Kolejne ciastka z serii serduszkowo-walentynkowej. Tym razem w wersji czekoladowej. Mnie i mężowi bardzo smakowały. Dzieciaki uznały, że są za mało słodkie. Zawsze można zwiększyć ilość cukru. Ale szczerze mówiąc piekłam je z myślą o nas, a nie o nich ;) ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, a połączenie skórki pomarańczowej z żurawiną przywołuje w pamięci minione święta Bożego Narodzenia(...)ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez ok 15 minut
zadanie-gotowaniePyszny, szybki, zniknął w ciągu godziny Składniki: 1 opakowanie ciastek deserowych (ja użyłam Łakotek kokosowych 168 g) 70 g roztopionego masła 250 g mascarpone 250 g białego sera na sernik 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny 250 g śmietany 36 % Ciastka kruszę – można wrzucić je d miski
MojaQchnia.plkulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej, ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać serca przy pomocy foremki do ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190º C przez około 12 – 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić(...)dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami. Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Ps. Ciastka trzeba od razu upiec ponieważ barwnik się utlenia :). Smacznego Artykuł WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukczekoladą i orzechami 30g roztopionego masła Przygotowanie: Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze. W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko dno) wyłożyć rozkruszone drobno przygotowane wcześniej ciastka z masłem. Lekko ubić dno tortownicy. Schłodzić w lodówce. Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tzn. że formę z sernikiem wkładamy do większej formy
W garach u Gosimąką, wyjmujemy część ciasta i wałkujemy. Dość cienko ale nie za cienko ;) Grubość zależy od naszych preferencji. Wykrawamy ciastka w dowolnym kształcie u nas specjalnie walentynkowe serca. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C na złoty kolor około 15 minut
Życie zaczyna się w kuchnisoku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła na piankę: 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu wiórki z czekolady Upiec biszkopt: białka ubić, następnie ubijając(...)połowie szklanki wody i przestudzić. Kremówkę (400 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie wlać galaretkę. Zmiksować krótko i wyłożyć na ciasto. Od razu w piankę powtykać ciastka. Pozostałą kremówkę również ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na piankę. Wierzch posypać czekoladowymi wiórkami. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej kroi się następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaworeczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara (ja o tym kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać go w dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy(...)minut. Ciasteczka są gotowe gdy nieznacznie popękają na brzegach (po upieczeniu ciasteczka są miękkie, twardnieją nieco po przestygnięciu, dlatego należy uważać by nie piec ich zbyt długo). Upieczone ciastka studzimy na kratce. Ja po wyjęciu ciasteczek z piekarnika jeszcze raz docisnęłam foremką wgłębienia. Należy to jednak robić delikatnie, by nie uszkodzić ciasteczek. Do garnuszka wlewamy śmietankę, doprowadzamy
Smaki Na Talerzucukrem pudrem i mieszamy, następnie odstawiamy do wystudzenia. Ciastka biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, możemy je również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmiksowane ciastka wsypujemy do miski, zalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy
Smakowite Daniapoznam tak, jak i zostałem poznany. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość. „ 1 LIST DO KORYNTIAN Miłości przybywaj, wciąż czekam :) Ciastka owsiane z fasolą i czekoladą Składniki: 300 g fasoli białej 3 jajka Kilka łyżek płatków owsianych 100 g czekolady gorzkiej 80 % Kawałek masła 1-2 łyżki ksylitolu Garść(...)fasoli. Dorzuć owoce i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dorzuć płatki. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem. Odstaw do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu zacznij formować małe ciastka. Układaj na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez kilka minut. Odłóż do wystygnięcia
Bon Appetit Małgorzatyczekoladowymi drobinkami w środku. Z wierzchu ma kremową śmietanową polewę. Nie chciałam przesadzić z dekoracją, bo w przypadku tego sernika smak zdecydowanie przyćmiewa wszystko. Składniki: na spód: 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane) 50g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 750g twarogu śmietankowego 150ml śmietanki 30% 3 duże jajka 1 szklanka cukru minus 2 łyżki 1 op. budyniu waniliowego(...)śmietankowego sok i skórka z limonki lub cytryny garść czekoladowych kropelek polewa śmietanowa: 150ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru wiórki czekoladowe do posypania Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki
Obiad gotowysmakują najlepiej? Przede wszystkim najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, podane z dżemem, jogurtem, miodem, a nawet i posmarowanej wyłącznie masłem. To coś pomiędzy bułką a ciastkiem. Scones można robić w wersji na słodko lub wytrawnie. Ja proponuję Wam dzisiaj tę pierwszą wersję. Przepis oparłam na przepisie Marty . Polecam! Składniki: (na 8 sztuk
Nastoletnie Wypiekanieproszkiem do pieczenia w miseczce i wlać do mąki, wszystko wymieszać i zrobić kruche ciasto, złączyć w jedną kulę.Rozwałkować cienko na stolnicy, podsypanej mąką, wałek też posypywać mąką. Ciastka wycinać foremką do babeczek (będą miały ładny kształt) i przekładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. W połowie ciastek wyciąć dziurkę np. kieliszkiem, to będą wierzchy ciasteczek więc
kgwjanczewoPrzepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie! (9 sztuk) 120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco(...)czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i udekorować wg uznania. (*) Polecam Wam wypróbowanie uroczych papilotek Stella : SpongeBob Kanciastoporty Pingwiny
Di gotujeZimą uwielbiam jeść na śniadanie płatki owsiane, mam swoją ulubioną kompozycję i ostatnio doszłam do wniosku, że ideałem byłoby ja zrobić w formie ciastek. Tak też zrobiłam, i tak jak Miśkę zmuszam do owsianki to te ciastka muszę przed nią chować. Te owsianki są chrupiące ale nie kruszą się jak wściekłe, idealne do szkoły i na przegryzkę
greenscarfmoimi małymi modyfikacjami. Muszę się przyznać, że to mój pierwszy sernik pieczony w kapieli wodnej, ale na pewno nie ostatni. Efekty są nieziemskie! Składniki na spód: 150 g bezglutenowych ciastek typu digestive ok 50 g roztopionego masła (oryginalnie w przepisie jest 30, ale za chiny nie chciało mi się to zlepić jakoś sensownie) Ciastka zmiksujcie w malakserze, dodajcie
Szybko Tanio Smacznie