koła minimalnie większe od średnicy foremek. Wykładać dokładnie foremki ciastem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek odwracają je do góry nogami i lekko ściskając foremki. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Babeczki wypełniać
królestwo garównatomiast różnego rodzaje wariacje na temat tart, serników... a wszystko lekkie, smaczne...i z najlepszych produktów. Mus malinowy, przecier porzeczkowy, powidła śliwkowe... wszystko robione na miejscu. A ciastka naprawdę pyszne, ja na ogół nie jadam kupnych ciast, a tu zgrzeszyłam ;) Miejsca na zapleczu nie jest wiele, ale w takim ładzie i porządku... aż trudno uwierzyć, że tak może(...)wyglądać cukiernia od środka. Oprócz ciastek są pralinki...no, właśnie, pralinki ręcznie robione. Pyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem i oczywiście śliczne. My miałyśmy przyjemność wykonać pralinki pod okiem właściciela Czekoladowego Jakuba Przysuchy. Do pralinek użyta została najlepsza czekolada, własnej produkcji mus malinowy, prawdziwy alkohol. Zastanawiam się czy ten wpis nie wygląda jak laurka? No może
królestwo garówDaktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód. Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około(...)kalorii. Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj: - kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki - owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia - korzenne ciasteczka owsiane - ciastka z płatków owsianych - kuleczki z płatków owsianych Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru Składniki: 150g płatków owsianych górskich 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g miodu 50g masła 50g daktyli 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki Berenikicukierkami z orzechami są znakomitym smakołykiem dla dzieci, świetną przekąską na podwieczorek do kawy czy herbaty a ich dodatkowym atutem jest łatwość ich wykonania. składniki na około 40 ciastek 200 g cukierków z orzechami ( typu kamyki ) 100 g gorzkiej czekolady 50 dag mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki zimnego(...)posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Smakowite DaniaSernik tak idealny, że chyba bardziej idealnego w życiu nie jadłam ;). Przygotowany z gotowego sera z wiaderka. Składniki: 200 g ciastek zbożowych 100 g masła (Polskie Mlekovita) 1 kg sera w wiaderku ( twaróg Hanusi Mlekovita ) 250 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej nasiona z 1 laski wanilii/cukier waniliowy(...)śmietany 18% (Polska Mlekovita) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 200 g śmietany 18% cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze na piasek dodajemy roztopione masło. Tortownicę ok 25 -26 cm uszczelniamy folią aluminiową. Rozpinamy obręcz i układamy skrzyżowane 2 dłuższe kawałki folii, tak aby wystawały poza tortownicę. Następnie
Malinowe Pocałunkikruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Jedno ciasteczko należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy
maniapieczeniaByły już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki
Mama Gotujekarnawale nie może zabraknąć pysznych przekąsek. W zeszłym roku robiłam faworki . Tym razem oprócz faworków usmażyłam jeszcze oponki. Serowe oponki należą do moich ulubionych ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka. Składniki: ½ kg mąki ½ kg półtłustego twarożku ½ szklanki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę(...)mąką. W cieście wyciąć kółka np. za pomocą szklanki a w nich mniejsze kółka. Można do tego wykorzystać kieliszek. Smalec lub olej rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka ciastek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym
Mama GotujeSłodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(...)polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu. Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła. Ciasto pokroić na niewielkie ciastka
Mama GotujeDziś rewelacyjne ciasteczka na bazie smalcu. Chociaż słowo smalec może przerażać, to właśnie on nadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo się kruszą przy przygotowaniu. Ciasteczka można przechowywać w metalowym pudełku nawet przez kilka tygodni. Składniki: 200 g smalcu 250 g cukru szczypta soli 500 g mąki 1 cukier waniliowy ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)smalec i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wyrobić ciasto. Z obu porcji ciasta uformować wałki i pokroić je w plastry. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 15 minut (jasne ciasteczka powinny się zarumienić). Ciasteczka ostudzić
Mama GotujeDziś proponuję rewelacyjne malutkie pączki z przepisu w którym,nie używa się drożdży. Dużą zaletą tych ciastek jest to, że są one malutkie i naprawdę bardzo pyszne. Składniki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany(...)foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka. Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Pączki układać na blaszce wyłożonej papierowym
Mama Gotujeopakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś w rodzaju spodu ciasta z wyższymi brzegami. Spód
MarciochaKucharzywylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie
mojewypiekiinietylkoSkładnki: masło miękkie 5 dag, cukier puder 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, kakao 2 łyżki, resztki ciasta lub kruche ciastka 5-10 dag, posypka kolorowa - ile potrzeba przepis(...)trufle jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do białości wsypać kakao, aromat waniliowy i mikserem dobrze składniki połączyć użyłam ciastka kruche zbożowe i herbatniki petit berry, pokruszone na okruchy wsypać do masy i łyżką składniki wymieszać do połączenia formować nieduże kule, obtaczać je w posypce i do lodówki schować
W Mojej Kuchni LubięFrancuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą to kolejna imprezowa przekąska, szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami 1 op. ciasta francuskiego pomidory koktajlowe 1 ser mozzarella sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej(...)piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego! The post Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię