kawałku i formować palce. Na końcu ciastka wciskamy migdał. Migdał zdejmujemy i ślad po nim smarujemy marmoladą. Ponownie umieszczamy w tym miejscu migdał. Przed pieczeniem ciastka chłodzimy 10-15 minut w lodówce. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiżeby powstała mała dziurka i narysować na ciastkach okręgi. Pozostały lukier rozrzedzić wodą, wypełnić środki ciasteczek. Zostawić do zastygnięcia. Barwniki wymieszać z ekstraktem. Za pomocą pędzelka pryskać na ciastka, żeby powstały plamy krwi. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Tak naprawdę jest to mocno uproszczona wersja zeszłorocznego krwawego tortu , który wzbudził wiele ochów i achów. Dla tych, którzy w kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Jajko mieszamy z łyżką wody. Smarujemy jajkiem bułeczki. Wierzch posypać cukrem perlistym ja tego nie zrobiłam bo cukru zbrakło. Ślimaczki pieczemy
Dzieje kuchennej WiewiórySernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami Bardzo jesienny i bardzo aromatyczny sernik. Gorąco polecam! Składniki na tortownicę 23-24 cm: Spód 180 g ciastek owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu 60 g stopionego masła Ciastka pokruszyć, połączyć z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, dociskając do dna uformować
Pełny talerzsię obraz kuchni prostej i smacznej i taką też postanowiłyśmy zaprezentować. Ja zajęłam się przygotowaniem ziemniaków z ogniska (z pomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze moja Babcia - amoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis(...)żółtka, jajo, cukier i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka, układać na posmarowanej blasze (użyłam papieru do pieczenia), smarować białkiem, posypać grubym cukrem, nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasno złoty kolor. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnii desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast
kolorowotorcikowosuchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Wierzch babeczek ścinamy nożem i smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przyklejamy połówki ciastek w miejscu oczu i ćwiartki ciastek w miejscu brwi. Doklejamy draże- możecie użyć do tego odrobiny czekolady. GOTOWE! ;) Przepis na babeczki pochodzi ze strony I Love Bake . Pomysł na babeczki natomiast od niezastąpionej Doroty
Czerwona Porzeczkadokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Połowę wylewamy do keksówki wyłożonej na spodzie warstwą herbatników, przykrywamy drugą warstwą ciastek i zalewamy resztą kremu. Na wierzchu układamy resztę ciastek i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na SłodkoDziś funduję post o czymś, czego dawno już nie ma. Nie ma, ponieważ domowe owsiane ciasteczka znikają zaraz po tym jak ostygną. Na szczęście ich
Mam To Na Widelcuszkl. śmietanki 30 % 40 g mąki ziemniaczanej 450 g chałwy o smaku waniliowym PRZYGOTOWANIE: ciastka rozdrobnić blenderem na piasek,,masło rozpuścić przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami, następnie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę(ja użyłam sześciokątnej ) wyrównać i docisnąć, ser zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i dodać mąkę,cały czas mieszając dodawać po jednym jajku
Swojskie jedzonkoimprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok po kroku jak z brzydkiego sernika zrobić ładny sernik :) Zapraszam! Spód ciasteczkowy: 250 g ciastek maślanych (kupuję Bonitki w Biedronce) 70 g masła roztopionego (ja użyłam 5 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego ) Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry ciasteczkowy "piasek". Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, który wypuściłam poza tortownicę. Do środka wysypałam ciasteczkowy mokry "piasek" i ugniotłam go łyżką, robiąc wysokie boki. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie
Blondynka Gotujemasa zgęstnieje. Gorący budyń miksujemy z masłem na gładki krem. W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wlewamy jeszcze ciepły budyń i dokładnie go rozprowadzamy a na wierzchu masy budyniowej umieszczamy ostatnią warstwę krakersów(...)garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód i cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało na kilka godzin a najlepiej
Smakowite Daniadrugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 700 gram zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka(...)wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na spód tortownicy i przekładamy całość do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie jajka ubijam
Mango Papajawlewałam mleko. Następnie wsypywałam po łyżce mleko w proszku. Dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej warstwę herbatników. Część masy mlecznej rozsmarowałam na ciastkach. Ułożyłam na niej herbatniki. Kolej na masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z wodą, będzie wówczas ją łatwiej rozprowadzać. Rozsmarowałam połowę kajmaku. Ponownie ułożyłam warstwę(...)krem mleczny i herbatniki. Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki. Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę
potrawyregionalneCiasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego i lubię kiedy jest dość mocno przypieczone. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 8 łyżek marmolady twardej 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu. Zlepić przeciwległe rogi i posmarować ciastka jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia