soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu pod sernik, bo należy go przed pieczeniem schłodzić w lodówce. Ciasteczka Oreo (35-40 sztuk) rozkładamy, wyjmujemy masę do osobnej miski, a czekoladowe ciastka wrzucamy do blendera (lub do woreczka w celu późniejszego rozkruszenia). Po rozdzieleniu wszystkich ciastek blendujemy je, aby uzyskać proszek, do ktorego dolewamy roztopioną margarynę. Wszystko razem mieszamy
PastelFoodpełna truskawkowych kuleczek ;) Zdjęcie wykonane w pośpiechu, bo mała kuchareczka nie chciała czekać zbyt długo na degustację... ;) Składniki: 5-6 ciastek biszkoptowych - lekko twardych lub innych tego typu ciastek, które nam zostały 6 truskawek 5 łyżek mleka 1-2 łyżeczki cukru pudru do posypania Przygotowanie: W blenderze rozdrabniamy ciasteczka. Dodajemy następnie mleko i truskawki. Tak przygotowaną masę oddajemy
Słodkie okruszkidodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów, dinozaurów czy zestawy do makijażu. Wszystko pięknie zapakowane i wręcz idealne na słodki prezent. Oprócz(...)czekoladzie, bombonierki, a nawet zapakowany w woreczki ze wstążką popcorn. W rogu sklepu stał komputer, na którym klienci mogli realizować zamówienia specjalne wybierając spośród bogatej oferty dostępnych wzorów ciastek (w tym podobizny aktorów i celebrytów!) a także tworzyć swoje własne kreacje. ciastkożercy
Ciastkozercymusi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży(...)środka (mi niestety i tak się pootwierały w trakcie pieczenia). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy wierzch ciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą, wypieki będą bardziej chrupiące
Powiedz dietom niewsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy masa kakaowa lekko przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy laskowe i suszone wiśnie. Wszystko razem wymieszałam, aby masa kakaowa dokładnie pokryła
Blondynka Gotujeforemki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax time
Z miłości do słodkościminut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła(...)Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną dekorujemy pisakami cukrowymi
noteskulinarnyfigazaledwie kilka chwil co stanowi ogromny atut. Smak jest powalający i na jednej kuleczce nigdy się nie kończy ... Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone SKŁADNIKI: 6-8 ciastek czekoladowych Hit 2 łyżki czubate ugotowanej kaszy manny 1 łyżka masła 2 łyżki serka mascarpone 50 g czekolady gorzkiej kilka kropli aromatu kawy PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę ucieramy z masłem(...)malaksera przekładamy ciastka i dokładnie je rozdrabniamy, dodajemy kaszę manną oraz serek mascarpone i kilka kropli aromatu - wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, a w tym czasie ścieramy gorzką czekoladę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w startej czekoladzie. Przekładamy do malutkich papilotek i odstawiamy do lodówki na godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie(...)myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibędą piekła w ten sposób większość serników. Składniki: 650 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka) 3 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 250 g ciastek owsianych 70 – 90 g miękkiego masła Wykonanie: Tortownicę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta owsiane zmielić blenderem. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż powstanie mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Ilość masła zależy od rodzaju ciastek, jakie użyjemy. Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję spodu. Wymieszać wysypać na dno tortownicy. Wyłożyć nią dno i brzegi tortownicy na wysokość około
Sto kolorów kuchnipudrem. Jeśli mamy więcej czasu i ochotę by pączuszki były okrąglutkie, jest na to sposób. Musimy wtedy natłuścić dłonie, nakładać na nie porcję ciasta, delikatnie formować i dopiero smażyć. Ciastka będą wtedy ładniejsze, ale daję słowo, smakować będą również takie nieforemne! Może nawet bardziej, bo robią się prawie same ;) Smacznego
Ratunku obiadCiasteczka z uroczymi, przezroczystym okienkami w kształcie serduszek to prosta, a zarazem efektowna propozycja na Walentynkowe menu. Ciastka pomimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do romantycznej atmosfery Walentynkowego wieczoru. Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem - Składniki: jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)porcje ciasta. Landrynki kruszymy na pył (za pomocą moździerza lub młotka) i starannie umieszczamy w otworkach ciasteczek. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ ciastka wyjdą zbyt twarde, a landrynki ulegną przypaleniu). Ciasteczka możemy ściągnąć z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu. Moje posty
Słodka Stronadeserów mam po niej hihi. Jak byłam mała to każdy wieczór spędzałyśmy w kuchni i razem piekłyśmy różne ciasta i ciasteczka. Uczyłam się używać różnych sprzętów - urządzenie do wyrobu ciastek było niesamowite, nigdzie indziej takiego nie widziałam, a co najważniejsze do dziś działa. I tu mi się przypomniało o fajnym przepisie na ciastka, muszę pojechać
Niezły MłynekLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść(...)przypadł mi wyjątkowo do gustu – biała czekolada nadaje słodyczy, a cynamon specyficznej nuty – razem z gorzką czekoladą sprawiają, że moje kubki smakowe wariują. Lava cake – ciastko lawa (4 sztuki) : 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao) 125 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek 2 całe jajka 2 żółtka jaj 4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ½ łyżeczki cynamonu
Poezja smaku