dokładnie rozdrabniamy na „piasek”. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku. Następnie jeszcze ciepły tłuszcz wlewamy powoli do naszych ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą z ciastek wykładamy dno (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną) tortownicy, dociskając naszą ciasteczkową masę ręką. Ja użyłam przez pomyłkę więcej tłuszczu, ale Wam od razu polecam mniejszą ilość. Tortownicę
Słodkie okruszkipodzielić się z Wami przepisem na kokosanki.Ciastka te goszczą u mnie przeważnie na święta.W prawdzie są trochę pracochłonne,ale uważam że warto.Z jednej blaszki ciasta wychodzi dość dużo ciastek,a przede wszystkim długo pozostają świeże. Składniki na ciasto : 2 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki(...)pokroić na nieduże kawałki.Prostokąty,kwadraty lub romby.Ja kroję romby. Polewa W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao.Dodać mleko.Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.W gotującej polewie obtaczamy ciastka i od razu wkładamy do wiórek kokosowych wcześniej przygotowanych w misce.Odkładamy do wystygnięcia. Uważajcie żeby się nie oparzyć.Ja używam dwóch widelców ,ale i tak czasem odruchowo dotknę
Agusiowe smakołykispędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych w ogrodzie jajek z czekolady. Ja jednak co roku stawiam na zdrowsze wielkanocne łakocie. Jedną z propozycji są te bajeczne, kremowe ciastka! Podobne ciasteczka prezentowałam wam już TU . Tym razem urozmaiciłam jednak nieco przepis i musiałam znowu podzielić się z wami tym powalającym na kolana smakiem. Masa z której(...)powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Przy użyciu łyżki nakładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 15. Na zewnątrz ciastka mają być lekko chrupkie ale środek powinien pozostać kremowy i miękki. Gdy wystygną dekorujemy je ricottą i posypujemy kakao. Jedno ciasto ma ok. 75 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleserników 1 szkl mrożonych lub świeżych jagód leśnych 1/3 szkl jagód goji firmy Targroch 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody 1. Część ciastek układamy na dnie tortownicy o średnicy 16 cm. 2. Ser, jagody leśne i cukier puder umieszczamy w blednerze. Miksujemy aż powstanie pianka. 3. Żelatynę zalewamy wodą. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy(...)Fioletową masę łączymy z jagodami goji i płynną żelatyną. Wlewamy wszystko do tortownicy. 5. Na wierzchu układamy pozostałe ciastka i dekorujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: ciasto , Cukry Nyskie , herbatniki , jagody , jagody goji , na szybko , na zimno , ser , sernik , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynastępnego dnia. To jak - skusicie się...? W wiosennie zielonym kolorze będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone 225 ml śmietany kremówki (38%) 125 g cukru 2 łyżeczki ekstaktu z wanilii 4 jajka(...)kremu pistacjowego 125 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny dodatkowo: niesolone pistacje bez łupinek kilka bez Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać do ciastek, dobrze wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej nie tego z wiaderka) 150 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki likieru Advocat Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na pył, mieszamy je z rozpuszczonym przestudzonym masłem (powinny mieć strukturę mokrego piasku). Przekladamy wszystko wo tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy do formy dłonią. Odstawiamy na kilka minut(...)miksujemy z jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. formę z sernikiem wstawiamy do większej wypełnionej wodą i pieczemy w 160-170 stopniach około 50 minut. Upieczony sernik
Bon appetit mon amieWafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł bardzo smaczny, zniknął szybciutko. Pyszny, polecam, ja w tym tygodniu robię ponownie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy korówkowej u mnie Helio 2 opakowania ciastek petitki (u mnie
kruche babeczkizasłużył M na razowe ciastka... na takie razowe z moja własna kombinacja smaków i tymi róznymi "śmieciami" Jednak stało sie i upiekłam biedakowi, aby chrupiąc wieczorem nie miał wyrzutów sumienia, ze idzie mu w oponkę.... Zapewne tez sa kaloryczne... ale za to z błonnikiem i z gorzką czekoladą i z mąką(...)pracy ... najbardziej zachwycony był M mniejszy. Zjadł i moja porcje :) A wiec do rzeczy .. mój doświadczalny pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni przepis na pełnoziarniste ciastka z pieprzem i czekolada :) - 120g miękkiego masła - 50g cukru -1 łyżeczka melasy - 1 jajko - 150g maki razowej z dodatkiem ziaren ( na jakie tylko macie ochotę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWarstwa waniliowego sernika, mus z mango i wszystko pięknie wykończone galaretką. Wszyscy w domu zachwyceni. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki Spód 190 g ciastek maślanych 40 g masła Ciastka i masło zmiksować w malakserze. Jeśli nie posiadacie malaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło. Tortownice
Piekarz-Kucharz-GarkotłukStella) i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kroimy na 0,5 cm grubości i układamy na blaszce ( nie muszą być idealne, ciastka trochę się rozleją w piekarniku- ważny jest odstęp między nimi). Pieczemy ok 15 minut w 160 stopniach. Do zrobienia ciasteczek użyłam folii aluminiowej Stella Przepis znalazłam tutaj
Aga w kuchniwymiarach 25/20 wykładamy folią aluminiową. Na dno rozkładamy warstwę herbatników. Masę kajmakową przekładamy do garnka, wlewamy 2 łyżki mleka i ogrzewając mieszamy aż będzie płynna. Masę rozkładamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Studzimy. 330 ml śmietany 30 % ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru, kiedy(...)śmietana jest już sztywna dodajemy pokrojone batoniki, serki waniliowe i nutelle, mieszamy. Wlewamy na koniec rozpuszczone 2 łyżki żelatyny, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto, następnie rozkładamy porcje ciastek i chłodzimy około 2 godzin. Pozostałą śmietanę ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny, mieszamy. Śmietanę rozkładamy na ciasto
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe(...)wystygnięcia. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy połową kremu, na wierzchu układamy ciastka, jeden obok drugiego. Zalewamy tężejącą galaretką, mieszamy z konfiturą i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarowujemy na galaretce resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta oblewamy
Podróż w kulinariaJakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone
Nastoletnie Wypiekanieprawda nie mamy dziś Dnia Czekolady, ale moje samopoczucie wymaga dużej dawki słodyczy i tylko trzy tabliczki czekolady w ciastkach są w stanie doprowadzić mnie do stanu zbliżonego do neutralnego ;) Nie martwcie się nadmiernie kalorycznością takich smakołyków, w tym wypadku zupełnie się to nie liczy - smak skutecznie zagłuszy sumienie ;) Składniki kostka miękkiego masła szklanka cukru jajko 2,5 szklanki(...)wymieszać. Formować z ciasta kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec 12-15 min. 190 st. C. źródło: lekko zmodyfikowany przepis z 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak
Słodkie inspiracjesłodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem. Składniki (ok. 8-10 ciastek) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 250 g dyni hokkaido roztrzepane jajko gruby cukier(...)podsmażyć, aż zmięknie. Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką dynie (górne można dodatkowo ozdobić, wycinając ozdobne wzorki - jak na zdjęciu), nakładać nadzienie i przykrywać górnym ciasteczkiem. Smarować roztrzepanym jajkiem wierzch ciastek, posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. do zrumienienia
Słodkie inspiracje