ciastka - 17601 przepisów (strona:361/1174)

pierniczki alpejskie z powidłami 161

ciasta i dociskać ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Następnie wycinać foremkami ciastka i układać je na blaszce. Pozostałe ciasto rozwałkować i robić tak jak poprzednio lub wycinać ciastka od razu bez nadzienia. Piec około 10 minut w 180*C. Po wystudzeniu można udekorować polewą i lukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
księżyce orzechowe 128

łyżek orzechów drobno posiekanych Składniki na ciasto zagnieść, jeśli będzie zbyt suche to nie dodawać masła ale poczekać chwilę- gniecione orzechy puszczą tłuszcz. Gotowe ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo ciastka będą się łamać(...)wycinać księżyce foremką lub szklanką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 8 minut. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciastka polewać czekoladą i posypywać orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche ciasteczka z kokosanką 130

ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję te białka. Przy okazji ciastek mam jeszcze kolację z głowy.  Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny.  Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 158

czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe(...)układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną czekoladę i docisnąć. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 10 minut. Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą sie kruszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rurki z błękitnym kremem 143

piec aż będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania.  W czasie kiedy pieką się ciastka rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciastka francuskie z tostera (z serowym nadzieniem) 166

zielonej lampki jeszcze przez około 5 minut. Włożyć ciastka i piec około 15 minut, w zależności od tego jaką toster ma moc i jak mocno wysmażone chcemy mieć ciastka. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. *Można także włożyć kwadraty z ciasta w całości a po usmażeniu przekroić jak tosty Inspiracja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z kajmakiem i solonym karmelem 145

wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.  Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.  Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie(...)dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 160

Popularne i wszystkim dobrze znane ciasteczka możemy zrobić sami w domu. Ich wykonanie nie jest trudne, choć muszę przyznać, że jest z nimi trochę zabawy więc to ciastka dla cierpliwych. Ja bardzo lubię piec ciasteczka dlatego poświęciłam pół niedzieli na ich przygotowanie. Jak zawsze czas włożony w pieczenie był nie współmierny do czasu jedzenia, bo zniknęły z talerza błyskawicznie(...)ognia i rozpuścić w nim galaretkę. Przelać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego) i odstawić do stężenia. Kiedy galaretką będzie twarda  kieliszkiem wycinać z niej kółka i układać na ciastkach. Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch i boki ciasteczek. Odstawić do zastygnięcia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 156

ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę(...)rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z różanym oczkiem (bez jajek) 173

wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Palec zanurzyć w mące i w każdym ciastku zrobić dziurkę. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać do ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 12 minut aż ciasteczka się zarumienią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zdrowy tryb życia - jak zacząć? 169

ciągłym kontrolowaniem kalorii...  zmień swój sposób myślenia! Niech zmiany, które chcesz wprowadzić w swoim życiu, następują stopniowo. Przecież nie musisz od razu rezygnować z ukochanej czekolady czy ciastek. Jeśli masz ochotę - zjedz! (tylko nie całą paczkę naraz ;)) Zdrowe odżywanie to nie kara, a element długofalowych zmian w Twoim życiu. Najlepiej stopniowo ograniczaj te ,,mniej zdrowe"produkty. Sama(...)sposób zaczynałam i do tej pory nie trzymam się ściśle wszystkich reguł. Bo lubię podjeść sobie czekoladę, ciastka, lody...  kto nie lubi? ;) Ale poza tym jem zdrowe posiłki i wiem, że mojemu organizmowi niczego nie brakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj z naturalnych, sezonowych produktów. Wykaż się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad

Kuchnia Ellie
Sernik - Malina 370

tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)świeże maliny listki mięty 50 g białej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa

Świat Ciasta
Ciastka jesienne róże 310

Pyszne i bardzo efektowne ciastka w kształcie róży. Były już  muffinki szarlotkowe , dzisiaj również jesienna propozycja jabłkowa z nutką cynamonu. Przepis przyniósł nam Tata któregoś(...)dnia po powrocie z pracy. I dziś od rana trwało przygotowywanie produktów i wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 156

gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję w malakserze

Mango Papaja
Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami 199

jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.  Piec przez ok. 20 minut do czasu, aż ciastka się ładnie zezłocą. :) Ja piekłam w dwóch turach

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania