ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:) Sernik limonkowo-miętowy mojito Składniki: Spód: 150 g ciastek digestive 50 g roztopionego masła Masa: 750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone) 3 jajka 200 g drobnego cukru(...)limonki (otarta skórka i sok) 1 łyżka mąki pszennej 25 g liści świeżej mięty, drobno posiekanych 30 ml rumu 200 ml śmietanki kremówki 1. Ciastka rozdrobnić w blenderze lub wałkiem (zobacz np. tutaj ) i wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm (w oryginalnym przepisie rozmiar tortownicy 20-22 cm) wyłożonej papierem
UgotujmyTo.plpysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam Tarta z malinami Składniki: Spód: 150 g ciastek digestive 75 g masła Krem: 3 żółtka 50 g cukru 40 g mąki cukier waniliowy 250 ml mleka Dodatkowo: maliny 1 galaretka malinowa 1. Ciastka rozkruszamy
UgotujmyTo.plrazie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)! Sernik kokosowy Składniki: Spód: 300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive) 150 g masła 50 g czekolady gorzkiej Ciasto: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 350 g serka kremowego (typu Philadelphia(...)ziemniaczanej 1. Ciasteczka rozkruszyć na proszek za pomocą miksera lub włożyć do szczelnego woreczka i rozwałkować wałkiem. Masło z czekoladą podgrzać w rondelku aż się rozpuszczą, połączyć z rozkruszonymi ciastkami, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Ugnieść łyżką, aby całość wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Mleko kokosowe przelać do rondelka
UgotujmyTo.pljogurtu greckiego (340 g) kruszonka (u mnie rozdrobnione w malakserze ciastka Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe i masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków) WYKONANIE: Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę cynamonu i duś pod przykryciem przez
Słodko-Słony Świat Ilonyciastko kładąc je na rancie szklanki). To samo zrób z drugą połową ciasta. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je około 15-20 min. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Udanej zabawy i smacznego
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na spód ciasta: 160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową: 250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekolady Na zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie(...)smakołyk na blogu mojewypieki , troszkę je przerobiłam i efekt okazał się wyśmienity. Ciasto nie jest zupełnie pracochłonne - a za to przepyszne - polecam :) Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1) . Docisnąć
Świat Ciastatrzcinowego 100 g kwaśnej, gęstej śmietany Sezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego(...)kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1) . Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj koszyczka (fot.2) . Jajko roztrzepać i posmarować nim każde ciastko. Biszkopty pokruszyć lub przetrzeć przez sito i wsypać je na dno koszyczków (fot.3) − około 1 łyżki na koszyczek (są one bardzo ważne, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypać
Świat Ciastasię mleka. Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej
Ostra na Słodkowiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy nie mam dość ;) Jakiś czas temu robiłam już 2 wersje Rafaello ( obydwie bez pieczenia ) : - jedno na zimno – Rafaello - drugie z malibu – Rafaello na krakersach z malibu Dziś mam dla Was kolejną jego(...)dodajemy połamaną białą czekoladę. Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy. Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy. Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( umieszczony w obręczy tortownicy ). Delikatnie wygładzamy i posypujemy lekko podprażonymi wiórkami ( + ew. płatkami migdałów ). Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
Ostra na SłodkoJeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Chrupiące , kruche … delikatne! Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych … Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów. Nie tylko smaczne , ale również zdrowe i pożywne! SKŁADNIKI: - orzechy laskowe – 0,5 szkl - płatki owsiane
Ostra na Słodkogotujemy. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ). Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów. Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki. Górę delikatnie nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoalkoholu. Możemy również dodać inne aromaty. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright . Składniki na około 35 sporych kuleczek: 500g kruchych ciastek lub herbatników (użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych) 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukru(...)aromat rumowy (niekoniecznie) Dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich alkohol, 4 łyżki wiórków kokosowych i mleko skondensowane, wymieszać. 2. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i aromat. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać
Mała Cukierenkacukru pudru. Z masy wykrawamy kółka o średnicy większej niż nasze ciastka. Następnie przenosimy je na przygotowane babeczki, dopasowując tak, aby przykryć krem. Delikatnie dociskamy do wierzchu ciastka, tak aby masa cukrowa przyległa do babeczki. Za pomocą noża delikatnie rysujemy na powierzchni babeczki "kratkę". W miejsce skrzyżowań wbijamy kolorowe perełki cukrowe. źródło inspiracji: masa i krem
Słodka StronaCiasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)wykrawaczki w kształcie ducha wycinamy ciasteczka (jeżeli nie posiadamy odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą
Słodka StronaCiastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę(...)domowe. Składniki: (na 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą) 2 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% pół opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać. Masło
Moje pyszne gotowanie