pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego Przygotowanie naleśników Z mąki, jajek, mleka, soku i likieru zrobić ciasto. Rozpuścić masło i lekko ostudzone dodać do ciasta. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez dodawania tłuszczu (masło jest już w środku). Przygotowanie sosu Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier puder i likier, podgrzewać
Kulinarne Inspiracjeząbki czosnku - sok wyciśnięty z połowy limonki - pół małej cebuli - 2 łyżki świeżej kolendry - pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia) - sól i pieprz do smaku Ciasto na leniwe: - 450 g tłustego twarogu - 1 jajko - 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej) - łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie składniki na guacamole zmiksować
Kuchenne syntezyktóre zasypać cukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone
Kuchnia w opałachjajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku rozłożyć wędlinę i ser, zwinąć w rulon
Kto ugości moich gości?jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić
Kto ugości moich gości?zaraz? W dodatku nie trudząc się jakoś specjalnie i nie brudząc miksera? Upiec ciasto jogurtowe, które jest spełnieniem marzeń każdego leniwego łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie
sama złodyczgrubej tarce skórkę , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec
Malinowa Kawiarenkau017ce instant (lub 25 g \u015bwie\u017cych)","1 szt jajko","3\/4 szklanka mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","250 g pieczarki","5 cm por"," s\u00f3l, pieprz do smaku"],"recipeInstructions":["Sk\u0142adniki na ciasto zagniatamy dok\u0142adnie, a\u017c zacznie odchodzi\u0107 od d\u0142oni. Misk\u0119 z ciastem przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy w ciep\u0142e miejsce(...)u0142\u00f3wne","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Gryczane pampuchy z pieczarkami Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 4 Porcje 4 Składniki Ciasto 350 g mąka gryczana 4 łyżka olej kokosowy 7 g drożdże instant lub 25 g świeżych 1 szt jajko 3/4 szklanka mleko może być roślinne Farsz 250 g pieczarki 5 cm por sól, pieprz do smaku
Kucharzycaczekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam… Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki
Mała Cukierenkasernik jest bardzo delikatny. Na kruchym cieście, z białkową pianką na wierzchu. Ważne,by nie przesuszyć jej zbytnio i nie upiec bezy;) Ma się tylko lekko zezłocić, inaczej bursztynowe kropelki się nie pojawią. Serniczek ten polecam Wam mocno na Wielkanoc:) Spód: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 małe jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)masło i siekamy całość nożem. Na koniec dodajemy żółtka oraz 1 małe (!) jajko. Wyrabiamy rękoma aż do połączenia. Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Twaróg
Smaki Na Talerzunugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnku gotujemy masło(...)gotować krócej. Oczywiście zrezygnować w tym wypadku z większości cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe
Szybko Tanio Smacznieżadnej pianki ... W każdym razie jest to coś pysznego, i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :)) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy(...)jajka Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy
Walijskie Pichceniemasła 80 g cukru 2 żółtka jajek "zerówek" 200 mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli + masło do wysmarowania formy Krem: 4 jajka "zerówki"(225 g) 180 g cukru sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch(...)upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka, cukier i sok z limonek. Misę ustawiamy na rondelku z gotującą się
Moje Qulinariamąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę
SMYKWKUCHNInajlepszy przepis na sernik ze złotą rosą! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – przepis – NAJLEPSZY! Sernik z rosą – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 1 żółtko 1 całe jajko 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki(...)Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować masę serową: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe 2 jajka oraz 4 żółtka (4 białka odłożyć na potem do przygotowania bezy) ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno zmniejszyć obroty miksera na średnie
Kulinarne Przeboje