minut. Ma pozostać all dente. Kalafior odcedzamy bardzo dokładnie na sicie i studzimy całkowicie. Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę, siemię lniane i przyprawy. Powstałe ciasto odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie gęste i kleiste i takie am być, aby bez problemu oblepiało każdą różdżkę kalafiora. Każdą obgotowaną różdżkę maczamy dokładnie w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy w głębokim(...)Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na sito, potem na ręcznik papierowy. Dzięki temu, że kalafior został obgotowany już nie chłonie oleju, a samo ciasto z dodatkiem dużej zawartości jajek ładnie się smaży. Kalafior ma pyszny orzechowy smak. Super danie i dla dzieci i dla dorosłych. Kalafior podałam z prostym sosem -dipem. Zmieszałam 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu
SMYKWKUCHNIsmaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki:1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki(...)tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogelkisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną na koniec dodać do ciasta pianę i wymieszać delikatnie łyżkąforma silikonowa z kominkiem średnica 24cm - do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzchpiec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięsami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki? Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm): 100 g drobno mielonych orzechów laskowych 100 g drobno mielonych migdałów 80 g masła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku
Ze smakiem i z pasjącukru 4 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl wody Wodę, cukier, masło, kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do białek dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Białka z żółtkami dodajemy do czekolady, mieszamy. Pieczemy ciasto w formie wyłożonej(...)papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 50 minut. Beza: 6 jaj szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po odrobinie cukru miksując na najwyższych obrotach. Gdy już zużyjemy cały cukier dodajemy mąkę i ocet, krótko miksujemy, wykładamy bezę do formy. Bezę suszymy
MojaQchnia.plSkładniki: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin 0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy(...)pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, po tym czasie na podpieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy pianę z białek wstawiamy do piekarnika na kolejne 15- 20 minut do chwili aż beza delikatnie się zarumieni Podajemy schłodzone, SMACZNEGO
Luźna Kuchniabez skóry) 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 cebula 1 łyżka masła 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Mięso z karpia zmielić w maszynce, dodać jajko, posiekaną natką, posiekany czosnek oraz przesmażoną na maśle posiekaną na małą kosteczkę cebulę. Dosypać ½ łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Zagnieść ciasto pierogowe
MarciochaKucharzyszklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru(...)kostki margaryny 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru Wykonanie : Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę
cucinareszklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru(...)kostki margaryny 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru Wykonanie : Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę
cucinarejeden z głównych jej owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta :)Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać - niewiele traci na swojej świeżości :)Składniki:3 jajka,1 szklanka jogurtu naturalnego,3 szklanki mąki,1 szklanka cukru,1/2 szklanki oleju,2 łyżeczki proszku(...)cukrem. Wlać jogurt, olej - połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników, delikatnie mieszając i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, które dzięki mące nie opadną na dno. Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennajakoś jeszcze nie mam dość A jeśli nie ciasto? Sprawdźcie inne przepisy z truskawkami w roli głównej Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru foremka 25 x 35 cm Spód i kruszonka: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 60 g masła Sernik: 750 g twarogu(...)składników na spód i kruszonkę zagnieść gładkie ciasto i podzielić na pół. Spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepić połową ciasta i odstawić. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki. Twaróg wyrobić ze słodzikiem i mlekiem przy pomocy miksera. Dodać jajko i żółtka oraz budyń i zmiksować wszystko razem. Wylać na surowy spód, na wierzchu wyłożyć truskawki i wstawić do piekarnika
Fitkotlekkie w smaku ciasto. A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30% Mus: 1 puszka moreli (350g
Walijskie Pichceniegotowania kopytek praska do ziemniaków Ziemniaki obieramy, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Letnie ziemniaki (takie, które już swobodnie możemy trzymać w ręce) przeciskamy przez praskę bezpośrednio do miski. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na małe kulki i formujemy w nich wałeczki
Gotowanie i blogowanieszklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju krem: 1 i 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny(...)mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna masa. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
na moim stole...pełni udany wypiek. :-)Piekła w blaszce o wym. 33x22cm Składniki na ciasto: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 250g miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1-1,2kg jabłek(...)obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowektóre wykorzystałam w ciągu ostatnich kilku dni przygotowywałam kilkukrotnie. Polecam! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 250 gram filetu z łososia (bez ości) 200 gram jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju(...)smażenia sok z połowy cytryny szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania gotowych pasztecików czarny sezam do posypania Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko i wymieszać łyżką ciasto do połączenia składników. Następnie
Mango Papajarazem komponują. Moje pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem zrobiłam bez głębszego zastanowienia, tj. zajrzałam do lodówki i widziałam zalegający jogurt, zatem powstało ciasto jogurtowe :) Proste, lekkie, smaczne - takie do po południowej kawki :) Porcja na małą blaszkę Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego (150 g) 3 jajka 250 g cukru 375 g mąki 100 ml oleju 1 cukier waniliowy(...)łyżeczka (z górką) proszku do pieczenia 0,5 kg rabarbaru cynamon olejek waniliowy Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż beza będzie gładka i lśniąca. Dalej ubijając dodawać żółtka, jogurt, kilka kropel olejku waniliowego i olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem
My simple kitchen