masła • 1 szklanka cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 6 żółtek • 200 g mielonych orzechów włoskich • 1 szklanka mleka/250ml • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja • kilka ciastek Petitki kakaowe • kilkanaście połówek orzechów włoskich • miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto • Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy(...)ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. • Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. • Resztą masy posmarować boki tortu. • Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu. • Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie
To co kochamherbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe • 500 g sera białego mielonego(...)mielonych migdałów • 2 jajka • 5 łyżek cukru pudru • kilkanaście truskawek • cukier puder do posypania Wykonanie: Spód • Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. • Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. • Masa ciastkowa będzie plastyczna. • Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie
To co kochamZachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego(...)koperty jak na zdjęciu. Można też zrobić rożki. • Gotowe koperty posmarować roztrzepanym żółtkiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 minut. Mnie trochę ciastek rozkleiło się podczas pieczenia, ale też miały swój urok, a pianki jeszcze bardziej chrupały
To co kochamzgrzytał między zębami, biszkopt był suchy, a śmietana gorzka. Pamiętam smak wuzetki z podstawówki z zabaw choinkowych, kiedy to każde dziecko dostawało po dwa ciastka, w tym właśnie to. Prawdziwa delicja! W naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę(...)przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki
To co kochamciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis(...)skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam ich smaku. Teraz odkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka
To co kochamokazjonalne serduszka pierniczkowe to dzieło od początku do końca mojej córci Moniki. Jestem z niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody(...)zawsze w woreczku, aby nie wysychała. Masa jest plastyczna przez kilka dni. • Z foremek, którymi wycinane były pierniczki, wyciąć takie same wzory i naklejać na ciastka smarując pędzelkiem zwilżonym wodą. • Z reszty masy wycinać lub lepić dekoracje według uznania i również kleić je na wodę. Zamiast barwnika czerwonego można użyć różowych pianek
To co kochamciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie(...)Dodać czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę. • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę fasolową. Z tej porcji wyszło mi 16 ciastek. • Każdą porcję spłaszczyć uderzając tłuczkiem do mięsa, powstanie wtedy ozdobna kratka. • Piec 15 minut w temp. 180 st.C
To co kochamNigdy nie myślałam, że można upiec smaczne ciastka bez mąki pszennej, jajek i cukru. Można! Na bazie czerwonej fasoli, która doskonale zastepuje mąkę i nie wyczuwa się jej smaku, i na bazie naturalnej słodyczy z suszonych daktyli. Wyszły dość słodkie, miękkie w środku, ale nie rozpadające się i przede(...)wymieszać z masłem orzechowym, kakao, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. • Wykładać po łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło mi 16 ciastek. • W każdym zrobić dołek i wsypać po kilka czekoladowych cukierków. • Piec 15 min w temp. 180 st.C
To co kochampomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru pudru • 150 g masła • 1 jajko • 1/2 łyżeczki sody • 1 łyżka kakao Wykonanie: • Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać(...)pieczenia. • Przygotować małą plastikową butelkę, np. po wodzie mineralnej odcinając na wysokości szyjki. • Maczać koniec butelki w suchym kakao i robić wgniecenia w ciastkach, które będą imitować pieczarki. • Piec ok. 15 minut w 180 st.C
To co kochamCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i udekoruje prawdziwym igliwiem(...)końcu trzonka również daje wrażenie prawdziwej ziemi, a błyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto
To co kochamforemki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta
Szczęśliwa kuchnianowym (CUDNYM) wałkiem z RollingPinCollection upiekłam kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutką. Są idealne z ciepłą herbatą a przede wszystkim świetne do odciskania wszelkich wzorów! Kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany
Dzieje kuchennej Wiewióryciastka robię w rok w rok.Robiła je moja mama a teraz ja.Ciastka są kruche,chrupkie , pełne dzieciństwa smaków.W tym roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia(...)nieciekawe,ale co tam... 3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek 1 szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce.Wyciąć ciastka,piec w 180st. na lekko złoty kolor,uważać bo szybko się pieką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, gdy ciastka są jeszcze ciepłe, ale nie gorące obtaczamy w cukrze pudrze. Inspirację na ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki
Aga w kuchniostudzonego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cynamonu Wszystkie składniki wymieszać w misce, gdyby masa okazała się za sucha, dodać kilka łyżek mleka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciastka wykładać łyżką na blachę starając się aby miały okrągły kształt. Piec ok 10-15 minut. * Nie polecam płatków owsianych błyskawicznych, są poddane szerokiej obróbce termicznej, przez co nie posiadają
Cook&Love