mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania, mimo(...)buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie
SzczyptaSmaQKażdemu z nas potrzebny jest czasami solidny zastrzyk energii. Na drugie śniadanie, na podwieczorek, przed treningiem, po treningu lub kiedy zwyczajnie mamy ochotę na przekąskę. Mnie
Ratunku obiadJakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z
Mieszam w GarnkuPierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od
Mango PapajaDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało
Healthy food explorerciężko, trzeba znaleźć sobie chwilę czasu na odpoczynek, herbatkę i ciastko oczywiście.😊 Co prawda, ciasto zostało wykonane dzień przed przeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych
Zdrowie i pysznie na talerzuciężko, trzeba znaleźć sobie chwilę czasu na odpoczynek, herbatkę i ciastko oczywiście.😊 Co prawda, ciasto zostało wykonane dzień przed przeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie
zdrowo i aktywnieJeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka GotujeNa Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne ZdroweW dniu 22 marca 2016 roku minął rok od kiedy pojawiłam się w "blogowym świecie", który bardzo wiele wniósł do mojego życia. Dlatego dla mnie to
Ciastka - domowe słodkościwymyślny i nieco skomplikowany, ale niestety brak czasu oraz inne obowiązki zmusiły mnie do zmiany planu. Dodatkowo przygotowałam jeszcze 3 ciasta, więc może zrobię go za rok, albo tak bez okazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem(...)chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około
Di gotujeCiasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli
Cook&Loveżaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji. Są znane wszędzie, raz robione z sera homogenizowanego, innym razem z twarogu, a jeszcze inne – z ricotty. Jeśli macie ochotę na szybki deser – nic prostszego! Wszystkie składniki wlewamy, wsypujemy i wrzucamy do miski – przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, aromat, cukier. Wlewamy(...)wymieszanym z cynamonem. Najlepsze są świeże i jeszcze lekko ciepłe. Skórka jest lekko chrupiąca, środek mięciutki i sprężysty. Pomarańcza, odrobina cukru i rum robią swoje – w przeciwieństwie do pączków bez tych dodatków, te mają zdecydowany i wyraźny smak. SKŁADNIKI 1 opakowanie XXL serka Danio (220g) 200g mąki pszennej typ 550-650 + 2-3 łyżki zapasu 3 jajka
Karo in the KitchenPyszne rogaliki maślano-drożdżowe Mięciutkie i puszyste rogaliki maślane z konfiturą. Pyyyyszne! Z przepisu wychodzi pokaźna porcja bo, aż 48 dużych rogalików, jeżeli potrzebujemy mniej możemy
Blog z Apetytem