tajemniczą nazwą kryją się rozpływające się w ustach, miękkie, delikatne „ciastka” z płynnym karmelowo-czekoladowym wnętrzem. Porcja idealna na raz! Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze max. 15 minut i zjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady(...)napełniamy ramekiny do połowy ich wysokości (z przepisu wychodzi ok. 6 porcji). Pieczemy 10-15 minut, aż wierzch zrobi się brązowy. Jeśli zależy Wam na bardzo płynnym środku pieczcie ciastka nie dłużej niż 10-11 minut (ja swoje piekłam 15 min.). Deser podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Dla fajnego kontrastu smakowego możemy go posypać solą gruboziarnistą. Smacznego
MyCookBook.pltwaróg się połączą. Rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy (cały czas mieszając) do masy serowej. Na blacie rozkładamy arkusz folii aluminiowej. Układamy na nim 3 rządki po 8 herbatników. Na ciastka wykładamy 2/3 masy serowej. Pośrodku, układamy na niej rządek truskawek (jedna za drugą). Na owoce wykładamy pozostałą masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie formując(...)kształt stożka. Przy pomocy folii aluminiowej podnosimy ku górze po 1 rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki
MyCookBook.plkruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej. Składniki (na ok. 25 sztuk): 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)skórkę pomarańczową. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy. Łyżeczką nabieramy spore porcje ciasta i układamy na blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je leciutko spłaszczyć. Między ciastkami zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zdejmujemy ciasteczka. Studzimy je na kratce. Smacznego
MyCookBook.plsamo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki. W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao oraz masło. Odstawiamy do przestudzenia na 10 minut. Dodajemy powidła, nutellę i pokruszone ciastka. Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance
Gotowanie moimi oczamiNiezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej. Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek: 190 g mąki pszennej 2 żółtka 120 g masła 50 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego Poncz: pół szklanki ciepłej wody sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku Przygotowanie(...)lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół. Namoczyć ponczem, aby blaty były lekko wilgotne. Przełożyć dżemem, a następnie kremem. Wysmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować ciastkami wierzch i boki. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówFondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca, ekologiczne jajka oraz ulubione masło orzechowe. Cały sekret ciastek polega na krótkim pieczeniu – wtedy środek fondantu pozostanie
Poezja smakuupieczcie sobie z nich kokosanki. Szybko się je robi więc w kilka chwil te pachnące wręcz obłędnie kokosanki możecie mieć u siebie na stole :) Składniki na jedną blachę ciastek 50 gr masła 2-3 białka + szczypta soli 1/2 szkl cukru 200 gr kokosu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. 2. Ubijamy(...)białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia wysmarowany masłem tworząc ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez 15 min. Jak widać mój ukochany piekarnik trochę przypalił mi ciastka chociaż zmniejszyłam temp. pieczenia
Gotowanie...to proste !radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki wody 200 g masła 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej Herbatniki pokruszyć rękoma(...)wymieszać. Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać
O kuchni z uczuciemkawałku i formować palce. Na końcu ciastka wciskamy migdał. Migdał zdejmujemy i ślad po nim smarujemy marmoladą. Ponownie umieszczamy w tym miejscu migdał. Przed pieczeniem ciastka chłodzimy 10-15 minut w lodówce. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiżeby powstała mała dziurka i narysować na ciastkach okręgi. Pozostały lukier rozrzedzić wodą, wypełnić środki ciasteczek. Zostawić do zastygnięcia. Barwniki wymieszać z ekstraktem. Za pomocą pędzelka pryskać na ciastka, żeby powstały plamy krwi. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Tak naprawdę jest to mocno uproszczona wersja zeszłorocznego krwawego tortu , który wzbudził wiele ochów i achów. Dla tych, którzy w kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Jajko mieszamy z łyżką wody. Smarujemy jajkiem bułeczki. Wierzch posypać cukrem perlistym ja tego nie zrobiłam bo cukru zbrakło. Ślimaczki pieczemy
Dzieje kuchennej WiewiórySernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami Bardzo jesienny i bardzo aromatyczny sernik. Gorąco polecam! Składniki na tortownicę 23-24 cm: Spód 180 g ciastek owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu 60 g stopionego masła Ciastka pokruszyć, połączyć z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, dociskając do dna uformować
Pełny talerzsię obraz kuchni prostej i smacznej i taką też postanowiłyśmy zaprezentować. Ja zajęłam się przygotowaniem ziemniaków z ogniska (z pomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze moja Babcia - amoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis(...)żółtka, jajo, cukier i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka, układać na posmarowanej blasze (użyłam papieru do pieczenia), smarować białkiem, posypać grubym cukrem, nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasno złoty kolor. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnii desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast
kolorowotorcikowo