Czas czytania: 2 min Ciastka owsiane z kokosem Przepisów na ciastka owsiane znajdziecie całe mnóstwo w książkach kucharskich, internecie, czy gazecie. Będą różniły się one smakiem, kształtem i dodatkami. Pytanie jest tylko takie, które z nich wybrać, podpowiem Wam, te są najlepsze!!! Cieniutkie, bardzo delikatne i mocno chrupiące z delikatną nutką kokosa są wprost bajeczne! Jeśli nie przepadacie(...)smakiem kokosa, pomińcie go lub zamieńcie na to, co lubicie. Zamiast wiórków kokosowych można dodać ziarna słonecznika, rodzynki lub czekoladę. Jeśli lubicie nietypowe smaki, spróbujcie przygotować kilka ciastek z grubą solą morską, są bardzo ciekawe w smaku. Przygotowanie ciastek jest proste i szybkie, choć nakładanie ciasta na blachę jest nieco upierdliwe, a to z powodu lepkości ciasta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Miały być ciastka owsiane z rodzynkami i cynamonem, a wyszły ciastka owsiane z imbirem, wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ciastka z imbirem są efektem braku rodzynek, które kolejny raz w przedziwny sposób zniknęły! Na szczęście znalazły się wiórki kokosowe i kilka innych psujących do siebie składników. Ciastka wyszły naprawdę pyszne z wyraźną(...)nutą kokosa i rozgrzewającym imbirem, a do tego kawałeczki słodkiej białej czekolady, pyszności. Ciastka idealne na jesienną porę swoją słodyczą każdemu poprawią humor, a dzięki imbirowi rozgrzeją i podreperują zdrowie. Taką wersję można przyjąć, aby usprawiedliwić swoje łakomstwo. Ciastka owsiane są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli wymówek, że brak Wam czasu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś mam dla Was super smaczne bardzo kruche ciastka z marcepanem. Ciastka przygotowane są z dodatkiem jasnej masy marcepanowej, która nadaje im wspaniałego smaku i aromatu! Nie często się zdarza, żeby ciastka zaraz po upieczeniu były tak kruche i smaczne jak te. Ciasteczka podczas pieczenia nie rosną zbyt dużo i nie tracą swojego(...)kształtu. Można przygotować z nich piękne i bardzo smaczne prezenty Wielkanocne. Do dekorowania ciastek możecie zaprosić dzieci, z pewnością spodoba im się taka zabawa. Ciastka można lukrować, oblewać czekoladą lub dekorować słodkimi groszkami. Ciastka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub innym pojemniku przez mniej więcej 14 dni. Print Ciastka
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Czekoladowe ciastka jaglane z dodatkiem bananów i mielonych migdałów, bez jajek , masła i cukru, bardzo zdrowe . Słodzone suszonymi daktylami co prawda w przepisie jest ciemna czekolada i tutaj pojawia się odrobina cukru. Możecie zastąpić ją klasyczną gorzką czekoladę, czekoladą RAW wtedy ciastka będą jeszcze zdrowsze. Ciastka mogą być w nucie korzennej lub cynamonowej(...)sami zdecydujecie jak je przyprawić. Ciastka swoją konsystencją i smakiem przypominają bezglutenowe brownie , które po upieczeniu i wystudzeniu można dodatkowo posypać gorzkim kakao zmieszanym z cynamonem lub przyprawą piernikową. Jeśli chodzi o przechowywanie, to nie zamykamy ich w szczelnych pojemnikach, ponieważ mogłyby spleśnieć. Najlepiej wyłożyć na półmisek lub przechować w lodówce (do tygodnia) owinięte folią spożywczą, lub włożone
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciastka dla tych wszystkich, którzy są na różnego rodzaju dietach, mają nietolerancje lub uczulenia, czyli dziś zdrowe wegańskie ciastka owsiane. Najważniejsze w tym przepisie jest to, że ciastka nie zawierają żadnego cukru dodanego, czyli będą idealne dla odchudzających się łasuchów. W wersji wzbogaconej mają odrobinę gorzkiej czekolady i ta wersja smakuje oczywiście lepiej(...)wiadomych względów, a jak wpływa to na ich kaloryczność? Muszę powiedzieć, że całkiem dobrze, ciastka w wersji bez dodatku czekolady mają tylko 69 kalorii na jedno 30 g ciasteczko, jeśli dodacie odrobinę czekolady, to kaloryczność wzrośnie do około 80 kcal to całkiem nieźle! Wegańskie ciastka owsiane Ciastka nie zawierają również żadnego nabiału i glutenu. Osoby z celiakią
SprawdzonaKuchnia.plczasu do czasu nie zaszkodzi. A takie ciasto sprawdzi się idealnie zwłaszcza w przypadku niezapowiedzianych gości, lub gdy nagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka lub ciasto z jego użyciem można zrobić dosłownie w kilkanaście minut, zawijając w nie budyń, marmoladę, owoce, ser czy czekoladę. No i dodatkowo taki deser nie kosztuje drogo(...)zaledwie kilka złotych za całą blachę smacznych ciastek. Ja dziś zdecydowałam się na ciastka francuskie z marmoladą różaną, na wzór kupnych ciastek które jadłam jakiś czas temu i które bardzo mi smakowały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g kilka łyżek marmolady różanej ok. 2 łyżki mleka ok. 1 łyżeczka cukru Sposób
Waniliowe Improwizacjesmaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem do ciasta dodałam proszek budyniowy. Zamieniłam zwykły(...)mąką na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką wycinałam małe ciasteczka w kształcie gwiazdek. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam przy pomocy wacika olejem. Na tak przygotowanej patelni ułożyłam ciastka, zmniejszyłam ogień i smażyłam ciastka aż się przyrumieniły od spodu. Wtedy przewróciłam je na drugą stronę i ponownie smażyłam na lekko rumiany kolor. Usmażone ciastka wyłożyłam
Waniliowe Improwizacjepokruszonych orzeszków pistacjowych. Lekko przejechać wałkiem. Wgniatając je delikatnie w ciasto. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta. Wycinać ciastka o dowolnych kształtach i za pomocą noża zdjąć ciastka ze stolnicy. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić mały odstęp między ciastkami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec ciastka 15 minut. Zostawić ciastka na papierze aż ostygną. Drugą porcję ciastek piec tak samo. Smacznego
Kuchnia PokoleńWitam serdecznie Dzisiaj chciałbym państwu zaproponować przepis na ciastka ze skwarkami. Ciastka pomimo że są ze skwarkami są bardzo smaczne, kruche i proste w przygotowaniu. Obecnie tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki(...)gładkie i elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na około 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po 30 minutach: Ciastka możemy wycisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa z odpowiednią końcówka lub możemy ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i wykroić foremką. Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem
Uwaga Babcia GotujeNiby zwykłe ciastka owsiane ale jednak…Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że ciastka, w których składzie może być cukinia są aż tak pyszne. Co tam, moi rodzice, którzy są raczej kulinarnymi tradycjonalistami i kręcą nosem, na moje liczne wynalazki, jak sami określili, delektowali się tymi ciastkami. Drugi test ciastek nastąpił w pracy męża, gdzie(...)Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki, bo ciasto dość się lepi, będą bardziej chrupkie. Jeśli zostaniecie przy tej ilości z przepisu, będą miększe. Ilość dodawanego cukru w ciastkach jest minimalna, a nadrabiają go suszone owoce i czekolada. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, to można nawet zmniejszyć ilość owoców. Ogólnie jak to w ciastkach owsianych, mile
Mieszam w Garnkuszybko znikają gdy na horyzoncie zobaczą je dzieci. Mało tego przepis jest bardzo prosty więc i razem z dziećmi można je upiec. W moim przepisie cukierki wtykam w ciastka pod koniec pieczenia, dzięki temu pozostają nie popękane. Można też to zrobić przed wsadzaniem do piekarnika jak komuś będzie tak wygodniej. Save Print ciastka z M'Ms Czas przygotowania(...)mieszać, na koniec powoli dodawać roztopioną margarynę i całość dokładnie łyżką wymieszać. Powinno wyjść nam gęste i mocno klejące się ciasto. Przygotować dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Nakładać ciastka na blachę, mi najłatwiej wychodziło to łyżeczką, a spłaszczałem je mokrą ręką. Warto pamiętać że objętość ciastek powiększy się prawie o połowę. Piec ciastka w temp 180C
zjem to blog kulinarnyWytrawne ciastka francuskie z żółtym serem to idealna zakąska do piwa albo dodatek do czystych zup, taki szybki rodzaj „pasztecika” z ciasta francuskiego! Ciasto francuskie umożliwia nam wykonywanie wielu dań. Wystarczy odrobina wyobraźni, a można stworzyć coś wykwintnego np. kurczaka w cieście francuskim lub bardzo prostego jak dzisiejsze ciastka. Przeważnie ppisy z ciastem francuskim są proste, bardzo smaczne(...)dają nam pole do popisu. Można przygotować z niego słone przekąski lub słodkie ciasteczka . Polecam też np. Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarell ą , szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami. Dzisiaj pokażę Wam mój sposób na chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami – Dzisiaj nowe ciastka owsiane w Małej Cukierence. Pyszne, chrupiące, pięknie pachną i są bardzo sycące. Do ich przygotowania można użyć dowolnych bakalii np.: pokrojone suszone morele, daktyle, figi. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie zniknęły błyskawicznie:) Uwielbiam takie ciastka. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka: 220g miękkiego masła 180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego) 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru
Mała Cukierenkawiedza z Le Cordon Bleu nie poszła na marne, będę dziś dla Was miała kilka praktycznych wskazówek, jak ułatwić sobie pracę z ciastem francuskim. Z podanych składników zrobimy 6 ciastek z jabłkami (7 jeśli zdecydujemy się ponownie wykorzystać skrawki ciasta). Jeśli chcielibyście zobaczyć inne przepisy inspirowane moim pobytem w Le Cordon Bleu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów(...)należy wtedy rozwałkować, pokroić na paski, posmarować roztrzepanym jajkiem i dosyć grubo posypać cukrem (może być z cynamonem). Takie paski zawijamy w spiralki i pieczemy na blaszce razem z ciastkami z jabłkami. Podobny przepis na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą możecie znaleźć tutaj KLIK . No dobrze, nic się nie zmarnowało. Możemy wracać do ciastek z jabłkami :) Wykrojone
Ciastkozercyjednak mąki dosypiecie za dużo, to możecie uratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche z tego przepisu idealnie nadaje się na babeczki, mazurki, ciastka z maszynki czy właśnie do wykrawania ciastek. Nie pytajcie mnie, ile wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo duuuuużo Takie kruche ciastka możecie ozdobić podobnie do pierników(...)opakowanie cukru waniliowego\r","200 g cukru pudru\r","szczypta soli\r","2 \u0142y\u017cki proszku do pieczenia\r","400-500 g m\u0105ki\r","2 jajka"],"name":"Kruche ciastka na Wielkanoc","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119
Mieszam w Garnkucienkim strumieniem wlałam przestudzoną białą czekoladę i zmiksowałam bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej wsypałam ekspandowane ziarna, do drugiej pokrojone drobno ciastka Oreo. Tak jak widać na zdjęciu poniżej na połowie formy wyłożyłam masę z ziarnami, a na drugiej połowie masę z ciastkami. Wyrównałam powierzchnię, na którą ułożyłam kolejną warstwę(...)ciastek, ale tu na części ciasteczkowej wyłożyłam kakaowe ciastka, a na części z ziarnami położyłam jasne ciastka maślane. Formę wstawiłam do lodówki i zajęłam się ciemną masą. Przygotowanie warstwy ciemnej także nie zajęło mi wiele czasu. Mleczną czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną postawiłam na blacie kuchennym i zostawiłam do przestygnięcia
Blondynka Gotujecoś słodkiego, prawda? Dla kogo: dla fanów sernika dla miłośników markiz Oreo dla mających wiadro sera, któremu zaraz kończy się ważność Składniki na spód: 250g ciastek Oreo (waga ciastek w całości - tu potrzebne tylko markizy, krem zostawiamy do wierzchu) 6 łyżek masła (miękkiego) Składniki na masę serową: 1kg twarogu 400g sera mascarpone (może być też 900g twarogu + 500g(...)łyżeczka cukru waniliowego 6 białek (zamiast białek można użyć 4 jajek, jednak wtedy sernik straci swój biały kolor i zrobi się żółty) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 130-150g ciastek Oreo Składniki na wierzch: 500-550g śmietany 30 lub 36% (mocno schłodzonej) krem z ciastek Oreo (ten pozostały z ciastek ze spodu
Mania Wypiekaniamleczne w smaku. Dzięki dodatkowi wanilii i aromatowi migdałów, smakiem blisko im do marcepanu. Kruche, ale nie łamią się w palcach. Idealnie zachowują swój kształt, długo się przechowują. Perfekcyjne ciastka kruche do dekorowania lukrem Royal Icing. Zanim zaczniecie – przeczytajcie koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość(...)ciepło od zagrzanego piekarnika, podzielcie je na 3 części, zostawcie na stolnicy jedną a dwie włóżcie na czas pracy do lodówki. Rozwałkujcie ciasto na grubość 6-7mm, wytnijcie ciastka. Przenieście ja na szerokim nożu lub łopatce na papier do pieczenia, przycięty do formatu blachy, resztę ciasta zagniećcie, znowu rozwałkujcie, wytnijcie ciastka. I tak z każdą pozostałą częścią
Karo in the Kitchen