naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać
W Mojej Kuchni Lubiępunkcie. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które(...)jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości
Zdrowy Styl Joannytyle potrzebujecie zazwyczaj na przygotowanie czegoś pysznego! ;-) Dzisiaj mam dla Was jedno z prostszych ciast drożdżowych, taki chlebek do odrywania z nadzieniem z bananów i cynamonu. Prosta sprawa i pyszna! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g - 2 całe jajka rozmiar M - 1 żółtko - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki masła/margaryny - 1/3 szklanki(...)może być gorący ani zbyt ciepły, bo zaparzy mąkę. Powinien być ciepły, tak jak byś miał się go bez problemu napić. ;-) Do miski z mąką dodaj cukier puder, przemieszaj, dodaj roztrzepane rózgą jajka i mleko z masłem. Zagniataj ciasto początkowo łyżką potem ręką. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj 2 -3 łyżki mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw
SMYKWKUCHNI15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól czosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco(...)żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka. Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem i całość zapiekłam ponownie przez 15min. (150st.). Na koniec jajo Do wrzącej wody dodałam łyżkę octu oraz barwnik spożywczy. Jajka (każde po kolei) wbiłam najpierw do miseczki, a potem delikatnie
bastalenaproponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko - 80 ml mleka - 180 g mąki gryczanej + 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym(...)pieczenia - 12 -16 dużych truskawek WYKONANIE: Olej, mleko i jajka połącz za pomocą trzepaczki z mąką i proszkiem do pieczenia. Cukier zmiel na cukier puder i dodaj do masy. Formę wysmaruj olejem i wylej masę. Ułóż truskawki wstaw do pieca na 35 minut 170 stopni C. (grzanie dół + termoobieg). BEZA: - 3 białka - 3 łyżki cukru pudru płaskie - 3 łyżki
SMYKWKUCHNIzamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień. SKŁADNIKI SPÓD 220 g /1i1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła 1 jajko KREM CZEKOLADOWY 300 ml śmietanki 30% 180 g gorzkiej czekolady 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 4 jajka WIERZCH 500 ml śmietanki 30% / schładzanej minimum(...)palcami lub miksujemy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy 2 cm większej niż średnicy formy. Odklejamy górną folię, przenosimy ciasto do formy, spodem do góry. Lekko dociskamy
cool and mintydodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a lukier i kandyzowane mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje się(...)próbę to ciasto w dwóch wersjach: jedna z całymi zmiksowanymi mandarynkami, wraz ze skórką, druga zaś już z obranymi wcześniej mandarynkami. Muszę przyznać, ze zdania w mojej Rodzinie były podzielone. Jednym odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby
Słodko-Słony Świat Ilonysmakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero, jeśli pojawią się problemy.Dziś udało mi się skorzystać(...)śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić - dodać śmietanę.Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeonieważ sporo ostatnio było na moim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację. Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was przepis(...)czyli jajeczne muffinki z szynką, serem i warzywami. Jeśli przejadły się Wam jajecznice, omlety, czy gotowane jajka, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację Do przygotowania muffinek jajecznych będziecie potrzebować: 6 jajek 4 łyżek mleka (u mnie mleko bez laktozy) 4-5 plasterków szynki 5 dag sera żółtego pół czerwonej papryki opcjonalnie: dwóch małych ogórków kiszonych
Okiem Blondynki by McBlondirobota zawsze spada na męża :) Naleśniki toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka
Kuchenne zapiski EdytyCześć :) Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :) Ciasto budyniowe z brzoskwiniami. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1 puszka brzoskwiń 1 mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier(...)mleka zagotować i wlać rozmieszane budynie wraz z 1 i 1/2 łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni. Smacznego
vegetaniedużej ilości potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty(...)Twaróg mieszamy razem z jogurtem do całkowitego wymieszania. Liście szpinaku dokładnie myjemy, usuwamy zwiędnięte listki i odcinamy grubsze, twardsze łodyżki. Z grubsza osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek (szpinak powinien być całkowicie rozdrobniony). Natłuszczamy (lub nie) patelnię, ciasto wylewamy na nią za pomocą chochli
Be Fit Be StrongSkładniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru) 50 g cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego(...)waniliowego 100 g rozpuszczonego masła Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na 5-10 minut, aż drożdże podrosną. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka i wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy cukier i wyrabiamy
Rozpustne gotowaniesię zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować bananowe brownie. Co w nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku padło pytanie, czy smak został? Śpiesznie donosimy, że został, jak najbardziej jest obecny i jest zdecydowanie obłędny! Niedowiarkom polecamy wypróbować przepis :) Przepis(...)minut + czas pieczenia Ilość porcji: Mała keksówka Składniki: 200g mąki ryżowej 100g ksylitolu 3 banany 2 łyżki kakao 60g oleju kokosowego 50 ml mleka roślinnego np. sojowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Banany rozcieramy widelcem i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni
Kolizje Smakówpieczenia Masa Serowa: 1 kg mielonego twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie szczypta soli Beza: 5 białek 1 kubek cukru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około
Luźna Kuchnia