Pavlova to chyba jeden z najpiękniejszych deserów na świecie. Biała chmurka z soczystymi owocami na wierzchu prezentuje się niemal wytwornie. A przecież teoretycznie to nic
Kulinarne Inspiracjepory? W dużej, ozdobnej puszce po ciastkach ;) A w środku, w woreczku lub papierowej torebce, w których zostało kupione. Natomiast domowe bułki zawsze kładłam na talerzyku i przykrywałam bawełnianą ściereczką. Przejdźmy do testu z chlebem kupionym w sklepie. Dodam też, że u mnie w domu pieczywo kupuję lub piekę w takiej ilości, by starczyło na 2 dni. Jeśli wiem(...)domu pieczywa, po prostu możemy go złożyć i schować. No dobrze, to ile kosztuje taka przyjemność? Okazuje się, że naprawdę niewiele. Mały worek, który wybrałam to koszt 24 zł, bez haftu 19 zł, natomiast duży kosztuje 33-34 zł. Myślę, że naprawdę warto się skusić i wybrać takie naturalne rozwiązanie. Z pewnością jest to zdrowsze niż przechowywanie chleba
Mienta blogWczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierniki! Nie to, żebym była jakaś wielką miłośniczką pierników, ale akurat w tym momencie roku mają one jakiś nieodparty urok… A najlepsze jest to, że wcale nie trzeba piec pierników, żeby wprawić się w świąteczny pierniczkowy nastrój! Ten sam efekt można uzyskać bowiem dodając przyprawę do piernika do innych kulinarnych wyrobów… Rozgrzewające pierniczkowe latte otula swym smakiem(...)przykład do kawy . Takimi smakami i aromatami kuszą nas obecnie popularne kawiarnie. Ciężko nie ulec takiej ofercie… Czemu zatem nie zrobić sobie pierniczkowej latte w domowym zaciszu, bez tony cukru i innych szkodliwych substancji…? Ja dałam się ponieść i popłynęłam na tej pierniczkowej fali. Było pysznie i świątecznie… W związku z tym dzisiaj dwa przepisy
Modern Cave GirlSkładniki: MUFFINY: 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej; 1 szklanka białego cukru; 2/3 szklanki
Gospodyni MiejskaMini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na
Dieta bez mlekaKrucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami
Via GustoWitam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml
Uwaga Babcia GotujeWłaściwie nazwy sernik powinnam użyć w cudzysłowie ponieważ prezentowane powyżej ciasto nie zawiera ani grama sera! Głównym składnikiem jest tutaj kwaśna, gęsta śmietana i to ona
Słodki BlogTen deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchniW ten weekend z cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego
Kulinarne przygody Gatitypiaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! Bezglutenowa cytrynowa(...)proszkiem do pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą. 8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut
Okiem Blondynki by McBlondiWuzetka to królowa PRL’owskich kawiarni. Słynne warszawskie ciastko było za mojego dzieciństwa bardzo modne. Kto tylko wspominał, że będzie robił wuzetkę, wywoływał efekt „wow”. Jej nazwa miała pochodzić od słynnej, stołecznej trasy W-Z (a niektórzy twierdzą, że od kawiarni w jej pobliżu). Dziś już wuzetka jest zapomniana i nieco „passe”. Szkoda(...)olej. Dodajemy po trochu suchych składników, delikatnie je rozsypując i miksując na małych obrotach, aż do wyczerpania. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 36 na 24 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody
Poezja smakudzieciak zawsze chciałem mieć chatkę z piernika, ale taką naturalnych rozmiarów (jak w baśni o Baba Jadze), a nie jakieś mizerne mikro-wydanie, które zwykle piecze się na Święta. Mieszkałbym w niej sobie, narkotyzując się obezwładniającym zapachem przypraw korzennych i odrywałbym kawałek po kawałku lukrowane elementy wystroju. Haha, no to pojechałem! Ale kto z nas jako dziecko nie marzył(...)spałaszowałem gofrożka bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Jak coś to cukrowy haj zawładnął moim rozumowaniem i wtenczas napisałem tę przesłodzoną recenzję. Lecz co by nie powiedzieć — gofrożki są w pytę. Balduno proponuje nam aż (albo tylko) 5 szalonych kombinacji: wiśniowo-czekoladowy, bananowo-czekoladowy, orzechowy, „oreowy” i owocowy. W każdym z nich znajdziemy świeże owoce, ciastka lub orzechy
Food SquareP epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na
Food Square