wymyślny i nieco skomplikowany, ale niestety brak czasu oraz inne obowiązki zmusiły mnie do zmiany planu. Dodatkowo przygotowałam jeszcze 3 ciasta, więc może zrobię go za rok, albo tak bez okazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem(...)chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około
Di gotujeCiasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli
Cook&Loveżaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji. Są znane wszędzie, raz robione z sera homogenizowanego, innym razem z twarogu, a jeszcze inne – z ricotty. Jeśli macie ochotę na szybki deser – nic prostszego! Wszystkie składniki wlewamy, wsypujemy i wrzucamy do miski – przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, aromat, cukier. Wlewamy(...)wymieszanym z cynamonem. Najlepsze są świeże i jeszcze lekko ciepłe. Skórka jest lekko chrupiąca, środek mięciutki i sprężysty. Pomarańcza, odrobina cukru i rum robią swoje – w przeciwieństwie do pączków bez tych dodatków, te mają zdecydowany i wyraźny smak. SKŁADNIKI 1 opakowanie XXL serka Danio (220g) 200g mąki pszennej typ 550-650 + 2-3 łyżki zapasu 3 jajka
Karo in the KitchenPyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy
Blog z ApetytemKiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen , obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę
Słodko-Słony Świat IlonyCroquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą
Różowa kuchniaDrożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍 Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami
Walijskie PichcenieUwielbiam piec ciasteczka. Nie ma nic przyjemniejszego niż własnoręcznie przygotowane słodkości do pysznej kawy lub herbaty. Ale dziś postanowiłam połączyć te dwie wspaniałe przyjemnością – herbatę
Słodkie okruszkiZnane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki" lub "kudłacze". Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w swej prostocie. Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden(...)łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą
Kuchnia MagdaLenyZnane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki" lub "kudłacze". Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w swej prostocie. Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden(...)łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą
Kuchnia MagdaLenyWyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś! Owsiane muffinki z borówkami o korzennym smaku Jak wiadomo w przypadku muffinów perfekcja tkwi w prostocie. Nie można z nimi przekombinować bo wyjdą gęste(...)wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie
Book of spellsWyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś! Owsiane muffinki z borówkami o korzennym smaku Jak wiadomo w przypadku muffinów perfekcja tkwi w prostocie. Nie można z nimi przekombinować bo wyjdą gęste(...)wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie
Book of spellsRogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe(...)pieczenia w lekkich odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia urosną - ciasto można z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem (ja tego nie robiłam) - rogaliki piec w 180-190 stopniach przez około 15 minut - upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło) - w identyczny sposób postępować z resztą ciasta - rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez
Smakołyki BerenikiMój mąż zrzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom
Walijskie PichcenieOj zrobiło się ciepło! Dlatego teraz w cenie są wszelkie lekkie desery. U nas zagościły białe myszki 🐭 i to nie byle jakie! Myszki są proteinowe 💪 a
Candy Pandas