Ostatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę(...)mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie. Nie żeby coś miała do katarzynek czy grubych ciastek piernikowych, ale to po prostu nie to. Zaczęłam eksperymentować z przepisami pierniczkowymi, ale nie udało mi się opracować nic lepszego niż przepis mojej koleżanki z imprez pierniczkowych. Dokładnie jest
Ugotowane pozamiatanedobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką. Smacznego, Klaudia
Mango Papajametalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm, posypując blat mąką. Foremkami wycinamy koła które układamy w foremkach i lekko je dociskamy. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym
Kulinarne Fantazje Marioliciastka (inaczej brzegi nie chcą się zlepiać). Ciasteczka złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. W dwóch osobnych miseczkach przygotować cukier kryształ i roztrzepane białko. Jedną stronę każdego ciastka maczać w białku, a następnie w miseczce z cukrem. Ciasteczka przełożyć "suchą" warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w temp
My sweet a lifeJestem pewna, że z przepisu z Julebag og knas , Familie Journal , nr 49/2015 jeszcze skorzystam, choć następnym razem z pewnością zwiększę proporcje. Mniam! Chrupiące ciasteczka imbirowe Składniki: (na 30 ciastek) 150 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 20 g cukru perłowego 2 kawałki imbiru w syropie sok z 1/2 limonki 125 g zimnego masła 1 łyżka śmietany kremówki(...)długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić na ciastka o długości 3 cm. Układać je na blasze wyłożónej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż się zrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wykrawamy ciasteczka w ulubionych kształtach. U nas królują gwiazdki w towarzystwie mikołajów i reniferów Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy przez około 8-10 minut w zależności od wielkości – mniejsze krócej. Po przestudzeniu można ozdobić lukrem, czyli(...)przechowuję je w metalowych pudełkach. Gdy chcę mieć miękkie pierniczki, to umieszczam w nich kilka kawałków jabłka. Pierniczki wspaniale smakują maczane w herbatce np. imbirowej . Smacznego! Artykuł Korzenne ciastka pierniczki pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plCałość świetnie smakuje i ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Bezy możemy upiec nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym, zamkniętym pojemniku. Jeśli śmietankę ubijemy z fixem to ciastka postoją w chłodnym miejscu przez 3 dni. Bardzo polecam… Zapraszam do zabawy, do rozdania są 4 zestawy cukierków. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Co pysznego przygotowalibyście z cukierków Werther
Mała Cukierenkapieczenia. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła. Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech
nietylkopasta.plPyszne ciastka orzeszki z kremem i orzechami to deser, który w czasie świąt sprawi dzieciom radość i urozmaici każde przyjęcie. Orzeszki są z kremem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i mają smak dokładnie taki, jaki pamiętam z dzieciństwa. Ciasteczka orzeszki były bardzo popularne 30 lat temu, kiedy to w sklepach dużego wyboru słodyczy nie było i nasze mamy(...)aromatu rumowego 80 - 100 g orzechów włoskich Dodatkowo: cukier puder i kakao do posypania (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak przygotować ciastka orzeszki z kremem czekoladowym? Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, oddzielić 1/3 część, a pozostałe zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Z ciasta formować małe kuleczki
Kuchcik gotujepierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu(...)Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera włóż ciastka i blenduj je na pył, dodaj masło i krótki blenduj aby uzyskać formę mokrego piasku. Masą ciastkową wyłóż dno tortownicy, dociśnij tworząc równomierny spód. Foremkę owiń szczelnie od zewnątrz folią
nietylkopasta.plserowa: 1kg białego sera sernikowego 3/4 szklanki cukru bu dyń waniliowy 3 jajka zapach waniliowy Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany. Ciastka korzenne miksujemy lub drobimy na drobny mak. Masło lekko przestu dzone wlewamy do ciastek i dokła dnie mieszamy. Wypełniamy nimi spó d blachy. Żółtka miksujemy na puszystą masę
ChilliJemysłodkie, ale to jak kto lubi. Proste, szybkie w przygotowaniu. Herbatniki to herbatniki korzenne z Lidla. Pozdrawiam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x34 cm Składniki: 2 opakowania ciastek korzennych Spice Biscuits każde 600 g (Lidl) 1000 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej 300 g gęstej schłodzonej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru (proponuję mnie, według mnie wystarczy kilka łyżek(...)ciasta) 2 słoiczki powideł śliwkowych każde 290 g 50 ml likieru Amaretto lub innego (ja nie dałam) kako 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), układamy warstwę ciastek. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę kremówkę i zwykłą, oraz cukier. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem, wtedy dodajemy cynamon, mieszamy, żeby składniki się połączyły. Krem musimy podzielić
kruche babeczkimąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepić a boki docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy jakiem i robimy 3 otworki wentylacyjne. Piec w temperaturze 220 stopni
kulinarnyswiatdomiPuszysta wersja jednych z najpopularniejszych ciastek – miękkie chocolate chip cookies. Może nie wyglądają najpiękniej, ale są smakowite. Składniki (na 10 ciastek): 150g masła 90g cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 150g mąki 1/2 łyżeczki sody szczypta cynamonu szczypta soli 100g czekolady masło pokrój w kostkę, wrzuć do robota kuchennego (miska z nożami) wraz z [...] Artykuł MIĘKKIE CHOCOLATE
SandraFrej.commogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam! Składniki na spód: 190 g ciastek pełnoziarnistych 60 g roztopionego masła Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem
Domowa cukiernia Ewy