Czasami chcemy zaserwować gościom nie tylko kruche, zwykłe ciastka, ale coś czym będą mogli dłużej się po rozkoszować i powiedzieć: " U Iwony to pyszne pierniczki jadłam, pierniczki mleczne kanapki i takich(...)sklepie nie ma.." Takie słowa zawsze leją miód na serce i powodują, że chce nam się robić więcej, wymyślać więcej, nie iść na łatwiznę: "...a kupie w sklepie ciastka i je podam" Dlatego tak właśnie postanowiłam przerobić jakże pyszne pierniczki Katarzynki na pierniczki z nadzieniem ;) Składniki na 2 opakowania Katarzynek: 2 opakowania pierników toruńskich - Katarzynki ( dwa opakowania
Gotowanie...to proste !ricotty 250 g płynnego miodu 1/8 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 g malin 60 g ciastek miodowych coulis: 250 g malin 2 łyżki cukru Najpierw przygotować coulis: Maliny i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie rozpuścić. Ostudzić, przetrzeć przez(...)miód, sól, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny utrzeć na gładki krem. Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Dodać maliny, 2 łyżki coulis i pokruszone ciastka, połączyć. Lody przelać do pudełek, zamrozić. Podawać z pozostałym coulis, zimnym lub podgrzanym. Smacznego! Lody przygotowałam bez maszynki, a mimo to są kremowe i bez kryształków lodu. Idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty w wykonaniu, kokosowy smak nie jest tu przytłaczający, całość określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru 28 g żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii około 200 g wiśni - waga po wydrylowaniu Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Spód : Herbatniki lub ciastka zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą
Opowieści z piekarnikadomu lub jaką dostaniecie w najbliższym sklepie. Jednak nie będę ukrywać - z taką domową galaretką sernik będzie smakował o niebo lepiej. Przekonajcie się sami ;) Spód: 170 g ciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki(...)mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią
Opowieści z piekarnikanajpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia
Słodkie okruszkidużą foremką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C. 3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania. 4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowy czekoladowo jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi. spód: 160 g ciastek kakaowych 50 g masła masa serowa: 1 kg sera twarogowego półtłustego 1 szklanka śmietany 36 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 jajka wielkość M 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy pozostałe: 100 g czekolady(...)gorzkiej 30 dkg jagód 1 łyżka budyniu śmietankowego polewa jagodowa: 1/2 galaretki jagodowej 1 szklanka jagód Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam. Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na pięć minut, wyjmuje
wesoła kuchnialeniwy dzień Potrzebujemy tylko banany i wiórki kokosowe! Już sam superapetyczny zapach dochodzący z piekarnika w czasie ich pieczenia powoduje, że ślinka cieknie Polecam! Składniki (na 6 ciastek): 2 duże dojrzałe banany 6 łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. W naczyniu banany rozgniatamy widelce, dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy(...)palcami formujemy ładne w kształcie ciasteczka Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut albo aż ciasteczka będą miały złocisty kolor. Smacznego! * Przepis podejrzałam u AnarchistKitchen. Artykuł Dwuskładnikowe ciastka kokosowo-bananowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plSkładniki na spód: 100 g ciastek kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego /2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki soku z cytryny otarta skórka z cytryny szczypta soli Polewa(...)cukru pudru lub syropu z agawy 1/2 szklanki mleka kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na grube okruchy Na wyłożoną papierem tortownicę wysypać zmiksowane ciastka, docisnąć palcami i odstawić do lodówki Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misce i ręcznym blenderem zmiksować na gładką masę, wtedy dodawać mleko i nadal miksować Piekarnik nagrzać
Proste Potrawyprzez telefon... 😃 Składniki: herbatniki lub inne ciastka (ja użyłam własnych maślanych) 2 galaretki (dowolny smak) 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny świeże owoce Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy ciastkami. Jedną galaretkę rozpuszczmy w szklance wody, a drugą tak jak jest w przepisie. Śmietanę przed ubiciem wstawić do zamrażarki na 15 minut (tak schłodzona nigdy mi się
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszybszej „utylizacji” przez moich chłopaków. Od jakiegoś czasu mam wzmożony apetyt na słodkie, więc nie miałam wątpliwości, że upiekę ciasteczka fistaszkowe. Nie są to takie kruche, chrupiące ciastka- raczej są mięciutkie i chrupią w nich tylko kawałki orzeszków dodane do masy. W każdym bądź razie rozeszły się baardzo szybko, więc polecam:) Można oczywiście dodać kupne masło orzechowe
Pieguskowa Kuchniakokosowe z maszynki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kilka dni temu otrzymałam bardzo sympatyczną przesyłkę od Lidla . Były tam produkty niezbędne do przygotowywania wypieków i ich dekoracji oraz maszynka do ciastek. Już od dawna marzyłam o takiej maszynce, więc prezent trafił idealnie w punkt. Kiedyś takie ciasteczka kokosowe były bardzo popularne, wykorzystałam więc przepis ze starego zeszytu mojej mamy
Pieguskowa Kuchniawyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie. CZEKOLADOWE CIASTECZKA CIASTKA 120 g zimnego masła 2/3 szkl cukru 1 duże jajko 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl ciemnego kakao 1,5-2 szkl mąki 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
Pieguskowa Kuchniafolią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. – Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm i wykrawać foremkami ciastka. – Ciastka położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 170 st.C przez 12-13 minut. Lukier – Białka i cukier miksować około
To co kochamdelikatny się zamieniony, a nim sernik otlony. Smak lata idealny, cudowny, genialny 😊. Składniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 cm: spód kruchy: ok. 200 g kruchych ciastek owsianych, 60 g tartych migdałów, 100 g sezamu, 50 g miękkiego masła, masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego mielonego waniliowego, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 1 małe opakowanie mixu(...)opakowanie galaretki o smaku poziomkowym (na 500 ml wody), 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: spód kruchy: Sezam i migdały prażymy na suchej patelni (każde oddzielnie). Do miksera wkładamy rozkruszone ciastka, dajemy masło, ciepłe prażone ziarna sezamu, migdały i całość miksujemy. Rada: jeśli mamy całkowicie przestudzony sezam i migdały, to masło należy rozpuścić. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy
Moniki Smakołyki