ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:102/867)

Ciasto czekoladowo- truskawkowe 158

Ciasto czekoladowo- truskawkowe Ciasto mąka - 640 g cukier - 1/2 szkl żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki margaryna - 1 kost śmietana 18 % - 2 łyżki Budyń : budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru mleko - 4 szkl cukier - 6 łyżek Dodatkowo truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną(...)margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście. Budyń W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się  mleko wlać

Kuchnia Danusi
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4514

SEROWA: -ok. 1,30-1,50  kg sera białego półtłustego lub tłustego  -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka kostek białej czekolady  CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ANANASOWIEC 389

Kupiłam dziś 2 puszki ananasów, miałam robić sałatkę ale się rozmyśliłam i upiekłam ciasto.ANANASOWIECSKŁADNIKI:Biszkoptjajka - 4sztmąka ziemniaczana -1 szklproszek do pieczenia -1,5 łyżeczki cukier

Kuchnia Danusi
Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” 1172

żelatynę, opisałam obie opcje. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 100ml(...)zmielonych goździków Wierzch: 450ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej) 600ml gorącej wody Dodatkowo: mini bezy do ozdoby Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną

Mała Cukierenka
Tureckie bajgle – Simit 171

wodę, mleko, wbijamy jajko, dodajemy pozostały cukier – łączymy składniki ubijając robotem z trzepaczkami. Wlewamy z gotowym rozczynem do miski z mąką. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając robota z hakami (na niskich obrotach). Gdy tylko składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy. Wyrobione ciasto jest elastyczne, wilgotne(...)jest za mokre możemy dodać niewielką ilość mąki. Dodajemy stopniowo, bez przesady, bo ciasto zrobi się twarde. 3. Ciasto można wyrobić ręcznie lub, na niskich obrotach, robotem z hakami. 4. W oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki. Do rozczynu – cukier, resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu

mojewypiekiinietylko
czekoladowy deser 196

przestygnięcia . Całe jajka razem z żółtkami  miksujemy dość długo aż masa zgęstnieje i zrobi się w kolorze bieli , dodać cukier i nadal ubijać następnie dosypać najpierw część  przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około(...)kakao i podajemy ciepłe z reszta deseru. NA PÓŁKULE  BEZOWE 3 białka jajka - te które pozostały z kulek czekoladowych i kruchych 1 szklanka cukru Białka ubijamy razem z cukrem na parze do momentu aż piana zgęstnieje i cukier się rozpuści. nakładamy do foremek wyżej wymienionych bez zamykania . Pieczemy w temp. 110 stopni około 35 - 45 minut. Gdy wystygną

na gazie
Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach 521

przejmujemy się kaloriami a cieszymy smakiem i liczymy ilość dokładek Drukuj Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach Składniki 600 g herbatników 500 g masła 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru waniliowego/esencji waniliowej 2 żółtka 1 jajko mleko lub kawa z alkoholem do namaczania herbatników Polewa 75 g gorzkiej czekolady(...)ciemnym i przykrywamy ponownie herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku         Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 255

tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać. W przypadku mrożonych rozmrozić i osuszyć. Jajka rozbić i roztrzepać w miseczce. W drugiej miseczce wymieszać mąkę kokosową oraz przyprawy.Opcjonalnie dodać wiórki kokosowe. Każdą krewetkę maczać w jajku a następnie w mące i odkładać na talerz. Tłuszcz(...)momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
ciasteczka korzenne na miodzie 212

zostają daleko w tyle. Porcja wydaje się mała, ale kiedy rozwałkujemy ciasto i zaczniemy wykrawać ciasteczka, jest ich naprawdę dużo. Składniki na około 100 sztuk: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao) 1 jajko 50 g masła Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytrynowiec 5084

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce(...)wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku.Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą się

Smakołyki Bereniki
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 255

masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo:   1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać(...)farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny

Kto ugości moich gości?
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem 209

robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui  1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku(...)dokładnie mieszamy. W trakcie stygnięcia budyniu, mieszamy go do czasu do czasu, żeby nie utworzył się na nim kożuch. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić małe pączki na tłusty czwartek 231

mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same. Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków(...)kwadrans.  Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Seromakowiec na kruchym spodzie 206

Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry(...)całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych

ClauditteMissCooking
Pączuszki super bomba 188

mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same.Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków.Zaczynamy(...)kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie