częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników 500 g sera(...)szklanka cukru 2 łyżki masła orzechowego Polewa kajmakowa: 230 g masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, 3/4 szklanki drobno posiekanych migdałów Spód: Ciastka rozdrobnić w malakserze. Wymieszać łyżką z roztopionym masłem i masłem orzechowym. Powstałą masą wyłożyć wysmarowaną masłem, okrągła formę (o średnicy około 27 cm). Wstawić do lodówki. Masa serowa: Twaróg
Bulliośnią mi się po nocach, Musiałem je w końcu zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 30 ciasteczek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki
Food Squarewyrzucam, to doszłam do wniosku że dodam do tego daktyli, i tak się pomoczyło trochę, potem zmiksowałam i tak oto wyszło mi idealne masło kasztanowe. A wracając do ciastek, to jakoś tak stało to masło w lodówce i na mnie patrzyło, więc się(...)zlitowałam nad nim i zrobiłam ciacha. Pyszne wyszły (no, ale czy mi cokolwiek niepysznego wychodzi?), miękkie w środku a na zewnątrz delikatna skórka, czekolada została a jakże od ostatnich ciastek a skórki cytrusowe to już trochę dla bajeru bo ciacha są dla Niny do szkoły i trochę dla przełamania smaku. Składniki na około 40 szt. 200 g masła kasztanowego
greenscarfwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z opakowania cukru wanilinowego. Ciasteczka są idealnie kruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie(...)czasie oba ciasta rozwałkować (osobno) na grubość 5 mm. Z placków wycinać ciasteczka a z każdego z nich mniejsze kształty. Oba wzory uzupełniać tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione
Di gotujeosłody dla życia... Ostatnio non stop jest szaro, buro i ponuro, więc pora było zrobić szybkie i proste ciastka maślane. Może nie są zbytnio "odchudzające', ale jedno małe ciastko chyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko 0,5 łyżeczki 1 łyżka jogurtu naturalnego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegomnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny ! Składniki: Na spód: 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie pozostałości z blatów biszkoptowych ) lub ciastek - biszkoptów 200 masła Masa serowa: 750 g miękkiego sera twarogowego 1/2 szklanki cukru 4 jajka 200 masy kajmakowej 300 g pure z pieczonej(...)dyni 1 budyń waniliowy szczypta cynamonu Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia. Okruszki biszkoptowe/biszkopty pokruszyć w malakserze. Do poruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm. Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
kolorowotorcikowotajemniczą nazwą kryją się rozpływające się w ustach, miękkie, delikatne „ciastka” z płynnym karmelowo-czekoladowym wnętrzem. Porcja idealna na raz! Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze max. 15 minut i zjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady(...)napełniamy ramekiny do połowy ich wysokości (z przepisu wychodzi ok. 6 porcji). Pieczemy 10-15 minut, aż wierzch zrobi się brązowy. Jeśli zależy Wam na bardzo płynnym środku pieczcie ciastka nie dłużej niż 10-11 minut (ja swoje piekłam 15 min.). Deser podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Dla fajnego kontrastu smakowego możemy go posypać solą gruboziarnistą. Smacznego
MyCookBook.pltwaróg się połączą. Rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy (cały czas mieszając) do masy serowej. Na blacie rozkładamy arkusz folii aluminiowej. Układamy na nim 3 rządki po 8 herbatników. Na ciastka wykładamy 2/3 masy serowej. Pośrodku, układamy na niej rządek truskawek (jedna za drugą). Na owoce wykładamy pozostałą masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie formując(...)kształt stożka. Przy pomocy folii aluminiowej podnosimy ku górze po 1 rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki
MyCookBook.plkruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej. Składniki (na ok. 25 sztuk): 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)skórkę pomarańczową. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy. Łyżeczką nabieramy spore porcje ciasta i układamy na blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je leciutko spłaszczyć. Między ciastkami zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zdejmujemy ciasteczka. Studzimy je na kratce. Smacznego
MyCookBook.plsamo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki. W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao oraz masło. Odstawiamy do przestudzenia na 10 minut. Dodajemy powidła, nutellę i pokruszone ciastka. Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance
Gotowanie moimi oczamiNiezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej. Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek: 190 g mąki pszennej 2 żółtka 120 g masła 50 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego Poncz: pół szklanki ciepłej wody sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku Przygotowanie(...)lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół. Namoczyć ponczem, aby blaty były lekko wilgotne. Przełożyć dżemem, a następnie kremem. Wysmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować ciastkami wierzch i boki. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówFondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca, ekologiczne jajka oraz ulubione masło orzechowe. Cały sekret ciastek polega na krótkim pieczeniu – wtedy środek fondantu pozostanie
Poezja smakuupieczcie sobie z nich kokosanki. Szybko się je robi więc w kilka chwil te pachnące wręcz obłędnie kokosanki możecie mieć u siebie na stole :) Składniki na jedną blachę ciastek 50 gr masła 2-3 białka + szczypta soli 1/2 szkl cukru 200 gr kokosu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. 2. Ubijamy(...)białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia wysmarowany masłem tworząc ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez 15 min. Jak widać mój ukochany piekarnik trochę przypalił mi ciastka chociaż zmniejszyłam temp. pieczenia
Gotowanie...to proste !radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki wody 200 g masła 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej Herbatniki pokruszyć rękoma(...)wymieszać. Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać
O kuchni z uczuciem