ciastka - 17101 przepisów (strona:375/1141)

Fioletowe serce na talerzu 272

barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało. Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 130 g ciastek digestive 60 g masła mus jagodowy: 450 g jagód (mogą być mrożone) 125 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1 laski wanilii masa serowa(...)wanilią umieścić w garnuszku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż do uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać. Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Banany i wiśnie. W serniku 186

banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie. Bananowy sernik z wiśniami (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 7 listków żelatyny 600 g serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g cukru pudru 4 dojrzałe banany(...)łyżki soku z cytryny dodatkowo: 125 wiśni ze słoika 75 ml soku wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki na 20 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 123

wymyśliła je Martha Stewart. Nie wiem, nie doszukiwałam się źródła. Mi wystarczy, że efekt jest rewelacyjny. Kokosowe mini serniczki z ananasowymi kwiatami Składniki: (na 10 sztuk) spód: 65 g ciastek digestive 10 g wiórków kokosowych 30 g masła masa serowa: 200 g serka kremowego 150 ml mleka kokosowego 60 g cukru 2 białka dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki(...)Suszyć w 100 st. C. przez 30-60 minut, aż przestaną być miękkie. Ostudzić w piekarniku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do 3 dni (potem mogą zacząć łapać wilgoć). Ciastka pokruszyć, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.  Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść na dnie.  Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 145

Herme. Od siebie dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny. Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 60 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie zmielonego 3 jajka 200 g ciemnej czekolady (70%) 80 g ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 1 owoc granatu Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne zbiegi okoliczności i prawdziwie polski sernik 120

byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny. Sernik cytrynowy z rodzynkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 3 jajka 30 g masła 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 100 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny(...)rodzynków 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 1-2 godziny.  Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, dokładnie dociskają dłońmi lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 124

dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 100 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa z jeżynami: 300 g jeżyn 200 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g cukru 5 listków żelatyny(...)serka kremowego 150 ml śmietany kremówki (38%) 150 g białej czekolady 2 listki żelatyny wierzch: 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 100 g cukru 3 listki żelatyny Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Żelatynę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 180

Całość wyszła rewelacyjna - i smakowo, i wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko na Halloween. Sernik dyniowy z ciasteczkami oreo Składniki: (na tortownicę o średnicy 20cm) spód: 140 g ciastek oreo (waga bez kremu) 65 g masła masa serowa(...)serka kremowego 550 g musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 45 g miodu 50 g cukru 3 jajka krem: 100 g ciastek oreo (waga bez kremu) 200 ml śmietany kremówki (38%) czarny barwnik spożywczy w paście Z ciasteczek wyjąć krem. Pokruszyć na pył wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 164

mnie z ramy lustra. Rozkoszniaki. Dla Was mam ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła(...)się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao - dla koloru. Polecam Wam bardzo, koniecznie zróbcie jeszcze przed Świętami! Cynamonowe ciastka z melasą Składniki: (na 55-60 sztuk) 310 g mąki orkiszowej 25 g kakao 150 g miękkiego masła 125 g cukru 1 jajko 100 g melasy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krakersy cebulowe 209

podczas pieczenia, bo jeżeli zrobią się zbyt ciemne, będą gorzkie w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość zupy cebulowej w krakersach można zmniejszyć, wówczas ciastka będę mniej wyraziste i słone w smaku. Szczypiorek suszony można zastąpić łyżką drobno posiekanego świeżego szczypiorku, lub całkowicie pominąć ten składnik. Jeśli ktoś nie lubi kawałków chrupiącej cebuli

Gospodyni Miejska
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 329

miasteczku, aby dojść do lokalnej piekarenki. Szef piekarni uzgadniał z Teresą cenę i godzinę odbioru, pozostali w tym czasie obserwowali piekarzy przy pracy, jak powstają bułki i przepyszne ciastka. Obejrzeliśmy prawdziwy piec piekarski, skosztowaliśmy przepysznych, jeszcze ciepłych ciastek, w tym tradycyjne conchas mexicanas . Po jakimś czasie odebraliśmy ciasto, i znów środkiem ulicy wróciliśmy do domu Teresy

Grahamka, weka i kajzerka
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 143

Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej. Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu. W wersji tradycyjnej ciasteczka shortbread składają się

Grahamka, weka i kajzerka
Staż w pracowni Zoe Clark 145

talent. Sama również spróbowałam nowych technik i naprawdę codziennie dowiadywałam się czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) .     Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała(...)efekt końcowy dostarcza wiele satysfakcji i w Anglii jest dobrze płatny.       W wolnym dniu wybrałyśmy się do salonu Peggy Porschen i miło spędziłyśmy czas przy ciastkach i kawie:) (od prawej Zoe, Clare i ja). Pozdrawiam serdecznie

Mała Cukierenka
Magia świąt 120

moje ozdoby choinkowe, które szyłam przez kilka dni :) Mi osobiście się podobają :) a oto one : i coś na wtopienie się w świąteczny nastrój : http://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY&ob=av3n Przepis na dziś : Ciastka owsiane :   Składniki:  500g płatków owsianych 250g cukru 125 g masła 1/2 łyżki proszku do pieczenia 3 jajka 10 kropelek olejku migdałowego garść(...)rodzynek 2-3 łyżki płatków migdałowych 2-3 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie: Masło roztopić  i przestudzić. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą i z powstałej masy formować ciastka. Piec w 180st. C aż będą złociste. Smacznegooooooooooooooo

charlotte gotuje
Tarta bananowa 167

lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: Spód; 400 g ciastek HIT czekoladowych 80 g masła Budyń; 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie; 4 banany 1 duża cytryna(...)łyżka cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka 65 ml wody WYKONANIE: Spód:  Ciasta pokruszyć drobno. Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm. Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm. Wkładamy do lodówki. Budyń: W rondelku gotujemy mleko

Serce zamknięte w formie pyszności
Świąteczne ciastkowe lizaki - pisanki 218

Świąteczne ciastkowe lizaki - pisanki Lizaki z ciastek w kształcie pisanek to urocza wielkanocna słodka przekąska. Jeśli widzieliście już ciastkowe lizaki wiecie, że wystarczy ulepić z ciasta nieco inny kształt i at voila - mamy pisanki :) Do ozdoby można wykorzystać przeróżne słodkości, jakie znajdziecie u siebie w kuchni: cukrowe koraliki, małe cukierki (m&msy, lentilki), bakalie czy żelki. Na lizaki(...)kulki jajka przekładamy na około 10 min do zamrażarki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub korzystamy z gotowej polewy czekoladowej. Im rzadsza czekolada tym łatwiej będzie pokryć nią całe ciastka nabite na patyczki. Na jeszcze mokrą czekoladę przyczepiamy ozdoby: koraliki, bakalie, cukiereczki. Gotowe lizaki powinny suszyć się w pozycji pionowej, żeby nie mieć z żadnej strony odcisku stołu/talerza

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania