amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek. Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja. Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie(...)placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowaniu. Do przepisu możemy użyć naszych ulubionych bakalii. Mini keksy są aromatyczne, troszkę cytrusowe, z dodatkiem korzennych przypraw, pycha! Możemy przewiązać je ładną kokardką i podarować w prezencie. Ciastka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, przepis na 12 mini keksów. Bardzo polecam… Świąteczne mini keksy Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)muffiny, nakładając do każdej foremki do pełna (będzie 12 mini keksów; ciasto bardzo mało rośnie, więc proszę się nie martwić, że w foremce jest za dużo ciasta). Na każdym ciastku z wierzchu poukładać blanszowane migdały. 5. Mini keksy piec przez około 35-40 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkakakao gorzkie – 1 łyżeczka cukier brązowy – 1 łyżeczka ( chyba, że dodajemy słodkie kakao wtedy można pominąć) pianki marshmallow – kilka sztuk posypka do ciastek czekoladowa – pół łyżeczki posypka do ciastek kolorowa – 1 łyżeczka mleko 2% – 100 ml woda – 50 ml PRZYGOTOWANIE : Do kubka wsypać kawę zbożową, kakao i cukier. Zalać gorącą wodą i wymieszać. Mleko podgrzać i spienić
kuchniabellissima.wordpress.comPyszne, wilgotne i ciężkie ale malutkie ciasteczka. Idealnie sprawdza się jako awaryjny łakoć świąteczny. Znaleziony u Ani :) Szybkie ciastka migdalowe 100 g mąki migdałowej (mielone migdały) 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 2 krople aromatu migdałowego(...)migdałów w płatkach Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych mieszamy w misce. Do miseczki wsypujemy pokruszone płatki migdałowe. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i obtaczamy płatkami. Dłońmi formujemy kuleczki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piecu nagrzanym do 170 st. C. ok 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia
Dzieje kuchennej Wiewiórygranatu...czego chcieć więcej ? Składniki: 400 ml dowolnego mleka 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki wiórek kokosowych garść ziaren granatu 2 ciastka z czekoladą typu "Pieguski" Wykonanie: W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy kostki czekolady, kakao i wsypujemy płatki owsiane i gotujemy(...)czasu do czasu mieszając. Ugotowane płatki blendujemy na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Gotowy pudding wykładamy do pucharków posypujemy wiórkami kokosowymi, ziarenkami granatu i pokruszonym ciastkiem
Kuchnia MagdaLenymiękkie w środku, słodkie i mocno piernikowe. Użyłam do nich przyprawy od www.galeriaherbat.pl .Wiecie co jest najlepsze?Nie ma w niej ani grama cukru! Składniki na 8 ciastek: 6 łyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada(...)stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 min. Gdy się upieką przekładamy na talerzyk i dopiero gdy wystygną dekorujemy roztopioną czekoladą lub kajmakiem (tak jak zrobiłam to ja). Dodatkowo posypałam ciastka srebrnymi kuleczkami i śnieżynkami
Czarnawisienkawięc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru 1 żółtko 4 krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę(...)szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Bon appetit mon amieciecierzycy i z amarantusa , które możecie kupić na stronie www.galeriaherbat.pl . Ciasteczka są chrupiące i niezwykle zdrowe. Przestrzegam - na jednym "do kawy" się nie skończy :) Składniki na 6 ciastek: 4 łyżki mąki z ciecierzycy 4 łyżki mąki z amarantusa 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego Polewa czekoladowa: 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka(...)orzechowe. Olej kokosowy roztapiamy i dolewamy do miski. Ciasto ugniatamy w dłoniach (może się lekko rozsypywać). W rękach formujemy kulki i rozpłaszczamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. W małym rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i stewią. Smarujemy nasze, wcześniej upieczone ciasteczka
Czarnawisienkaskładniki: 160 g ziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej 120 g masła 3 łyżki miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g
Domowy Smak JedzeniaNowa odsłona starego sernika. Nie wiem co jest w nim amerykańskie, ale smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód • 15 sztuk ciastek maślanych • 2 łyżki masła Sernik • 1 kg sera mielonego (Piątnica) • 4 żółtka 4 tabliczki białej czekolady • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki śmietany Wykonanie: • Ciastka zmiksować w blenderze, dodać masło
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej(...)było „zmarszczek”, namoczyć nóż w gorącej wodzie, osuszyć ręcznikiem i przejechać po „białku”. Masa będzie wtedy gładka. • Na tak przygotowanym ciastku położyć morelowe kółka
To co kochammasła • 1 szklanka cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 6 żółtek • 200 g mielonych orzechów włoskich • 1 szklanka mleka/250ml • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja • kilka ciastek Petitki kakaowe • kilkanaście połówek orzechów włoskich • miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto • Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy(...)ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. • Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. • Resztą masy posmarować boki tortu. • Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu. • Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie
To co kochamherbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe • 500 g sera białego mielonego(...)mielonych migdałów • 2 jajka • 5 łyżek cukru pudru • kilkanaście truskawek • cukier puder do posypania Wykonanie: Spód • Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. • Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. • Masa ciastkowa będzie plastyczna. • Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie
To co kochamZachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego(...)koperty jak na zdjęciu. Można też zrobić rożki. • Gotowe koperty posmarować roztrzepanym żółtkiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 minut. Mnie trochę ciastek rozkleiło się podczas pieczenia, ale też miały swój urok, a pianki jeszcze bardziej chrupały
To co kocham