ciastka - 17101 przepisów (strona:333/1141)

Ciasto Wuzetka 213

zgrzytał między zębami, biszkopt był suchy, a śmietana gorzka. Pamiętam smak wuzetki z podstawówki z zabaw choinkowych, kiedy to każde dziecko dostawało po dwa ciastka, w tym właśnie to. Prawdziwa delicja! W naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę(...)przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki

To co kocham
Ciasteczka ryżowe 137

ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis(...)skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam ich smaku. Teraz odkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka

To co kocham
Dekoracja ciasteczek masą cukrową 161

okazjonalne serduszka pierniczkowe to dzieło od początku do końca mojej córci Moniki. Jestem z niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody(...)zawsze w woreczku, aby nie wysychała. Masa jest plastyczna przez kilka dni. • Z foremek, którymi wycinane były pierniczki, wyciąć takie same wzory i naklejać na ciastka smarując pędzelkiem zwilżonym wodą. • Z reszty masy wycinać lub lepić dekoracje według uznania i również kleić je na wodę. Zamiast barwnika czerwonego można użyć różowych pianek

To co kocham
Ciastka Blondie 122

ciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie(...)Dodać czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę. • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę fasolową. Z tej porcji wyszło mi 16 ciastek. • Każdą porcję spłaszczyć uderzając tłuczkiem do mięsa, powstanie wtedy ozdobna kratka. • Piec 15 minut w temp. 180 st.C

To co kocham
Ciastka kakaowe z fasolą i daktylami 134

Nigdy nie myślałam, że można upiec smaczne ciastka bez mąki pszennej, jajek i cukru. Można! Na bazie czerwonej fasoli, która doskonale zastepuje mąkę i nie wyczuwa się jej smaku, i na bazie naturalnej słodyczy z suszonych daktyli. Wyszły dość słodkie, miękkie w środku, ale nie rozpadające się i przede(...)wymieszać z masłem orzechowym, kakao, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. • Wykładać po łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło mi 16 ciastek. • W każdym zrobić dołek i wsypać po kilka czekoladowych cukierków. • Piec 15 min w temp. 180 st.C

To co kocham
Ciastka Słodkie pieczarki 110

pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru pudru • 150 g masła • 1 jajko • 1/2 łyżeczki sody • 1 łyżka kakao Wykonanie: • Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać(...)pieczenia. • Przygotować małą plastikową butelkę, np. po wodzie mineralnej odcinając na wysokości szyjki. • Maczać koniec butelki w suchym kakao i robić wgniecenia w ciastkach, które będą imitować pieczarki. • Piec ok. 15 minut w 180 st.C

To co kocham
Ciastka Leśne grzybki 166

Ciastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i udekoruje prawdziwym igliwiem(...)końcu trzonka również daje wrażenie prawdziwej ziemi, a błyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto

To co kocham
Ciasteczka francuskie z marmoladą 206

foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta

Szczęśliwa kuchnia
Kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutka czyli Slodki Czwartek odc.117 119

nowym (CUDNYM) wałkiem z RollingPinCollection   upiekłam kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutką.  Są idealne z ciepłą herbatą a przede wszystkim świetne do odciskania wszelkich wzorów! Kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK 123

ciastka robię w rok w rok.Robiła je moja mama a teraz ja.Ciastka są kruche,chrupkie , pełne dzieciństwa smaków.W tym roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia(...)nieciekawe,ale co tam...   3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek 1 szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce.Wyciąć ciastka,piec w 180st. na lekko złoty kolor,uważać bo szybko się pieką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciastka - kule śniegowe 466

chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, gdy ciastka są jeszcze ciepłe, ale nie gorące obtaczamy w cukrze pudrze. Inspirację na ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki

Aga w kuchni
Ekspresowe ciasteczka owsiane 141

ostudzonego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cynamonu Wszystkie składniki wymieszać w misce, gdyby masa okazała się za sucha, dodać kilka łyżek mleka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciastka wykładać łyżką na blachę starając się aby miały okrągły kształt. Piec ok 10-15 minut. * Nie polecam płatków owsianych błyskawicznych, są poddane szerokiej obróbce termicznej, przez co nie posiadają

Cook&Love
ekspresowa tarta malinowa 139

markiz (u mnie hity) - 1/2 kostka masła Ciastka kruszę jak najdrobniej. W tym czasie w rondelku roztapiam masło (tak aby nie zdążyło zrobić się gorące). Łączę masło z ciastkami (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładam na wysmarowaną masłem formę do tarty mocno dociskając boki. Spód wkładam do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Mascarpone mieszam z cukrem pudrem. Śmietanę

Cook&Love
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 181

taki żarcik.  A tak serio po prostu pyszne! delikatne i kruche i ten lukier o intensywnej barwie, który nadaje ciasteczkom dodatkowo wilgotności... Przepis z listopadowej KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały(...)blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Narodowe flagi- ciastka patriotyczne 201

ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.      Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do tutki

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania