2 dni 2 przepisy! To tylko przed tłustym czwartkiem taka mobilizacja w drużynie paleolife Wczoraj opublikowaliśmy wpis o bezglutenowych pączkach, jeśli jeszcze nie widzieliście tego przepisu
PaleoLifeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosibyłyby jeszcze wskazane (chyba to różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła Masa serowa: - 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę) - 250g serka mascarpone - 250g serka(...)wanilią i zmiksować (lub dodać stopioną białą czekoladę). Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 15 minut (tylko góra-dół, bez termoobiegu). Następnie temperaturę zmniejszyć do 120*C i piec jeszcze ok .90 minut ( ja piekłam 100 minut , ale myślę, że powinnam jeszcze z 5-10 minut dodać
Smaczne ZdroweDzień dobry! Pyk i mamy grudzień! Fajnie, bo akurat listopad należy do naszych najmniej pożądanych miesięcy w roku. Tym razem nie był aż taki zły, bo
PaleoLifeCiasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni , które jest
Smakołyki Bereniki"Wszystkiego najlepszego, Radości, szczęścia moc, Słoneczka wesołego, Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto
W mojej kuchniJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem
prawdziwe jedzenieW Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Do przygotowania tego przepisu użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki(...)wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty
IzabelawkuchniZawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku(...)przygotowania tych faworków użyty jest cukier, przez co inaczej się one smażą. Miałam wrażenie, ze się palą, a same ciastka różniły się od moich oczekiwań. Były za mało kruche. Ale gdy już dobrze ostygły okazały się kruchymi ciastkami i to całkiem smacznymi, oczywiście bardziej „konkretnymi” od zwykłych faworków, ale cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków
królestwo garówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiNowy tydzień zaczynamy od dawki zdrowych słodkości – zapraszam na orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem. To moja propozycja na umilenie tego mroźnego poniedziałku. Ciasteczka to
365 dni dookoła kuchniNowy tydzień zaczynamy od dawki zdrowych słodkości – zapraszam na orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem. To moja propozycja na umilenie tego mroźnego poniedziałku. Ciasteczka to
365 dni dookoła kuchniZdrowe odżywianie to ostatnio bardzo gorący temat. Każdy z nas ma swoją definicję tego pojęcia. Ile osób, tyle opinii, porad, nakazów i zakazów. Każdy z nas
365 dni dookoła kuchni