znalazłam na: mojewypieki.com. Trochę go zmieniłam i oto są: pyszne, chrupiące ciasteczka. Następnym razem delikatnie musnę je z jednej strony rozpuszczoną mleczną czekoladą. Dodam wtedy trochę mniej cukru do ciastek. Ciasteczka owsiane: Składniki na ok. 30 ciasteczek: 200 g masła o temperaturze pokojowej; 3/4 szkl. cukru brązowego (w oryginale: 3/4 szkl. cukru białego i 1/4 szkl. cukru brązowego(...)spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. aż będą lekko brązowe. Ciastka są miękkie więc nie należy ich od razu ściągać z blachy bo się zniszczą. Później studzimy je na kratce. Tak jak pisałam wyżej następnym razem rozpuszczę w kąpieli wodnej mleczną
Miksturownikinternecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej miłości:) Do swoich ciastek użyłam foremek (jedna wycina całe serducho, a druga takie z mniejszym środku), ale jeśli ich takich nie macie to też nie problem - wystarczy np. szklanka i nieduża foremka w kształcie(...)zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 2. Wałkujemy ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka lepiej się kleiły (można też sklejać roztrzepanym jajkiem). 3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni
Kraina Tysiąca Smakówkremowy. Dodałam też jedną limonkę mniej niż w oryginalnym przepisie i myślę, że trzy w zupełności wystarczą, bo i tak jest dosyć kwaśny. Składniki: - 200 g ciastek czekoladowych - 75 g masła - 750 g twarogu sernikowego - 200 g cukru pudru - 4 duże jajka - 2 żółtka - sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech) - 2 łyżki(...)góry. Stawiamy ją na kolejnym kawałku folii i dokładnie zawijamy, żeby woda nie miała możliwości dostać się do środka. 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciastka czekoladowe mielimy blenderem, dodajemy wystudzone masło. Wylepiamy dno tortownicy. Ja wylepiłam również boki. Odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy jednocześnie piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę. 3. Ser ucieramy
Kraina Tysiąca SmakówBardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody Zmielić ciastka, pod koniec dodać masło i wodę. Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ). Zapiec 15 minut w 170 stopniach. Nadzienie: 1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku
kolorowotorcikowospecjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni C(do lekkiego zarumienienia ciastek). Ciasteczka można do połowy zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie(ja niektóre posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi). Odłożyć do wystygnięcia. Smacznego
Smaczne Zdroweokazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło na spiralki czekoladowo-waniliowe, które jak powiedziała córka, urzekły ją zarówno wyglądem jak i łatwością wykonania. Przepis znalazłyśmy tutaj . Składniki: -70g ksylitolu(może być cukier) -175g miękkiego masła -230g mąki
Smaczne Zdrowecodziennie powstają nowe, pyszne ciasteczka. Tym razem ja, mama swoich pociech postanowiłam upiec ciastka żurawinowo-orzechowe, tak bardzo uwielbiane przez moja najmłodszą Córkę. Z reguły jest tak, ze ciastka, które zostały upieczone raz, a bardzo nam zasmakowały, w tak wielkiej rodzinie jak moja, zjadane są w ciągu 2 dni. Jednak bardzo lubimy też kombinować z różnymi nowymi przepisami
Smaczne ZdroweZdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo: I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan-fix II. - ciastka petitki(...)kwaśnej śmietany - ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru) Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixem i mielonym ksylitolem. Wyłożyć na owoce. Wyrównać. Następnie ułożyć ciastka petitki. Na górze jako ostatnią warstwę rozprowadzić kwaśna śmietanę rozmieszaną z mielonym ksylitolem ( lub pudrem. Dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowesprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam ciasto odrobiną Adwokatu... Inspiracja Spód: 170g ciasteczek typu digestive, 4-5 łyżek masła. Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Masa serowa: 500g białego
Z miłości do słodkościśniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie dodałam odrobinę cynamonowego akcentu(...)ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 180st. Następnie pokroić na kawałki szerokości około 1,5cm. Piec jeszcze 8 minut. Po tym czasie ciastka obrócić i piec jeszcze kolejne 8 minut. Wraz ze mną ciasteczka piekli: Paweł Ola Agnieszka Karina Marzena Bożena Joanna Kinga Magda Dorota Łucja Jagoda Małgorzata Jola Emma Olga Ewelina
Z miłości do słodkościmimo calego zamieszania i balaganu. Walczac z brakiem czasu udaje mi sie tez wpasc do kuchni by wyprobowac kilka swiatecznych przepisow. W mojej francuskiej ksiazeczce o czekoladzie wyczytalam, ze ciastka te sa przygotowywane przez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu i to glownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych ciastek. Pampepato skladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g
Przysmaki Karolkiciasteczek owsianych 80 g masła 200 g serka ricotta 300 g twarogu śmietankowego 80 g białej czekolady 100 g cukru 3 jajka 300 g jagód wykonanie: Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem(...)pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy by je wcześniej rozmrozić. Można też użyć frużeline
Przysmaki Karolkinazwa "ciasto zamrażalnik" lub "lodówka"? Nie, bo to tak naprawdę tylko dosłowne tłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen . Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami
Bernika - moj kulinarny pamietnik