gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem. Krem Składniki 200 g śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 200 g serka mascarpone Wykonanie Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać
w mojej kuchnigrubych oczkach. 2. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 3. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. 4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek. 5. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni C. 6. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Ciasteczka są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzypominał smak czekolady :) Myślę, że wszystko jest kwestią proporcji, bo zazwyczaj dodaję karob w mniejszej ilości, a tutaj jest go dość dużo, co przekłada się na smak i wygląd ciastek. Zmieniłam nieco przepis bazowy, bo zamiast amarantusa w domu miałam akurat ekspandowane proso, czyli nic innego jak kaszę jaglaną w formie lekkiego poppingu. Wykorzystałam też mąkę jaglaną, więc(...)całości ciasta odrywać porcję, ugnieść ją w dłoniach i formować grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciastka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach). Wyjąć, przestudzić. inspiracja
FitKotGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane(...)plastry o grubości 5–7 mm i rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Środki kółek smarujemy rozmąconym żółtkiem i układamy na wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest
Poezja smakukulkę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy(...)umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe odstępy, ponieważ podczas pieczenia troszkę się „rozleją”. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut. Po wyjęciu z pieca, ciasteczka zdejmujemy i studzimy na kratce. Uwaga, ponieważ gorące będą dość miękkie i łamliwe, więc
MyCookBook.plpolewa: 250 g sera 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka pasty pistacjowej pistacje do dekoracji Przygotowanie: spód: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią lub dużą(...)wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka
Bon appetit mon amiecukier, skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy po 1 minucie dolewamy powoli ciepłą (ale nie gorącą!) czekoladę. Wymieszaną masę przelewamy na spód z ciastek. Formę z sernikiem przykrywamy folia aluminiową, aby wierzch si ę za ba rdzo nie zarumienił, wstawiamy ją do większej formy wypełnionej do połowy wodą i tak przygotowaną ca ł ość(...)minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą białą czekoladą dekorujemy sernik
Bon appetit mon amiewięc znalazłam odpowiednią foremkę, kupiłam ją bez chwili wahania. Jeśli jednak takiej nie macie, nic straconego. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie nieduże, okrągłe foremki (lub szklanki); większą wycinać ciastka, mniejszą przyciskać delikatnie w środku, formując kant. Dziurki można zrobić słomkami - i gotowe. A jeśli wydaje się Wam to zbyt skomplikowane, wytnijcie zajączki albo jajeczka - będą jak znalazł na Wielkanoc(...)trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać foremką ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Wystudzić. Smacznego! A już jutro, jeśli nie wydarzy się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyślcie sobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki(...)kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet(...)koniec budyń, mąkę i proszek wszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół. DODATKOWO: Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: spód: 1op ciastek maślanych 0,5 kubka orzechów włoskich 0,5 kostki masła nadzienie: 3 tabliczki dobrej jakości czekolady- 2 mleczne i 1 gorzka 1 kubek śmietanki 36% 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 3 jajka Przygotowanie: przygotowujemy spód: ciastka blendujemy z orzechami, masło roztapiamy, dodajemy do okruszków, mieszamy przekładamy do formy na tartę
Luźna KuchniaSmaczna słona przekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko(...)Wykrajmy dowolnej wielkości kwadraty bądź kółka ( u mnie kwadraty wycinana nożem ;) oraz kółka kieliszkiem :) 2. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy nasze ciastka. Możemy podziurkować nasze ciasteczka wykałaczką, wtedy nie będą się wzdymać, ale nie musimy tego robić jeśli chcemy uzyskać takie grubiutkie poduszeczki do pogryzania ;) Pieczemy w 180 stop przez 15-20 min. Smacznego
Gotowanie...to proste !przepysznymi ciasteczkami. Jak już sam tytuł głosi zawierają one marchewkę, którą starłam na tarce na małych oczkach i skórkę oraz sok pomarańczowy. Ciasteczka przyozdobione są marmoladą. Do tego rodzaju ciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta(...)rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około 7 mm, zrobić dziurkę za pomocą palca i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć około 1/2 łyżeczki marmolady. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych700g twarogu śmietankowego (twaróg zmielony trzykrotnie) 400g serka homogenizowanego waniliowego 150g cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wrzątku 100g draży jogurtowych 2 galaretki wiśniowe 300g ciastek pełnoziarnistych 130g miękkiego masła Ciastka rozkruszamy, mieszamy z miękkim masłem na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na 30 minut
Gotowanie i blogowaniewolnego u mnie jak na lekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej(...)samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną, lekko ziarnistą strukturę. Nam smakowały bardzo. Przepis z Macaroons and biscuits The Australian women's weekly. Kruche ciastka z mąką ryżową Składniki: (na 24 sztuki) 250 g miękkiego masła 75 g cukru 1 łyżka wody 300 g mąki pszennej 90 g mąki ryżowej Masło utrzeć z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze