robię jednej pizzy, minimum trzy, ale każda jest inna, bo u nas w domu każdy lubi coś innego! Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej(...)jest wspaniała! Oczywiście piątek z pizzą nie może się obejść bez surówki z białej kapusty . Przepis na pizzę Składniki: na 3 pizze Ciasto na spód 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 1½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 350 – 400 ml ciepłej wody Nadzienie na pizzę z jajkiem 2 jajka 4 plastry boczku 100 g świeżego szpinaku
codojedzeniastopni, blaszki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do obu blaszek. Pieczemy 20 - 25 minut funkcja góra - dół, najpierw jedno, potem drugie. Studzimy. Krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy) 3 szklanki mleka 2% 2 całe jajka 1 żółtko 250 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki(...)jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę, mieszamy. 4. Masę przekładamy na jeden blat naszego ciasta, nakrywamy drugim blatem i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-) Do pokrojenia ciasta użyłam noża Ambition
kruche babeczkiJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoimi ulubionymi babeczkami. Gorąco Wam je polecam SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g masła lub margaryny -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% NADZIENIE SEROWE -750 sera białego półtłustego -3 jajka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -150g masła lub margaryny -3/4 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku